31888

Úctyhodná stošedesátka

20. 2. 2024 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

Devatenáctého února tomu bylo již 160 let, co v roce 1863 vznikl první český umělecký spolek se třemi besedními odbory, literárním, hudebním a výtvarným pod názvem Umělecká beseda, k jejímž členům například patřili Jan Neruda, Jaroslav Vrchlický, J. V. Sládek, Julius Zeyer, Karel Čapek, Jaroslav Ježek, Jiří Voskovec, Jan Werich, Bedřich Smetana, Antoním Dvořák, Zdeněk Fibich, Václav Talich, Mikoláš Aleš, Josef Mánes, Antonín Chittussi a řady dalších.

Z těch současných pak můžeme jmenovat sklářského výtvarníka Pavla Trnku, sochařku Josefínu Duškovou, malíře Miroslava Šnajdra, textilní výtvarnici Evu Brodskou, sochaře a vizuálního umělce Petra Stanického, grafika Zbyňka Janáčka a věhlasného fotografa Jindřicha Štreita. 

Tito všichni jmenovaní umělci se totiž společně se svými dalšími jednapadesáti kolegy-výtvarníky účastní výstavy, na níž můžete obdivovat více než sto třicet děl vzešlých z jejich výtvarných ateliérů. Pod názvem „V  umění volnost“, který je současně i zakládající ideou vzniku tohoto uměleckého spolku ji ve zrekonstruovaném Clam-Gallasově paláci otevřelo Muzeum města Prahy právě u příležitosti jeho stošedesátého výročí. 

A protože snímky Jindřicha Štreita, jsou nepochybně dominantou celé výstavy. Požádala jsem ho o rozhovor. A zde je.

 17775

Praha je skoro nejbohatší v Unii a Pražané nemají kde bydlet

21. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Praha je podle Eurostatu čtvrtým nejbohatším regionem v Unii. Máme se radovat? Máme nač být pyšní? Někdo může pomyslet na to, jak velké jsou rozdíly uvnitř Česka, jak vynikající místo Prahy nevypovídá o životě v Česku nic. Ale ono nevypovídá nic ani o životě v Praze. Nebo vlastně říká jednu velmi důležitou věc: peníze jsou, ale nejsou využity.

 22503

Netanjahu prohlásil, že Lula překročil červenou linii, a Izrael z něj oficiálně učinil "personu non grata"

20. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 10 minut

 
Izraelský autokrat Benjamin Netanjahu se rozzuřil poté, co brazilský prezident Lula přirovnal to, co se děje nevinným civilistům v Gaze, k tomu, co prosazoval Hitler při holocaustu. Jak všichni víme, jakékoli srovnávání čehokoli s Hitlerem nebo holocaustem je tabu. Poté, co Německo zosnovalo vyhlazení židů velmi germánským způsobem - organizovaně, plánovitě, průmyslově, chladně, technologicky -, se holocaust stal kategorií sám o sobě a není dovoleno ho srovnávat s jakoukoli jinou hrůzou. Důsledkem toho je, že když Lula na tiskové konferenci v Etiopii prohlásil, že jediný podobný masakr národa, na který si vzpomíná, je to, co se stalo židům v Hitlerově Německu je, že nyní byl izraelským vůdcem prohlášen za personu non grata.


Umělá inteigence: Vidět znamená věřit?

20. 2. 2024

čas čtení 3 minuty


Channel 4 News: Dříve se říkalo, že vidět znamená věřit, ale dokážete v době umělé inteligence rozpoznat rozdíl mezi skutečným a umělým? Procházka této ženy Tokiem se nikdy nestala.


Je to obrázek vygenerovaný softwarem během několika sekund na základě jednoduchého textového požadavku. Stejný software.

Pokud zadáte požadavek na zasněžený den v Tokiu, software vytvoří toto. Obrazné, ale ne zcela dokonalé, přesto je to pro mnohé sci-fi, které se změnilo ve skutečnost. Světy okamžitě vytvořené kliknutím pomocí nového softwaru Sora.

 19506

Čína nabízí prohloubení bezpečnostních vazeb s Maďarskem

20. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

 

Tento krok Pekingu přichází v době, kdy jsou vztahy Budapešti se spojenci z EU a NATO na nejnižším bodě

Orbán také doufá ve znovuzvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem

Čína nabídla Maďarsku prohloubení bezpečnostní spolupráce. Zdůraznila tak oteplování vztahů Budapešti s Pekingem právě v době, kdy maďarští představitelé odmítli návštěvu delegace z Washingtonu.

 16951

Tisíce kamionů čekají na vpuštění Izraelem do Gazy, někteří řidiči tam čekají už měsíc

20. 2. 2024

čas čtení 9 minut

BBC World at One, pondělí 19. února 2024, 13 hodin: Izrael prohlásil, že pokud Hamás nepropustí všechna držená rukojmí, zahájí do tří týdnů pozemní ofenzivu na město Rafáh. V tomto jižním městě v současné době žije více než jeden a půl milionu Palestinců, z nichž mnozí byli vysídleni z jiných oblastí Gazy.  Benny Gantz, který je ministrem v izraelském válečném kabinetu, oznámil v neděli záměry armády během konference amerických židovských představitelů v Jeruzalémě.

Julija Navalná přísahá, že bude pokračovat v boji svého mrtvého manžela Alexeje a tvrdí, že ho zabil Putin

20. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 

Vdova po Alexeji Navalném říká, že chce "vybudovat svobodné Rusko", a prohlašuje, že odhalí, proč ho "Putin zabil".

 

Julija Navalná zveřejnila video, ve kterém přislíbila, že bude pokračovat v politické práci svého zesnulého manžela, a vyzvala Rusy, aby ji podpořili. Rodině Alexeje Navalného bylo sděleno, že se k jeho tělu nedostanou ještě dva týdny.

Jeden ruský komentátor v britské televizi poznamenal, že pro Putinův režim je případný Navalného pohřeb obrovský problém, a proto ho budou zdržovat a odkládat, možná celé měsíce.

 17694

Čínská pobřežní hlídka vstoupila na palubu tchajwanské turistické lodi a vystupňovala napětí

20. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 

Incident se odehrál několik dní poté, co se převrátila čínská rybářská loď, kterou pronásledovala tchajwanská pobřežní stráž, a zahynuli při tom dva lidé.

