13. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 6. 2005

Proti nenásilné demonstraci použili Izraelci nervový plyn

Z arabských internetových zdrojů a TV Al Jazeera připravila Jana Malá

Palestinské obyvatelstvo se začíná přiklánět k myšlence nenásilí, pořádá protestní shromáždění a mírové demonstrace, jichž se pravidelně účastní i solidární zahraniční míroví aktivisté a také Izraelci, kteří nesouhlasí s politikou neustálých represí ze strany izraelské okupační armády proti Palestincům.

V poslední době se konalo několik demonstrací proti stavbě izolační zdi, jedna z nich ve vesnici Balaain, západně od Ramallahu, u příležitosti 38. výročí okupace Západního břehu a pásma Gazy a sto dní aktivit lidového odporu. Během nich si obyvatelé sednou na zem před stavbou zdi, aby tak vyjádřili zoufalý projev nesouhlasu se zabíráním jejich zemědělské půdy kvůli této stavbě a palestinští mladíci se připoutávají řetězy k olivovým stromům, aby je tak symbolicky chránili.

Ve čtvrtek (2.6.) v městysu Selfít na Západním břehu, ze stejného důvodu zabírání půdy, mírově demonstrovalo u stavby zdi několik set obyvatel s palestinskými vlajkami a společně s nimi opět několik desítek zahraničních a izraelských aktivistů. Izraelská policie použila proti demonstrantům směs slzného a nervového plynu a zvukové bomby, tyto zákroky většinu přítomných, mezi nimiž byli i starší lidé, dočasně paralyzovalo. Demonstranti trpěli tak silnými bolestmi svalů, že usedli a nebyli schopni vstát. Někteří byli členy izraelské policie tak zmláceni, že utržili četná zranění. Přímé záběry odvysílala stanice Al Jazeera.

Této demonstrace se zúčastnil i značný počet představitelů a ministrů palestinské vlády. V rozhlasovém vysílání prohlásil ministr Ahmad Madžalani, pověřený záležitostmi spojenými se stavbou zdi, že fašistická a rasistická vláda, která pokračuje ve stavbě rozdělující zdi, se staví před světem, že má zájem na obnovení mírového procesu, a že stáhnutí okupačních vojsk z pásma Gazy je krokem na cestě k míru, zatímco vyvlastňuje stovky hektarů zemědělské půdy, využívané palestinskými rolníky, předělová zeď leží z 58% právě na těchto územích. Poukázal na to, že izraelská vláda běží závod s časem před tzv. "stáhnutím", k přivlastnění Jeruzaléma, četnými záběry půdy a demolicemi domů. Dodal, že všechny tyto ukazatele svědčí o tom, že program izraelské vlády není shodný s mírem.

Obecní rada města Haifa provedla další zločin, když rozhodla o zboření domu arabské rodiny Baškar. Stovky členů speciálních jednotek izraelské policie přepadly prostory tohoho domu, izraelská policie přitom brutálně napadla občany, kteří se shromáždili na protest proti demolici a pokusili se zabránit zničení domu. Policie zatkla přes dvacet Arabů.

Skupiny přítomných Arabů prohlásily, že znova postaví dům pro rodinu Baškar. Protestující začali skandovat "oni zboří, my postavíme"

Během demoličního zákroku policie hrubě napadla arabské poslance Knessetu, kteří byli přítomni na protestním shromáždění před zmíněným domem. Mlátila je obušky a zranila tak Azmiho Bishara, Issama Machoula a Wasela Tahu, kteří museli být ošetřeni v nemocnici. Surově zbila další poslance Mohammada Baraka, Jamala Zahaliqa a Abdu Malika Dahamasha.

Členové policie napadli Bisharu, srazili ho na zem a dál ho krutě mlátili obuškem do prsou, nastříkali mu slzný plyn do očí, až ztratil vědomí.

Bishara později k okolnostem demolice domu rodiny Baškar řekl, přestože mluvil s velkými obtížemi následkem agresivního napadení policií, že to odráží izraelský postup k arabskému vlastnictví domů a půdy.

Bourání arabských domů v různých městech v Izraeli a zvláště v Haifě, svědčí o tom, že izraelská vláda násilím zbavuje Araby jejich majetnických práv, aby na místo po nich usídlila izraelské občany židovského původu, je to přesvědčivým důkazem rasistické politiky. Bishara dodal, že odpor proti demolicím domů je jedním ze způsobů jejich boje proti izraelské vládní politice.

Poslanec Mohammad Baraka uvedl, že večer před tímto spáchaným zločinem, se delegace arabských poslanců a arabských členů městské rady setkala na radnici s jejím přednostou Jahevem a žádala ho o zrušení rozhodnutí anebo aspoň odložení demolice, dokud se nenajde pro rodinu Baškar náhradní řešení. Jahev to rezolutně odmítnul. Baraka zdůraznil politiku rasové diskriminace a sionistické záměry k vypuzení arabských obyvatel z jejich původní vlasti a z historických měst, a to zrovna v den, kdy palestinský lid si připomíná výročí agrese v roce 1967.

