10. 2. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 2. 2004

Británie: Co mohou středoevropští přistěhovalci udělat pro naši ospalou mládež

Slovenští či maďarští instalatéři a stavební dělníci praktickým příkladem ukážou, že je výhodné mít skutečnou kvalifikaci a nikoliv pochybné diplomy, které zaměstnavatelé nerespektují.

Před půl druhým rokem jsem byla na návštěvě ve Vratislavi, píše komentátorka Libby Purvesová v úterním vydání deníku Times, a napsala jsem tehdy, jak mě překvapila nová generace mladých lidí z bývalých komunistických zemí, cestujících s ruksaky, kteří konečně mají svobodu cestovat, ale jsou ve srovnání s našimi vlastními mladými lidmi chudí jak kostelní myš. Tehdy jsem, píše autorka, na základě čerstvé zkušenosti z polských kaváren napsala: "Upřímně řečeno, západoevropské střední vrstvy nebudou ani tušit, co se jim stalo. Tam za bývalou železnou oponou je totiž obrovský rezervoár šťastných a spokojených, optimistických mladých lidí, jimž je něco nad dvacet, mají seriózní vzdělání, umějí několik jazyků a také vynikajícím způsobem anglicky, mají pozoruhodnou pracovní etiku a nesmírně skromné očekávání, co se příjmů a ubytování týče, vzhledem k tomu, že po celý život žili s celou rodinou v dělnických bytech v paneláku. Tato konkurence nesmírně prospěje našim vlastním dětem." - No a teď je to téměř tady:

Samozřejmě, pokračuje autorka, ti, kteří lobbují proti všem přistěhovalcům, se soustřeďují na to, že do Británie přijedou nevzdělané romské rodiny za sociální podporou. To se možná opravdu stane. Ale dá se očekávat něco daleko zajímavějšího: příjezd nadšených, ochotných a inteligentních lidí.

Nemyslím si, jak tvrdí ministr Blunkett, že všichni přistěhovalci, co přijedou po Prvním máji z Polska, z Maďarska, z České republiky, ze Slovenska, z Estonska, z Litvy a z Lotyšska, se dlouho budou spokojovat s "nekvalifikovanými pracovními příležitostmi" v pohostinství, které jim tak lákavě nabízí ministr vnitra. Zatím neměli jinou možnost než se nechat vykořisťovat, buď tím, že pracovali ilegálně, anebo tím, že natahovali předpisy pro au pairky. Jedna polská dívka, čtyřiadvacetiletá absolventka univerzity s pozoruhodnou energií a inteligencí, strávila většinu loňského roku v jedné soukromé londýnské školce, kde ji platili skandálně nízkou mzdu a zoufalým způsobem ji ubytovávali. Musela pracovat od rozbřesku do setmění, sotva měla přestávku na jídlo a zaměstnavatelé absolutně ignorovali počet pracovních hodin, které aupairky nesmějí překročit. Musela se zapsat do pochybné jazykové školy, ale nechodila tam, protože už uměla lépe anglicky než její takzvaný učitel. Doma ve své vlasti byla tato mladá žena kvalifikovanou, kompetentní, počítačově gramotnou pracovnicí cestovní kanceláře.

Po 1. květnu se už tato dívka nebude muset spokojovat s ostudným zacházením zjemnělého gangu paniček provozujících podvodnou školku. Její angličtina je dobrá pro jakoukoliv anglickou firmu, ano, vlastně správnější a přijatelnější než mrzoutský žargón místních anglických absolventů. Její pracovní etika a rozhodnutí šetřit, vytvořené v zemi, kde je ještě možné hladovět na ulici, jsou intenzivní. Nemá absolutně žádná očekávání okamžitého bohatství a byla hluboce šokována naší kulturou práv před povinnostmi a tím, jak lehce zůstane Angličan "nemocen doma" - "ale co když vás zaměstnavatel v ten den opravdu potřebuje"? V nových členských zemích EU jsou desetitisíce lidí, jako je ona, absolventi univerzit i kvalifikovaní řemelsníci. Ti přijedou, alespoň na čas, a budou tu dělat daleko více než jen obracet hamburgery.

Vzhledem k potenciálu svých vlastních zemí, pokračuje autorka, předpokládám, že velká část Východoevropanů tu bude pracovat, získá zkušenosti a našetří si peníze a pak se vrátí domů, kde si vybudují rodinný život a vlastní podnik, čímž oživí domácí ekonomiku.

A zatímco budou v Británii, budeme moci pozorovat blahodárný vliv, jaký budou mít na postoje a na pracovní etiku naší vlastní mladé generace. Slovenští či maďarští instalatéři a stavební dělníci praktickým příkladem ukážou, že je výhodné mít skutečnou kvalifikaci a nikoliv pochybné diplomy, které zaměstnavatelé nerespektují.

Kompletní článek v angličtině ZDE

                 
Obsah vydání       10. 2. 2004
10. 2. 2004 Tony Blair se zamýšlí setkat se s Gaddáfím
10. 2. 2004 Británie otevírá přistěhovalcům dveře
10. 2. 2004 Británie: Co mohou středoevropští přistěhovalci udělat pro naši ospalou mládež
10. 2. 2004 Úkolem našeho vysílání je dostat ministry pod tlak, aby řekli něco, co nechtěli
10. 2. 2004 Pilot vyzval v letadle křesťany, aby deklarovali svou víru
10. 2. 2004 Básník jede do rajchu Tomáš  Koloc
10. 2. 2004 Našim divákům s láskou Martin  Škabraha
9. 2. 2004 Ježíš Kristus feťákem a co s tím má společného Adolf Hitler? Ladislav  Kahoun
9. 2. 2004 Naprostá většina lidí nenávidí spamovou poštu Radek  Mokrý
10. 2. 2004 Zelené facky na pokračování
10. 2. 2004 Tmavozelení proti temným silám aneb paměť jazyka aparátnického Karel  Dolejší
10. 2. 2004 Na místě je opatrnost ve vztahu k nečistým metodám
10. 2. 2004 Telefon s fotoaparátem velký jako kreditka
10. 2. 2004 Vytiskněte si plastický obraz Štěpán  Kotrba
10. 2. 2004 Špičkové grafické karty pro mobily? Realita.
9. 2. 2004 Bankrot České republice nehrozí Jan  Hošek
8. 2. 2004 Británie prováděla špionáž proti spojencům v RB OSN
8. 2. 2004 Hans Blix: Výzvědné informace o Iráku byly zdramatizovány
8. 2. 2004 Nedělní rozhovor o českých médiích, o BBC a o novinářské práci
9. 2. 2004 Omluva ČT za reportáž o SAZCE ano, omluva za lži o Bhópálu ne? Jan  Berger
9. 2. 2004 O Blairovu budoucnost nejde. Je to daleko závažnější
29. 12. 2003 Nenechte si ujít: nový knižní výbor z Britských listů
4. 2. 2004 Hospodaření OSBL za leden 2004