Čínská pobřežní stráž se nalodila na tchajwanskou turistickou loď. Napětí ve vodách mezi čínskou pevninou a tchajwanskými ostrovy Kinmen se stále stupňuje poté, co se minulý týden převrátila loď, na níž zahynuli dva lidé.

Tchajwanský vyhlídkový trajekt King Xia vezl v pondělí 11 členů posádky a 23 cestujících na okružní plavbě kolem hlavního ostrova Kinmen, když jej zadržely dvě hlídkové lodě čínské pobřežní stráže. Šest důstojníků se nalodilo na palubu King Xia a požádalo o kontrolu dokumentace posádky, než asi po 30 minutách vystoupili, uvedl tchajwanský úřad pobřežní stráže (CGA). Krátce poté dorazila hlídka tchajwanské pobřežní stráže, aby loď King Xia doprovodila zpět do přístavu.

 20705

Trump měl špatný týden u soudů, a bude to pro něj zřejmě nyní ještě horší

20. 2. 2024

čas čtení 6 minut


Exprezident se po vynesení rozsudku v jeho procesu o podvodu snaží sehnat 450 milionů dolarů,  na obzoru se rýsuje další případ


Donald Trump se již potýkal s četnými právními neúspěchy, když newyorský soudce minulý týden uštědřil bývalému prezidentovi ohromující porážku v jeho civilním případu podvodu a nařídil mu zaplatit státu zhruba 450 milionů dolarů poté, co ho shledal odpovědným za spiknutí s cílem manipulovat se svým  majetkem.

Rozhodnutí soudce Arthura Engorona završilo problematický týden pro Trumpa u soudu. Ten sledoval, jak se jeho právníci pokoušejí získat přístup k zapečetěným spisům v případu utajovaných dokumentů na Floridě, a poté sledoval, jak jeho právníci prohráli pokus o odložení jeho prvního trestního procesu v New Yorku.

Možná přijde ještě něco horšího.

 19850

Subalterní úředník Bartoš a realita z úst hejtmana Kuby

19. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nedělní Otázky V. Moravce gradovaly na konci první hodiny podivnou hádkou mezi ministrem Bartošem (piráti) a exministryní Dostálovou (ANO). Nešlo o hádku principiální, politickou, ale o hádku dvou nižších úředníků o technikálie, kterým nemůže nikdo ze širší veřejnosti rozumět. Moderátor sám nevydržel a propadl záchvatu smíchu.

 22494

Vynikající! Praha je v pondělí během demonstrace traktoristů zcela bez aut a bez znečištěného ovzduší!

19. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta



Jak vás pražští radní připravují o roky života

 18342

Reportéři bez hranic: Vydání Juliana Assange k soudu do USA by bylo katastrofou pro nás pro všechny

19. 2. 2024

čas čtení 7 minut


Do očekávaného #DayX - slyšení u britského Nejvyššího soudu, které představuje začátek konce v případu vydání Juliana Assange americké vládé - zbývá už jen několik dní a svět do značné míry ztratil ze zřetele muže, který se ocitl v centru této bouře, píší Christophe Deloire, generální tajemník,  a Rebecca Vincentová, ředitelka kampaní organizace Reportéři bez hranic. 

Nyní je zakladateli WikiLeaks 52 let a jeho někdejší globálně známá osobnost  po 13 letech zbavení svobody je zapomenuta. Téměř pět z těchto let strávil Assange v nechvalně proslulé londýnské věznici Belmarsh, kde nám v organizaci Reportéři bez hranic (RSF) po měsících boje o přístup konečně byla povolena série návštěv od srpna 2023.

Organizace Reportéři bez hranic  Assange brání kvůli jeho přínosu žurnalistice: WikiLeaks, které v roce 2010 zveřejnily více než 250 000 uniklých utajovaných amerických vojenských a diplomatických dokumentů, informovaly o rozsáhlém zpravodajství ve veřejném zájmu po celém světě.

 22487

Krize na Blízkém východě: Gantz: Izrael zahájí příští měsíc ofenzivu v Rafáhu, pokud nebudou propuštěni rukojmí držení Hamásem

19. 2. 2024

čas čtení 13 minut

- Palestinský server zveřejnil svědectvi Hassan Isleihové, zraněné matky: dva údery izraelských dronů usmrtily čtyři její děti, když rodina prchala z města Chan Junis. Až po osmnácti dnech se jí podařilo děti pohřbít, aby zabránila tomu, aby jejich mrtvoly ohlodávala zvířata.

- Micheál Martin: Izraelský útok na Rafáh by byl "bezohledný"
 
Irský ministr zahraničí Micheál Martin prohlásil, že by bylo "bezohledné", kdyby Izrael pokračoval v bombardování Rafáhu, kde hledá útočiště před útoky na severu a v centrální části Gazy přibližně 1,5 milionu lidí.

"Drtivá většina členů Rady EU pro zahraniční věci si přeje ukončení této strašné války a násilí. Jasně jsme se vyjádřili, že rukojmí by měli být propuštěni, a je nesmyslné, že jsou zadržováni tak dlouho.

Jsme také toho názoru, že invaze do Rafáhu nebo útok na Rafáh by přinesly katastrofální humanitární situaci navíc k již tak hrozivé humanitární situaci a bylo by to nesmlouvavé [s ohledem na] neuvěřitelné utrpení; nesmírné utrpení, které prožívají rodiny s více než 1,5 milionu lidí natěsnaných ve velmi malém koutě Gazy.

"Svět je šokován ... úrovní nelidskosti, která se nyní v Gaze děje," řekl.

Irsko a Španělsko se minulý týden obrátily dopisem na šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou a požadovaly přezkoumání dohody o přidružení mezi EU a Izraelem s ohledem na její závazky v oblasti lidských práv.

Martin řekl, že bude "náročné" získat pro dopis podporu dalších členských států.
 

Gaza: Situace v nemocnicích je zoufalá

19. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Moderátor, Channel 4 News, neděle 18. února 2024: Náš dnešní komplexní pohled na Gazu začínáme stavem tamních nemocnic. Neobvykle vám neodvysíláme celou reportáž, protože je dnes tak málo záběrů. Internet v Gaze  je vystaven častým výpadkům a do pásma Gazy máme samozřejmě zakázaný přístup. 


Zprávy však prosakují. Světová zdravotnická organizace uvádí, že druhá největší nemocnice v Gaze, do které ve čtvrtek vtrhly izraelské síly, již není funkční. V Násirově nemocnici v Chán Júnisu je stále 200 pacientů, ale osm jich údajně zemřelo na nedostatek kyslíku a pohotovost je zaplavena odpadními vodami.


Izrael v komplexu hledal těla rukojmích, o kterých se domnívá, že je tam držel Hamás. A palestinská společnost Červeného půlměsíce varuje, že nemocnice Al Amal by mohla být také brzy mimo provoz. Ta je již několik týdnů v obležení. Hovoříi jsem s, ...  mluvčí Palestinské společnosti Červeného půlměsíce. Začal jsem tím, že jsem ji požádal, aby nám vykreslila, jak vypadá zdravotní péče v Gaze.

 19587

Venezuela zvyšuje napětí na hranicích s Guyanou

19. 2. 2024

čas čtení 5 minut

Hraniční spor, který se rozhořel na konci roku 2023, vyrobil režim Nicoláse Madura. Přiblížil tyto dva (protichůdné) petrostáty k nové krizi, což situaci Caracasu diplomaticky zhoršilo, píše Nand C. Bardouille.

Paní Hogenová a jak to tenkrát bylo

19. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

 



Není to tak dávno, co paní profesorka filozofie Anna Hogenová v médiích opakovaně tvrdila, že dnes je stejná nebo větší nesvoboda na vysokých školách než před rokem 1989. Sama přitom zažila, jak to tenkrát bylo. Jenže lidská paměť je selektivní a nespolehlivá. Proto máme historiky. Včera jsem v knize o dějinách lékařství v zemích Koruny české našel tuto pasáž, která by mohla lidem osvěžit paměť – a těm, kdo jsou na to moc mladí, plasticky vysvětlit, jak to vlastně bylo.

Může náhražkový život zlepšit veřejné zdraví (a čo vy si, občania, predstavujete pod takým pojmom „náhražkový“)?

18. 2. 2024 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 8 minut

Začne to ranním zazvoněním budíku... v půl čtvrté... páté... šesté..., každopádně přesně v okamžiku, kdy s jistotou víte, že byste ještě půl hoďky... hoďku pospali. Následuje ranní cvrkot nejrůznějších zaběhlých úkonů, počínaje chystáním kamen, abyste si mohli po večerním návratu do vychladlého baráku hned zatopit, ... … … a konče - ve zbytku ranního času, který jste si dneska stihli ukrást, vhozením nějaké náplně do žaludku. Nevím, kdo má v Česku čas na pravidelnou klidnou solidní snídani(?)

 22495

Tabu prolomeno: Lula přirovnává jednání Izraele k Hitlerovi

18. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty

 
Brazilský prezident Luiz Inácio da Silva, známý jako Lula, se dostal tam, kam se mnozí bojí jít: přirovnal plošné a nelidské zabíjení Palestinců v Gaze k tomu, co dělal Adolf Hitler židům. V nedělním rozhovoru s novináři, kteří ho doprovázeli při jeho návštěvě etiopské Addis Abeby, kde přednesl pozvání této země ke vstupu do skupiny BRICs, kterou původně tvořily Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika a do níž nyní patří Etiopie a dále Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Egypt a Írán, Lula prohlásil, že "to, co se děje v Gaze palestinskému lidu, nemá v moderním světě obdoby, kromě toho, když se Hitler rozhodl vyvraždit všechny židy".

 20116

Naděje na příměří v Gaze slábnou, Netanjahu odmítá výzvy k zastavení ofenzivy v Rafáhu

19. 2. 2024

čas čtení 7 minut

 
Diplomatické snahy se zadrhávají v důsledku izraelského odporu k tomu, co Izrael nazývá "jednostranným uznáním" palestinského státu


Naděje na příměří ve válce v Gaze slábnou v souvislosti s opakovaným odmítnutím výzev Benjamina Netanjahua k pozastavení pozemní ofenzívy v Rafáhu a hlasováním jeho kabinetu, že se Izrael formálně postaví proti mezinárodním snahám o tzv. jednostranné uznání palestinského státu.

Diplomatické úsilí vedené Egyptem, Katarem a USA se rovněž zadrhává: v neděli katarští představitelé přiznali, že nepřímé rozhovory v Káhiře mezi Izraelem a palestinskou militantní skupinou Hamás, které byly obnoveny minulý týden, se "dostaly do slepé uličky". Washington rovněž naznačil, že bude tento týden vetovat očekávaný nový návrh rezoluce Rady bezpečnosti OSN o příměří.

Diplomatickou patovou situaci přijalo se zděšením 2,3 milionu obyvatel pásma Gazy, kde bylo podle OSN zabito téměř 29 000 lidí, 85 % obyvatel bylo vyhnáno ze svých domovů a každý čtvrtý hladoví.

 22493

Navalnyj, čeští politikové, pokrytectví a rasismus: Čeští politikové působí nepřesvědčivě a komicky

16. 2. 2024 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Foto: Izraelci právě vyvraždili úplně celou tuto rodinu. Proti tomu čeští politikové neprotestují, zatímco vyjadřují svůj šok z děsivé smrti Alexeje Navalného. Upřímnost jejich protestů proti Navalného smrti to poněkud zpochybňuje.

112 lidí bylo v Gaze Izraelem usmrceno za posledních 24 hodin, 157 zraněno. Mnoho lidí zůstává pod troskami, protože izraelské jednotky brání záchranným týmům je vyhrabávat:


Po šokující zprávě o náhlé smrti Alexeje Navalného vyjadřují na Twitteru své rozhořčení a svou hrůzu VŠICHNI čeští politikové a hodně českých novinářů, jistě, poněkud bezmocně, protože i když to skutečně je šokující, přestože nepřekvapivá zpráva (kolik lidí v Rusku a na Ukrajině už Putin zabil??) nedokážeme proti tomu dělat vůbec nic.

Potíž je, že všechny ty hromadné protesty českých politiků proti smrti Alexeje Navalného působí nesmírně nepřesvědčivě.

Proč?

 20604

Poprask v italském městě poté, co krajně pravicová starostka zakázala muslimské modlitby

19. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Foto: Georgia Meloniová

Bangladéšané a další obyvatelé italského městečka Monfalcone tvrdí, že rozhodnutí zakázat bohoslužby v kulturních centrech a zakázat burkiny na pláži je součástí protiislámské agendy


Počet obyvatel Monfalcone nedávno překročil 30 000. Takový pozitivní demografický trend by za normálních okolností znamenal dobrou zprávu v zemi, která se potýká s rychle klesající porodností, ale v Monfalcone, kde starostka Cisintová od získání svého prvního mandátu v roce 2016 pěstuje protiislámskou agendu, nebyl tento nárůst vítán.

Nárůst počtu obyvatel města se připisuje především rozlehlé loděnici vlastněné státem ovládaným gigantem Fincantieri, jehož politika outsourcingu pracovních sil v posledních dvou desetiletích vedla k obrovskému přílivu kvalifikovaných zahraničních pracovníků, především z Bangladéše. Levnější pracovní síla z řad přistěhovalců vysoce převyšuje počet Italů, zejména v období špičky při stavbě obrovských výletních lodí.

 22478

Gaza: Násirova nemocnice v Gaze "není funkční", říká šéf WHO

18. 2. 2024

čas čtení 7 minut

 

Nemocnice v Chán Júnisu přestala fungovat kvůli "týdennímu obléhání" izraelskými silami


Násirská nemocnice byla "zcela vyřazena z provozu", sděluje  ministerstvo zdravotnictví

Druhá největší nemocnice v pásmu Gazy byla "zcela vyřazena z provozu", uvedl v neděli mluvčí ministerstva zdravotnictví Gazy.

Ashraf al-Qidra řekl agentuře Reuters, že "v nemocnici Nasser v Khan Younis se v současné době o pacienty starají pouze čtyři lékařské týmy - 25 zaměstnanců".

"Zdravotnický komplex Násirovy nemocnice je páteří zdravotní péče v jižním pásmu Gazy. Přerušení jeho provozu je rozsudkem smrti pro statisíce palestinských vysídlenců v Chán Júnisu a Rafáhu," dodal.

 22475

Finanční podpora čtenářů pro Britské listy je opět rekordně nízká

15. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři,

poněkud jsme se optimisticky unáhlili, když jsme koncem ledna konstatovali, že pokles čtenářské finanční podpory pro Britské listy ke konci minulého roku pominul.

Bohužel, je únor a jsme opět na dně.

Chceme, aby Britské listy byly volně přístupné každému, jako veřejnoprávní médium.

K tomu však potřebujeme minimální finanční podporu od čtenářů, čtyři redaktoři Britských listů musejí dostávat alespoň zcela minimální honorář.

Děkujeme mnohokrát za vaši podporu.

Náš účet: 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 22494

Jak vás pražští radní připravují o roky života

18. 2. 2024

čas čtení < 1 minuta


Belgická zdravotní pojišťovna: Znečištění vzduchu partikuláty má drastický dopad na zdravotnictví

Hlavní zdroj partikulátů, které způsobují předčasná úmrtí, je vedle automobilismu zemědělství

Partikuláty ze znečištěného vzduchu nalezené v mozku dětí působí později Alzheimerovu chorobu

Partikuláty automobilových zplodin se dostávají do placent nenarozených dětí

Rozhovor Britských listů 593. Radní pro dopravu Ryvola: Zpoplatníme vjezd auty do Prahy 1 - copak se s tímto příslibem stalo?

 20876

Polsko se stává vůdčím hlasem v obraně Evropy proti Putinovi

18. 2. 2024

čas čtení 6 minut

(Česko se toho neúčastní, zabývá se pitomostmi, jako je pondělní protest zemědělců.)

Nedávné panické řeči o třetí světové válce se zdají být poněkud přehnané, píše Simon Tisdall. Konkrétní hrozba, kterou agresivní revizionistický režim Ruska představuje pro východní Evropu, je však reálná a stále roste. Polsko se stejně jako v minulosti nachází v první linii bitvy o Ukrajinu, která se může snadno rozšířit. Evropské státy NATO se musí rozhodnout, zda se jedná o rok 1920, nebo 1939.

Jak všichni Poláci vědí, bitva u Varšavy, od níž letos v srpnu uplynulo 104 let, skončila slavným vítězstvím maršála Józefa Piłsudského nad invazní Rudou armádou, které jejich zemi zajistilo nezávislost. Nazvali ji "Zázrak na Visle", podle řeky spojující hlavní polská města. Vladimír Lenin litoval "obrovské porážky" bolševických revolučních ambicí v Evropě.

Podobnost s ČR čistě náhodná? Britský satirik o dnešní britské vládě

17. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Jonathan Pie: Vláda má za sebou týden ekonomických potíží, protože Spojené království zasáhla recese, nicméně britský premiér tvrdí, že jeho ekonomický plán začal přinášet výsledky. Co přináší? Hovno v poště? Oznámení o vystěhování? Diagnózu rakoviny v posledním stádiu? 

Co přesně dodáváte, pane Sunaku? Zdá se, že doručujete recesi. To, co přinášíte, je rekordních 2,1 milionu lidí, kteří pravidelně využívají potravinové banky, přičemž počet dětí v potravinové nouzi se za poslední rok zdvojnásobil, 7,6 milionu pacientů je na čekacích listinách nemocnic. To není rekord, na který bychom mohli být hrdí. Je to zdroj národní hanby. 

Co dodáváte, pane Sunaku? Mrtvé květiny? Zkyslé mléko?  Potracený plod?

 22492

Navalného smrt je symbolem smrti demokracie

16. 2. 2024 / Fabiano Golgo

čas čtení 7 minut

Přestaňme to popírat: demokracie je typ režimu, který byl zasažen smrtící látkou zvanou nenávistný populismus a stejně jako Alexej Navalnyj po kontaminaci novičokem je v cele smrti. Letos si asi polovina obyvatel světa volí nové vůdce a většině z nich hrozí, že padnou do rukou antidemokratických populistů. V případech, jako je Rusko a Venezuela, si jejich již otevřeně nedemokratičtí despotové pouze obnovují své doživotní mandáty. 

 20461

Kreml vede dezinformační kampaň s cílem zdiskreditovat Zelenského

17. 2. 2024

čas čtení 13 minut


Když se minulý měsíc objevily první zprávy o tom, že se ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chystá propustit svého vrchního vojenského velitele, generála Valerije Zalužného, zdálo se, že představitelé v Moskvě jásají. Jak ukazují dokumenty, snažili se právě takový rozkol zorganizovat po mnoho měsíců, píše Washington Post.

 22481

Svědectví z Gazy v Los Angeles Times: Jsem americký lékař, který odjel do Gazy. To, co jsem viděl, nebyla válka - bylo to vyhlazování

17. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Při jedné příležitosti přinesli rodiče na pohotovost řadu dětí, všechny ve věku asi 5 až 8 let. Všechny měly po jednom zásahu kulkou odstřelovačem do hlavy. Tyto rodiny se vracely do svých domovů v Chán Júnisu, asi 2,5 km od nemocnice, poté, co se izraelské tanky stáhly. Odstřelovači však zřejmě zůstali. Žádné z těchto dětí nepřežilo.

(Pozn. red.) Čeští politikové mlčí. 

Koncem ledna jsem opustil svůj domov ve Virginii, kde pracuji jako plastický a rekonstrukční chirurg, a připojil jsem se ke skupině lékařů a zdravotních sester, kteří se vydali do Egypta se skupinou humanitární pomoci MedGlobal, aby se dobrovolně zapojili do práce v Gaze.

Pracoval jsem i v jiných válečných zónách. Ale to, čeho jsem byl svědkem během následujících deseti dnů v Gaze, nebyla válka - bylo to vyhlazování. Při izraelském bombardování Gazy bylo zabito nejméně 28 000 Palestinců. Z Káhiry, hlavního města Egypta, jsme jeli 12 hodin na východ k hranici v Rafáhu. Míjeli jsme kilometry zaparkovaných kamionů s humanitární pomocí, protože do Gazy nesměly. Kromě mého týmu a dalších vyslanců OSN a Světové zdravotnické organizace tam bylo jen velmi málo dalších lidí.

Vstup do jižní části Gazy 29. ledna, kam mnoho lidí uprchlo ze severu, připomínal první stránky dystopického románu.

Krize na Blízkém východě: Obavy o klíčovou nemocnici v Gaze rostou, po izraelském útoku umírají pacienti

17. 2. 2024

čas čtení 13 minut

Největší dosud fungující nemocnice v pásmu - Násir v Chán Júnisu - je v obležení izraelských sil



Největší fungující nemocnice v pásmu Gazy se v pátek ocitla v obležení izraelských sil ve válce s Hamásem a pacienti i lékaři zůstali bezmocní v chaosu, který nastal po útoku válečných letadel na Rafáh, poslední útočiště Palestinců v enklávě Gaza, uvedli představitelé.

Podle agentury Reuters zůstaly izraelské síly v Násirově nemocnici ve městě Chán Júnis poté, co na ni ve čtvrtek časně ráno podnikly nájezd. Ministerstvo zdravotnictví v Gaze, které řídí Hamás, uvedlo, že v pátek zemřelo pět pacientů na jednotce intenzivní péče v důsledku výpadku proudu a nedostatečného zásobování kyslíkem způsobeného útokem.

Izrael uvedl, že  do nemocnice pronikl, protože se v ní skrývali bojovníci Hamásu. Izraelská armáda v pátek uvedla, že její jednotky zadržely v nemocnici více než 20 bojovníků, kteří se podíleli na útoku na Izrael 7. října, a desítky dalších k výslechu.

Hamás popírá, že by v nemocnici byli bojovníci, a označuje toto tvrzení za "lži, jejichž cílem je zakrýt ničení nemocnic".

Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že nemocnice přišla o elektřinu a v pátek zůstala bez proudu, což ohrozilo péči o pacienty. Izraelská armáda však uvedla, že opravila jeden generátor a poskytla další, čímž zajistila, že "všechny životně důležité systémy nadále fungují".

Dvě těhotné ženy v pátek porodily "bez vody, bez jídla a bez možnosti zahřátí" v chladném počasí, uvedl mluvčí ministerstva Ašraf Al-Kidra.

Podle ministerstva izraelští vojáci zastavili před nemocnicí konvoj s humanitární pomocí, který tedy  nebyl doručit zásoby. Armáda uvedla, že poskytla pomoc včetně dětské výživy a vody.

Vpád do nemocnice vyvolal poplach ohledně pacientů, zdravotníků a vysídlených Palestinců, kteří se zde ukrývají.

"Uvnitř nemocnice jsou stále kriticky zranění a nemocní pacienti," uvedl Tarik Jasarevic, mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO), která uvedla, že její pracovníci se po izraelském nájezdu snažili dostat do nemocnice.

"Je naléhavě nutné dodat palivo, aby bylo zajištěno pokračování poskytování život zachraňujících služeb."

Izrael uvedl, že jeho vojáci našli v nemocnici munici a zbraně a také léky se jmény některých rukojmích.

 22462

Krveprolití v Gaze Izrael staví mimo civilizovaný svět

16. 2. 2024 / Jan Darmovzal

čas čtení 8 minut

(Pozn. red. Českou republiku, která to vraždění nekriticky podporuje, však taky.)

To jak nehumánně si počíná Izrael ve své vojenské kampani v pásmu Gazy jej staví mimo civilizované země světa. Bez ohledu na to na čí straně v Izraelsko-palestinském konfliktu stojíme, tak je na čase si přiznat, že mezinárodní mechanismy na ochranu civilistů a osob neúčastnících se bojů naprosto selhaly. Na 30 000 civilistů již bylo zabito a toto číslo dál poroste, jestliže svět nepodnikne kroky, které Izrael rychle a efektivně zastaví. I dříve zarytí podporovatelé Izraele včetně amerického prezidenta Bidena se jej nyní snaží přimět k tomu, aby svoji vraždící mašinerii v Gaze zastavil. Kompletně zničené čtvrti pásmy Gazy, lidé žijící na ulicích bez přístřešků, všudypřítomné nemoci, akutní nedostatek jídla, vody, léků a dalšch potřeb nezbytných k životu je jen strohým výčtem krutostí, ke kterým se izraelská armáda uchýlila a trestá tak civilisty tím nejohavnějším způsobem.

"Jak dlouho ještě svět dovolí, aby bylo Rusko takovéhle? ptá se Zelenskyj světových politiků v Mnichově

17. 2. 2024

čas čtení 5 minut

- Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

"Rok 2024 se musí stát dobou plné obnovy světového řádu založeného na pravidlech," řekl.