Poslanec Jamal Zahaliqa pro agenturu "Arabs48" řekl, že policie začala používat násilí a ještě víc se rozzuřila při volání protestujících "nenásilí". Napadla všechny přítomné, ale nejvíc útočila na arabské poslance a arabské členy městského úřadu. Poukázal na to, že izraelská vláda nikdy nedemoluje domy židovských Izraelců, kdežto arabští občané neznají nic než buldozery ničící jejich domovy, ale svými protesty dokazují, že ji to nemůže procházet tak lehce. Chtějí se společně postavit za rodinu Baškar, dokud nezíská nazpět svá plná práva.

Vedoucí kanceláře přednosty městského úřadu Fisher oznámil, že v sobotu (4.6.) před domem, kde měl být zahájen měsíc arabské kultury, došlo ke střetnutí mezi policisty a demonstrujícími arabskými občany z Haify, kteří se chtěli postavit proti přítomnosti Jaheva, ten když se dostavil, stovky demonstrantů začaly volat po jeho odstoupení z funkce. Došlo k ruční potyčce mezi demonstranty na jedné straně a doprovodem Jaheva a policisty na straně druhé. Policie prohlásila, že dva policisti byli lehce zraněni.

Jahev se dostal do domu na zahajovací shromáždění, vchod policie uzavřela, aby se protestující nemohli dostat dovnitř. Ale stovkám přítomných se podařilo dostat do sálu i přes silnou policejní ochranu, což vedlo k rozehnání shromážděných a Jahev, za pomoci policistů, byl nucen utéct zadními dveřmi.

Každého soudného člověka jistě musí napadnout, jak je to s tou proklamovanou demokracií v Izraeli, jedinou na Blízkém východě, pokud platí pouze na židovské občany a arabská menšina (20%) v Izraeli je často šikanována a utiskována. Natož aby ji izraelská vláda uplatňovala na palestinské obyvatelstvo, které prakticky už 38 let okupuje.

                 
Obsah vydání       13. 6. 2005
13. 6. 2005 Britové protestují proti návrhu zákona kriminalizujícího "náboženskou nenávist"
13. 6. 2005 Na obranu bigotnosti
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo
13. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí
13. 6. 2005 Britové protestují proti plánům účtovat za jízdu automobilem po kilometru
13. 6. 2005 Mýtné - jízda automobilem není právo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"
13. 6. 2005 Italší katoličtí politici vzdorují církvi
13. 6. 2005 Německo nebude rušit všeobecnou brannou povinnost Richard  Seemann
13. 6. 2005 Brazílie používá Linux
13. 6. 2005 Beethoven pro iPody
13. 6. 2005 Superstar a Vlastíci Václav  Dušek
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
13. 6. 2005 Globálně k ničemu Bohumil  Kartous
13. 6. 2005 Michael  Marčák
13. 6. 2005 Euro a suverenita Přemysl  Janýr
13. 6. 2005 Dluhy Jindřichovic pod Smrkem a "otevřený" starosta Simona  Hrabalová
10. 6. 2005 Ministr financí neumí počítat? Štěpán  Kotrba
11. 6. 2005 Americký Kongres výrazně snížil federální finanční podporu pro veřejnoprávní vysílání
10. 6. 2005 Ibuprofen zvyšuje riziko infarktů
13. 6. 2005 Michael  Marčák
11. 6. 2005 Skupina G7 odpustí rozvojovým zemím dluhy ve výši 55 miliard dolarů, avšak rozvojové země potřebují volný trh
13. 6. 2005 Vůle je nekonečná a rozum konečný Václav  Dušek
10. 6. 2005 Europoslanci za ODS změnili názor Štěpán  Kotrba
13. 6. 2005 Do tretice by to bol malý politický zázrak Robert  Žanony
13. 6. 2005 Temné tajomstvo mučenia: Funguje Naomi  Klein
13. 6. 2005 Dôvod pre sociálnu Európu Radovan  Geist
13. 6. 2005 (Politické) zdravie ako predmet obchodu? Lubomír  Sedláčik
13. 6. 2005 Prokurdská demonstrace v Praze 16. června
13. 6. 2005 Na Staroměstském náměstí sedí lidé na zemi Hynek  Hanke
13. 6. 2005 Proti nenásilné demonstraci použili Izraelci nervový plyn
13. 6. 2005 Lucembursko: Počet odpůrců euroústavy roste Simone  Radačičová
13. 6. 2005 Čím jsou větrné elektrárny "ekologicky škodlivé"?
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina
8. 6. 2005 Hospodaření OSBL za květen 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce