I Obamova vláda nyní vyhrožuje Británii

14. 5. 2009

< Binyam Mohamed

Obamova vláda pohrozila, že omezí sdílení výzvědných informací s Británii, pokud soud v Británi zveřejní podrobnosti o tom jak Američané zacházeli v táboře v zálivu Guantánamo s Binyamem Mohamedem, tamějším bývalým vězněm, píše britský konzervativní deník Daily Telegraph.

Britský Nejvyšší soud minulý týden souhlasil, že obnoví jednání v této věci poté, co Mohamedovi právníci argumentovali, že je nejasné, zda Obamova vláda zastává stejný postoj jako vláda Bushova.

Avšak Nejvyšší soud dostal od britského ministerstva zahraničí, které bojuje o to, aby okolnosti zacházení s Mohamedem zůstaly utajeny, dopis označený "komunikace od Obamovy vlády".

Údaje, odkud z Obamovy vlády tento přípis přišel, byly začerněny, avšak dokument zdůrazňuje, že činitelé bezpečnostního aparátu Obamovy vlády chtějí okolnosti zacházení s Binyamem Mohamedem utajit stejně intenzivně, jako si to přála vláda Bushova.

Mohamed tvrdí, že ho Američané mučili, aby přiznal, že plánoval bombové atentáty v USA a že se na tomto mučení v Pákistánu, v Maroku a v Afghánistánu nepřímo podílela i britská rozvědka, protože posílala CIA pro Mohameda otázky.

Londýnská policie nyní zkoumá, zda existuje dostatečné množství důkazů, aby bylo v této věci zahájeno trestní řízení proti příslušníkům britské rozvědky.

V dopise od amerických úřadů, prozrazeném listu Washington Times, konstatuje americká vláda: "Pokud bude zjištěno, že vláda Jejího Veličenstva není schopna utajit informace, které jí poskytujeme, i když tuto neschopnost způsobil váš soudní systém, budeme muset pečlivě revidovat, jak citlivé informace bychom vám mohli poskytovat v budoucnosti."

I když Mohamedovi právníci měli možnost zhlédnout sedmiodstavcové shrnutí zacházení s Mohamedem, britská veřejnost k němu přístup nemá.

"Těchto sedm odstavců, o něž jde, je založeno na utajovaných informacích, sdílených mezi našimi dvěma zeměmi," konstatuje americký dopis. "Zveřejnění těchto informací by vyvolalo vážné škody státní bezpečnosti Spojeného království. Zejména by zřejmě vedlo zveřejnění těchto informací k omezení americko-britských vztahů, stejně jako vztahů Velké Británie s dalšími zeměmi.L

Britské ministerstvo zahraničí konstatovalo, že nebude předem "uhadovat" rozhodnutí britského Nejvyššího soudu, avšak jeho mluvčí dodal: "Britský ministr zahraničních věcí o této věci hovořil s Hillary Clintonovou. Ministryně Clintonová zdůraznila, že postoj americké vlády vůči zveřejnění amerických výzvědných informací se nezměnil."

Mluvčí britského velvyslanectví popřel, že by Spojené státy "vyhrožovaly, že přeruší" výzvědnou spolupráci s Británií, avšak dodal, že Spojené státy daly jasně najevo, že zveřejnění těchto údajů "by pravděpodobně vážně ohrozilo americkou a britskou státní bezpečnost."

Minulý měsíc Obama řekl na tiskové konferneci, že utajování výzvědných informací je zbytečně rozsáhlé, ale dodal: "Museli jsme reagovat na konkrétní případ před námi."

Clive Stafford Smith z právní charitativní organizace Reprieve, který zastupuje Mohameda, řekl: "To, co dělají, je že zkroutili ruku Britům, aby zůstaly důkazy o mučení, spáchaném americkými činiteli, nadále v utajení."

Stafford Smith, americký občan, který žije v Británii, dodal: "Měl jsem v Obamovu vládu velké naděje. Pro toho člověka jsem hlasoval a doufal jsem, že nová vláda nebude dál utajovat důkazy trestné činnosti."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 14.5. 2009