V projevu k místnosti plné světových politiků  uvedl, že "neexistuje nikdo, pro koho by probíhající válka v Evropě nepředstavovala hrozbu".

"Je to válka Ruska proti jakýmkoli pravidlům vůbec," zdůraznil. "Ale jak dlouho svět nechá Rusko, aby se takto chovalo? To je dnes hlavní otázka."

A dodal: "Možná, že lidé budou muset žít ve světě, kde lokální války nezůstanou lokálními. Každé vypuknutí války hrozí, že se změní v globální katastrofu.

Možná, že proměňování potravin nebo migrace ve zbraně naruší stávající regionální rovnováhu a podkope mnoho politických systémů, a to nejen v Evropě, ale také na Blízkém východě, v Africe, v Americe.

Možná Evropu čekají časy, kdy otázka odvolání se na článek 5 smlouvy o NATO nebude vůbec otázkou pro Washington, ale spíše pro evropské metropole.

Takových "možná" jsou stovky. Dne 23. února 2022 žádné z nich neexistovalo. Nyní jsou součástí reality.

A co nám v této realitě chybí: bezpečnost. Ani pro největší, ani pro nejmenší stát.

Bezpečnost musíme opět učinit realitou."


 16525

Globální oteplování: Letošní únor překoná nebývalý počet teplotních rekordů

17. 2. 2024

čas čtení 6 minut

Bylo zaznamenáno rychlé oteplování oceánů a neobvykle horké zimní dny v důsledku globálního oteplování způsobeného člověkem v kombinaci s jevem El Niño
 
Podle meteorologů je únor na cestě k překonání rekordního počtu teplotních rekordů. Globální oteplování způsobené lidskou činností a přirozený klimatický jev El Niño zvyšují teploty na pevnině i v oceánech po celém světě.

Po něco málo více než polovině nejkratšího měsíce v roce je prudký nárůst oteplování tak výrazný, že klimatické grafy vstupují na nové území, zejména pokud jde o teploty mořské hladiny.

"Planeta se otepluje stále rychleji. Jsme svědky rychlého nárůstu teploty oceánu, který je největším zásobníkem tepla v klimatu," řekl Dr. Joel Hirschi, zástupce vedoucího oddělení modelování mořských systémů v britském Národním oceánografickém centru. "Amplituda, o kterou byly v roce 2023 a nyní v roce 2024 překonány dosavadní rekordy teploty povrchu moře, překonává očekávání, i když pochopení toho, proč tomu tak je, je předmětem probíhajícího výzkumu."

 20103

Západní představitelé obviňují Putina z náhlé smrti Alexeje Navalného

17. 2. 2024

čas čtení 6 minut

 

Západní představitelé zdůrazňují, že Vladimír Putin je přímo odpovědný za smrt ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. Americký prezident Joe Biden ji označil za "další důkaz Putinovy brutality".

Sedmačtyřicetiletý Navalnyj zemřel ve vězení asi 60 km severně od polárního kruhu, kde byl odsouzen na 19 let ve "zvláštním režimu".

"Nenechte se mýlit, za Navalného smrt je zodpovědný Putin," uvedl Biden v pátečních výrocích  z Bílého domu.

 22215

Tisíce britských rodičů se připojily k výzvě k dětství bez chytrých telefonů

17. 2. 2024

čas čtení 4 minuty


Místní skupina na WhatsAppu, kterou založily dvě matky obávající se o bezpečnost svých dětí na internetu, vzrostla na  více než 4 000 členů
  

Více než 4 000 rodičů se připojilo ke skupině, která se zasazuje o zákaz používání chytrých telefonů u malých dětí, protože rostou obavy o bezpečnost na internetu a dopad sociálních médií na duševní zdraví.

Skupinu Smartphone Free Childhood (Dětství bez chytrých telefonů) na WhatsAppu založily bývalé kamarádky ze školy Clare Fernyhoughová a Daisy Greenwellová v reakci na své obavy z používání chytrých telefonů dětmi a z obav  dávat dětem chytrá zařízení, když jdou na střední školu.

"Mám sedmileté a devítileté dítě. Daisy má děti v podobném věku a obě jsme se cítily opravdu zděšené a znepokojené a prostě jsme nechtěly, aby měly v 11 letech chytré telefony, což se zdá být nyní normou."

 20705

Donald Trump byl odsouzen k pokutě 350 milionů dolarů v případu finančních podvodů v New Yorku

17. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Trump má rovněž zákaz řídit jakoukoli newyorskou společnost nebo subjekt po dobu tří let, což je pro exprezidenta zničující rána


Newyorský soudce nařídil Donaldu Trumpovi, jeho nejstarším synům a spolupracovníkům zaplatit přes 350 milionů dolarů, když je shledal vinnými z úmyslných finančních podvodů, kterých se dopouštěli po dobu deseti let.

"Zjištěné podvody vyskakují ze stránek a šokují svědomí," napsal ve svém rozhodnutí soudce Arthur Engoron. Zničující rána pro bývalého prezidenta, který si vybudoval pověst úspěšného developera, znamená, že Engoron zakázal Trumpovi a dalším dvěma manažerům po dobu tří let působit jako funkcionáři nebo ředitelé jakékoli firmy nebo subjektu v New Yorku. Jeho synové Eric a Donald Trumpovi mladší dostali zákaz činnosti na dva roky.
 
Tříměsíční slyšení bylo často bouřlivou záležitostí, při níž Trump útočil na Engorona v soudní síni i mimo ni. Zdálo se, že rozhodnutí bývalého prezidenta pustit se do soudce se mu vymstilo.

 20461

"Mnohem vyšší, než jsme očekávali." Ruská zbrojní výroba znepokojuje evropské válečné plánovače

16. 2. 2024

čas čtení 9 minut

 
Moskva masivně zvyšuje svůj vojenský průmysl, což jí poskytuje výhody na Ukrajině a vede k přerozdělování bohatství


Zatímco se Ukrajina snaží získat munici, zbraně a vybavení pro svou obranu, Rusko v posledních dvou letech masivně zvýšilo průmyslovou výrobu, která předčila očekávání mnoha západních obranných plánovačů, když Vladimir Putin zahájil svou invazi.

