AFGHÁNISTÁN:

Proč vyhodili Američané generála McKiernana?

13. 5. 2009

Veřejná defenestrace generála Davida McKiernana, význačného kariérního důstojníka, který převzal velení v Kábulu méně než před rokem, byla provedena oním brutálním, necitlivým způsobem, který je charakteristický pro americkou státní byrokracii, píše v deníku Guardian Simon Tisdall. A co je důležitější, McKiernanovo propuštění zůstává v podstatě nevysvětlené.

McKiernan opakovaně požadoval vyslání dalších vojáků do Afghánistánu. Prezident Barack Obama mu poslal 21 000, McKiernan chtěl ještě 10 000. Avšak ministr obrany Gates byl proti vytvoření velké konvenční armády v Afghánistánu. On i druzí zdůrazňují místní "afghánistánská" řešení.

Nejmenovaní činitelé z Pentagonu a američtí důstojníci se prý vyjádřili, že McKiernanovo myšlení bylo příliš konvenční, že se pokusil svrhnout údajně zkorumpovaného afghánského prezidenta Hamida Karzaie, což se mu nepodařilo, a že se jako velitel NATO příliš přátelil s evropskými spojenci, kteří byli většinou nanic. V tomto smyslu je McKiernanovo odvolání další etapou "reamerikanizace" afghánské války.

Problém je, že obvinění vznesená vůči McKiernanovi jsou nepřesvědčivá, pokračuje autor. Loni na podzim, nedlouho po převzetí velení v Afghánistánu, přednesl McKiernan na tiskové konferenci svou jasnou, promyšlenou a politicky jemnou strategii. Po dlouhých létech zanedbávání konfiktu kvůli Iráku bylo zapotřebí dalších vojsk, zejména na jihu země, avšak posily neměly být jediným řešením. "Musíme zvítězit ve válce idejí," zdůraznil tehdy McKiernan. "Musíme definovat vítězství afghánským způsobem: znamená to zlepšenou bezpečnost, snížení civilních mrtvých a raněných, důvěryhodnou vládu, hospodářský a sociální pokrok."

McKiernan hovořil o tom, že je zapotřebí posílit afghánskou armádu, vytvořit lépe respektovanou policii, vykořenit zahraniční džihádisty a usilovat o regionální řešení zezdola. "Většina Afghánců si nepřeje návrat Talibanu. Ale potřebujeme větší pomoc od mezinárodního společenství. Afghánistán nebude nakonec vojenským řešením. Bude to politické řešení."

Tyto postoje přece odrážejí přesně Obamovu politiku, jenže McKiernan ji prováděl už půl roku před Obamou. Takže proč ho vyhodili?

Jednou odpovědí je možná generál David Petraeus, velitel z amerického ústředního velení a hrdina z Iráku. Petraeus byl McKiernanovi podřízen v Iráku, nyní je jeho nadřízeným. Oba muži spolu nevycházejí dobře. McKierenan prý nepřijal dost rychle oblíbenou Petraeusovu taktiku, kdy se spolupracovníky výzvědných služeb stávají místní kmenové organizace (jako v Iráku).

Avšak to není celý příběh. Spěch, s nímž chtějí činitelé americké armády a ministerstva obrany dosáhnout v Afghánistánu výsledků, svědčí o tom, že jsou pod tlakem z Bílého domu, který zdědil válku, kterou nechce vést a není přesvědčen, že ji může vyhrát. McKiernan varoval, že úspěšný výsledek v Afghánistánu přijde až za deset let, možná za 14 let. To je pro jeho politické šéfy příliš dlouhá doba.

Změny ve velení potvrzují dojem, že se Obama vzdal dlouhodobých cílů na vytvoření moderního státu, že usiluje v Afghánistánu namísto toho o rychlá minimalistická řešení, že hlavně chce neutralizovat povstalce. A vedoucí představitelé armády jsou stále více přesvědčeni, že boj proti terorismu se soustřeďuje na sousední zemi, na kmenové oblasti v Pákistánu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 13.5. 2009