Izraelské jednotky podnikly vojenský útok na Násirovu nemocnici v jižní Gaze

15. 2. 2024

čas čtení 7 minut
Spoutaní lékaři:
Podle personálu nemocnice byl při útoku zabit jeden člověk a osm osob bylo zraněno, šéf humanitární pomoci OSN varuje, že ofenzíva v Rafáhu může způsobit exodus uprchlíků do Egypta

CNN: IDF vstoupily do Násirovy nemocnice, jedné z posledních funkčních nemocnic v Gaze. Je to největší nemocnice v jižní Gaze, kde se ukrývá více než 1 500 lidí. O nejnovějším dění informuje @nadaabashir a přináší záběry, na které je obtížné se dívat:


Izraelské jednotky provedly vojenský útok na největší dosud fungující nemocnici v pásmu Gazy.
Násirova nemocnice v centrálním městě Chán Júnis byla v noci na čtvrtek přímo zasažena palbou tanků, jak uvedl personál zdravotnického komplexu, při útoku zemřel jeden člověk a dalších osm bylo zraněno. Doktor Khaled al-Serr, chirurg z nemocnice, v příspěvku na Instagramu uvedl, že pozemní jednotky Izraelských obranných sil (IDF) vtrhly do areálu asi po hodině a začaly nutit pacienty, zdravotnický personál a vysídlené civilisty ukrývající se v nemocnici k odchodu.

Videa, která zveřejnil al-Serr a další lidé, kteří uvedli, že byli ve zdravotnickém komplexu, ukazovala kapající vodu smíchanou s krví na podlaze a prach a kouř plnící vzduch, zatímco lidé hledali přeživší pod troskami pomocí světel v telefonech. V pozadí byla slyšet střelba.


 

Humanitární úřad OSN ve středu uvedl, že Násir byl obléhán izraelskými silami a na nemocnici stříleli izarelští ostřelovači.

Ve čtvrtek ráno IDF potvrdily, že vstoupily do nemocnice, a popsaly zásah jako "přesný a omezený" a založený na zpravodajských informacích, že komplex využívají bojovníci Hamásu a možná v něm drží rukojmí. Mluvčí islamistického hnutí tato obvinění odmítl jako "lži".

Izraelská armáda později uvedla, že v nemocnici zadržela několik podezřelých osob a že její operace v nemocnici pokračují. Mluvčí IDF admirál Daniel Hagari uvedl, že jedním z cílů bylo zajistit, aby nemocnice mohla pokračovat v léčbě pacientů, a že "jsme to sdělili v řadě rozhovorů, které jsme vedli s personálem nemocnice", a dodal, že neexistovala žádná povinnost evakuace.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví na území kontrolovaném Hamásem Ašraf al-Qidra uvedl, že Izrael donutil lékaře v nemocnici Nasser opustit pacienty na jednotce intenzivní péče, čímž ohrozil jejich životy.

Předpokládá se, že většina těch, kteří mohli nemocnici opustit, tak učinila ve středu. Zdravotnická charitativní organizace Lékaři bez hranic uvedla, že lidé stáli před nemožnou volbou, zda zůstat "a stát se potenciálním terčem", nebo odejít "do apokalyptické krajiny" bombardování.

Desítky izraelských útoků na nemocnice v pásmu Gazy, které se potýkají s problémy, byly během poslední války na obléhaném pobřežním území, která trvá již pátý měsíc, odsouzeny jako porušení mezinárodního humanitárního práva. Téměř všechna zdravotnická střediska v Gaze se rychle stala útočištěm pro tisíce lidí prchajících před bombardovací kampaní izraelské armády, neboť se předpokládalo, že nemocnice budou v bezpečí.

Izrael tvrdí, že bojovníci využívají zdravotnická zařízení k úkrytu nebo jako základny pro zahájení operací, což z nich činí legitimní cíle.

IDF našly podzemní tunely v blízkosti nemocnic v Gaze, včetně nemocnice al-Šifa ve městě Gaza, která byla dříve největším zdravotnickým střediskem na tomto území. Novináři a organizace na ochranu lidských práv však nebyli schopni ověřit izraelská tvrzení, že zdravotnické budovy prý sloužily jako krytí pro hlavní velitelská a řídící centra Hamásu.

Útok na Násirovu nemocnici pchází v době, kdy se stupňuje  mezinárodní kritika plánované izraelské pozemní ofenzívy na pohraniční město Rafáh. Martin Griffiths, šéf humanitární pomoci OSN, na čtvrteční mediální konferenci v Ženevě prohlásil, že představa, že se lidé v Gaze mohou evakuovat na bezpečné místo, je "iluzí".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu slíbil, že v rámci honu na vůdce Hamásu bude pokračovat v ofenzivě na Rafáh, ale až poté, co bude civilistům umožněno opustit "bojové zóny".

Izraelský vůdce jasně neuvedl, kam budou moci uvěznění civilisté odejít a jaká případná ochranná opatření budou zavedena na jejich ochranu. Ve městě se ukrývá více než milion Palestinců - téměř polovina obyvatel Gazy.

Ve středu egyptská nevládní organizace Sinajská nadace pro lidská práva oznámila, že byly zahájeny stavební práce na vytvoření "vysoce zabezpečené uzavřené a izolované oblasti" v blízkosti hranic s Gazou "pro případ masového exodu občanů pásma Gazy".

Káhira vyjádřila znepokojení nad tím, že izraelský vpád do Rafáhu by mohl donutit Palestince k útěku na Sinaj, což by mohlo vést ke zhroucení historické mírové smlouvy mezi Egyptem a Izraelem, která položila základy moderní geopolitické architektury.

Mezi arabskými vládami, zejména v Jordánsku, panují obavy, že ofenzíva na Rafáh, která by se přenesla do svatého měsíce ramadánu, by mohla vyvolat výbušné nepokoje v okupovaném východním Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu, kde násilí již dosáhlo dvacetiletého maxima.

Tento týden v Káhiře pokračuje diplomatické úsilí zprostředkované Egyptem, Katarem a USA s cílem zachránit novou dohodu o rukojmích a příměří, ale zatím se nepodařilo dosáhnout žádného významného pokroku.

Panuje všeobecné přesvědčení, že Netanjahu jednání zpomaluje, protože je pravděpodobné, že po skončení války bude v nových volbách sesazen z funkce. Netanjahu čelí několika pokračujícím soudním procesům pro korupci.

Místní média ve čtvrtek informovala, že premiér ignoroval ostatní členy válečného kabinetu a přijal exekutivní rozhodnutí nepovolit izraelské delegaci návrat do Káhiry, přičemž jako důvod svého rozhodnutí uvedl "nepřijatelné" požadavky, které Hamás vznesl ohledně příměří.

Izraelská ofenzíva zabila více než 28 500 lidí, vyhnala z domovů více než 85 % obyvatel Gazy a více než polovinu infrastruktury území proměnila v trosky. Světový potravinový program uvádí, že každý čtvrtý člověk nyní čelí extrémnímu hladu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1689

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2024