Celkové výdaje na obranu vzrostly na odhadovaných 7,5 % ruského HDP, dodavatelské řetězce byly přepracovány tak, aby zajistily mnoho klíčových vstupů a vyhnuly se sankcím, a továrny vyrábějící munici, vozidla a vybavení pracují nepřetržitě, často na povinné dvanáctihodinové směny s dvojnásobnými přesčasy, aby udržely ruskou válečnou mašinérii v dohledné budoucnosti.

 18077

Ukrajinské válečné úsilí již ochromilo zablokování americké pomoci ve výši 60 miliard dolarů, říká šéf NATO

16. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

 
Jens Stoltenberg věří, že Kongres nakonec pro balíček hlasovat bude, ale mezitím ruské síly postupují u Avdijivky


Generální tajemník NATO varoval na závěr zasedání ministrů obrany, že neschopnost USA odhlasovat nový balíček vojenské pomoci pro Ukrajinu již má dopad na bojiště.

Jens Stoltenberg uvedl, že stále věří, že Kongres nakonec schválí zasblokvoaný balík v hodnotě 60 miliard dolarů, ale jeho opatrné výroky zazněly v době, kdy představitelé NATO varovali, že Rusko dosahuje "významných úspěchů" v blízkosti frontového města Avdijivka.

"Skutečnost, že USA dosud nebyly schopny přijmout rozhodnutí, již má své důsledky. Má to dopad na tok podpory," řekl šéf NATO ve čtvrtek novinářům v Bruselu.

 22484

Krize na Blízkém východě: Egypt "vytváří pohotovostní oblast" pro případ exodu Palestinců z Rafáhu

16. 2. 2024

čas čtení 14 minut

- V nemocnici v Gaze, kterou obsadily izraelské síly, zemřeli čtyři pacienti, protože jim došel kyslík

Útok izraelských vojáků na hlavní nemocnici v jižní části Gazy přinesl chaos stovkám zaměstnanců a pacientů uvnitř, píše agentura Associated Press (AP). Zdravotníci podle ní v pátek uvedli, že čtyři lidé na jednotce intenzivní péče zemřeli poté, co jim přestal fungovat kyslík.

Izraelská armáda uvedla, že její speciální jednotky prohledávají zařízení, kde se podle ní mohou nacházet ostatky rukojmích unesených Hamásem.

Izraelský vojenský útok na Násirovu nemocnici v městě Chan Junis  přišel poté, co vojáci ji téměř týden obléhali.  Nemocniční personál, pacienti a další osoby existovali pod těžkou palbou a s ubývajícími zásobami, včetně potravin a vody. Několik hodin předtím, než vojáci ve čtvrtek nemocnici obsadili, izraelská palba zabila jednoho pacienta a šest dalších osob v komplexu zranila, uvedl personál.

- Tlak na Izrael, aby upustil od ofenzívy v Rafáhu, roste, ministři se sešli v Mnichově

 18993

Británie: Spektakulární vítězství labouristů v doplňovacích volbách v původně konzervativních okrscích naznačuje jejich vítězství v blížících se všeobecných volbách

16. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Přesun 28,5 procent voličských hlasů od konzervativců k labouristům v okrsku Wellingborough a 16,4 procent v okrsku Kingswood  by labouristům zajistil bezpečnou většinu, pokud by se opakoval ve všeobecných volbách

Ve dvou čtvrtečních doplňovacích volbách (v Británii se ze záhadných důvodů volby konají vždyv pracovní den ve čtvrtek, ne o víkendu jako v ostatních evropských zemích, Igor Hájek blahé paměti argumentoval, že to je proto, aby se zabránilo dělnické třídě jít k volbám JČ) zvítězili v dosavadních konzervativních okrscích spektakulárně labouristé, navzdory tomu, že se v posledních dnech Starmerova Labouristická strana potácí v kontroverzích: Nejprve zrušila podstatnou část svého ekologického investičního programu a pak tento týden vyloučila ze své strany dva poslanecké kandidáty za údajný antisemitismus a vytváření konspiračních teorií o Izraeli.

Přesun voličů od konzervativců k labouristům ve volebním okrsku Wellingborough, kde osmadvacetiletá Gen Kitchenová převálcovala  konzervativní většinu 18 000 voličů (!!), by v případě jeho opakování v parlamentních volbách znamenal, že konzervativci získají v celém parlamentu jen čtyři křesla. Jedná se o největší odklon voličů od konzervativců k labouristům od roku 1994 a druhý největší od druhé světové války.

Řecko se stalo první ortodoxní křesťanskou zemí, která legalizovala manželství osob stejného pohlaví

16. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 
Zákonodárci v třistačlenném parlamentu hlasovali pro návrh zákona vypracovaný středopravicovou vládou navzdory námitkám církevních představitelů


Řecko se stalo první pravoslavnou křesťanskou zemí na světě, která legalizovala sňatky osob stejného pohlaví poté, co aténský parlament schválil tuto přelomovou reformu za scén jásotu i vzteku v zemi.

V mimořádném  projevu parlamentní shody hlasovalo ve čtvrtek pro zákon 176 poslanců napříč politickým spektrem. Dalších 76 reformu odmítlo, dva se zdrželi hlasování a 46 poslanců nebylo přítomno.

Prostě jsem "magor".

16. 2. 2024 / Arnošt Kult

čas čtení < 1 minuta

 
Strach stínu – strach kam?
neuvidět vlastní klam –
nekonečné podsvětí
hříšné lásky objetí
otroků své roboty

Všude vládne mocný stín
předává snu stálý splín –
trosečníkům neznámým
přeplněných hmotou zla
prokletého divadla

V objetí plamenů
převezme ďábla hru
u konce světa dnů –
nicoty kyvadla
v níž duše uvadla


Poznámka - ten magor poslouchá jen Wagnera a Beethovena. Občas Brahmse, Bacha a Mozarta. Z Čechů hlavně Janáčka. Občas Dvořáka.

Gaza: Izraelské jednotky vtrhly do Násirovy nemocnice v městě Chan Júnis

16. 2. 2024

čas čtení 3 minuty


Moderátorka, Channel 4 News, čtvrtek 15. února 2024, 19 hodin:
Izraelské síly nyní vtrhly do hlavní nemocnice v jižní Gaze. Tvrdí, že hledají těla rukojmích. Vojsko označilo nálet na Násirovu  nemocnici  za přesný a omezený, ale záběry ukazují paniku, chaos, kouř a zvuk silné střelby a podle lékařů bylo několik pacientů zraněno a nejméně jeden byl zabit. A abychom vás upozornili, tato reportáž naší mezinárodní editorky Lindsay Hilsumové je znepokojující.


