Tykačův poslanecký klub kontra starostové - 1:0

14. 5. 2009

Tisková zpráva města Horní Jiřetín, Frenštátu pod Radhoštěm a obce Trojanovice

V Poslanecké sněmovně ČR v současnosti zuří boj o novelu horního zákona, která má pomoci obcím ohroženým a omezovaným důlními korporacemi a zabránit obcházení zákona. Navzdory opakovaným prosbám šedesáti starostů a místostarostů z celé ČR, kteří upozorňují na neudržitelnost současné situace, sněmovna projednávání novely opakovaně účelově odložila (naposledy včera). Kromě dosavadních poslaneckých klubů jako by ve Sněmovně v posledních dnech vznikl nový neformální subjekt: poslanecký klub Pavla Tykače a jeho důlního impéria Czech Coal. Jeho členy jsou převážně poslanci sociální demokracie a pražské ODS.

Místostarosta Horního Jiřetína ing Vladimír Buřt dnes uvedl: "Jsme zoufalí z toho, jaký mají Tykačovi lidé ve Sněmovně vliv. Pokaždé, když má začít sněmovna novelu projednávat, vystoupí někdo z nich a navrhne její vyřazení. Když neuspěje (jako minulý týden), nastoupí v nečekané chvíli další a zkoušejí to tak dlouho, dokud návrh nevyřadí. Těm lidem zjevně nevadí, že Tykačovy firmy již po léta obcházejí platný horní zákon, a snaží se jim pomoci, aby v tom mohly pokračovat."

Jádro těžařské lobby v parlamentu představují sociálně demokratičtí poslanci Aubrecht, Petr, Urban a Soušek. Z pravé strany politického spektra jim sekundují Tlustý (dříve ODS) a Klas (ODS).

Volání starostů naopak vyslyšeli např. poslankyně Šedivá (ČSSD) Jakubková (dříve SZ), Konečná (KSČM) a Jacques (SZ), poslanci Böhnisch (ČSSD), Šincl (ČSSD), Ambrozek (KDU-ČSL), Nečas (ODS), Říman (ODS) a Bursík (SZ).

Představitelům samospráv vadí, že těžebním korporacím současná právní úprava umožňuje obcházet povinnost poskytnout podklady potřebné k tzv. odpisu zásob. Kritizují i absolutní předkupní právo ke státním pozemkům v dobývacích prostorech, které nyní těžaři mají. Ti jej zneužívají k nátlaku na samosprávy obcí a omezování jejich rozvoje. Starostové proto naléhavě žádají poslance, aby podpořili vládní novelu horního zákona, která uvedené problémy řeší. Ta však ve Sněmovně leží již od loňského podzimu a v důsledku obstrukcí těžařské lobby je její projednávání stále odsouváno.

Starosta Frenštátu pod Radhoštěm Mgr. Stanislav Hrabovský uvedl: "Těžařská lobby ve sněmovně má překvapivě výraznou personální unii se sociální demokracií. Přitom právě sociální demokraté sami sebe prezentují jako obhájce slabých obyčejných lidí proti mocným korporacím. V tomto případě však většina z nich jedná přesně naopak. Doufáme, že pan předseda Paroubek se konečně rozhodne, jestli jeho strana hodlá pomáhat těžařům obcházet zákony, nebo chránit zájmy občanů a jejich místních samospráv. Pokud zvolí první možnost, musí počítat s tím, že před Lidovým domem se v dohledné době sejdou stovky našich občanů a řeknou mu, co si o jeho postoji myslí."

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.5. 2009