31234

Prezident se po roce našel, snad mu to vydrží

16. 2. 2024 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Největší síla českého prezidentského úřadu nespočívá v ústavních pravomocích, nýbrž v dobře komunikovaném „tatíčkovství“. Petr Pavel se v tomto smyslu konečně dostal do formy. Tedy on v ní je dlouho, ale o lidech kolem něj se to vždy tvrdit nedá.

14199

Islamismus a maskulinita

16. 2. 2024

čas čtení 2 minuty

V muslimských společnostech muži používají islamismus a jeho varianty jako prostředek seberealizace a přímo ve službách záležitostí spojených s osobností, mužností a zejména ctí, píše Maleeha Aslamová.

 19888

Německo se ujímá spoluřízení "tankové koalice" pro Ukrajinu

16. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Německo se bude podílet na vedení koalice pro rozvoj hlavních bojových tanků. Oznámil německý ministr obrany Boris Pistorius po zasedání "Koalice schopností integrované protivzdušné a protiraketové obrany", ve které je Německo již jednou ze dvou vedoucích zemí.

 20596

Západ ignoruje válku v Súdánu na vlastní nebezpečí

16. 2. 2024

čas čtení 11 minut

Občanská válka, která v Súdánu stále zuří mezi Silami rychlé podpory (RSF) a súdánskou armádou – vedenou Muhammadem Hamdanem Dagalem neboli Hemedtim a bývalým šéfem súdánské "suverénní rady" generálem Abdal-Fattáhem al-Burhanem – si na civilistech vybrala strašlivou daň, upozorňuje Oved Lobel.

 22452

V městě Rafáh sedíme v chatrných stanech, zatímco padají bomby. Není úniku: můžeme jen čekat na nejhorší

16. 2. 2024

čas čtení 5 minut



Pracuji v oblasti duševního zdraví, ale nic mě nemohlo připravit na ten pocit masové beznaděje - člověk ztuhlý na jednom místě, nevidící žádné východisko
, píše palestinský psychiatr Bahzad Al-Akhras.

Jsem lékař a psychiatr a před válkou v Gaze se mé dny řídily spolehlivou rutinou. Chodil jsem do práce na kliniku, navštěvoval své přátele a trávil čas s rodinou. Žil jsem normálním životem. Nyní jsme s rodinou uprchlíci v Rafáhu poté, co nám izraelská armáda nařídila opustit náš domov v Chán Júnisu. Žijeme v těch nejhorších podmínkách, jaké si lze představit. Celé dny trávíme čekáním. Po měsících bez elektřiny čekáme ve frontách na dva nebo tři litry pitné vody nebo na jídlo či obyčejnou mouku, abychom si mohli upéct chleba na ohni.

 20204

Bývalý íránský představitel naznačuje existenci programu vývoje jaderných zbraní

16. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Teherán udržuje program jaderných zbraní, naznačil bývalý vysoký íránský představitel v rozhovoru vysílaném 12. února. Írán překročil "všechny prahy jaderné vědy a technologie", řekl Alí Akbar Sálehí, který dříve působil jako íránský ministr zahraničí (2010-2013) a šéf Íránské organizace pro atomovou energii (2009-2010, 2013-2021). "Zde je příklad: Představte si, co auto potřebuje; Potřebuje podvozek, motor, volant, převodovku. Ptáte se, jestli jsme vyrobili převodovku, já říkám, že ano. Vyrobili jsme motor? Ano, ale každý z nich slouží svému vlastnímu účelu."

30647

Lednová inflace a triumf pouťové atrakce

16. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Je trapné sledovat chvástání premiéra i guvernéra ČNB nad číslem lednové inflace. Může za to ozdravný balíček, může za to prozíravá politika centrální banky! A kdo může za to, že tu loni v lednu byla inflace 17,5 procenta? Letošní leden je to ještě o dvě procenta více. To je úspěch, že při srovnávacím základu 17,5 procent máme inflaci 2,3 procenta? Opravdu?

 22476

Gaza: Zavázali mu oči, nařídili mu, aby běžel, a pak ho zastřelili

16. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Holčička před stanem v Gaze:

Ahoj, jak se máš? Není ti zima? Proč stojíš venku v zimě?
"Já ráda stojím v dešti."
"Proč jsi venku v zimě?"
"Protože uvnitř je opravdu strašná zima."
"Uvnitř je zima?"
"Ano."
"A chceš se ochránit před zimou? Dáš mi ruku?"


Podle výpovědí v tomto videu a dalších médií rodina nemohla utéct, protože jedno z dětí bylo #invalidní. Požádali izraelskou armádu o povolení k evakuaci, místo toho byli rodiče popraveni a dítě s postižením utrpělo zranění oka.


Kdo by nechal vězně běžet se zavázanýma očima a při běhu ho střelil do hlavy. Jedno z nejzvrácenějších videí:

Izraelská armáda poslala spoutaného vězně  do Násirovy nemocnice se vzkazem, že se musí evakuovat - válečný zločin 1.
    "Mladý muž, spoutaný pouty, předal vzkaz svých izraelských věznitelů, a byl pak zastřelen, když se pokoušel vyjít z nemocniční brány" -- válečný zločin 2.



 16525

Jak bude vypadat Španělsko, až mu dojde voda? Barcelona nám dává nahlédnout

16. 2. 2024

čas čtení 5 minut


Rozzlobení zemědělci, znepokojení pracovníci v cestovním ruchu a nepřipravení politici - Katalánsko stojí v první linii budoucnosti postižené suchem.

 

Když se v těchto dnech procházíte Barcelonou, nemůžete přehlédnout nápisy a billboardy s vyobrazením červeného plastového kbelíku a nápisem "Voda z nebe nepadá" (katalánsky l'aigua no cau del cel). Tyto reklamy jsou součástí kampaně, která má přimět lidi k šetření vodou. Od začátku února platí v Barceloně a dalších 200 katalánských městech oficiální stav nouze kvůli suchu. To znamená, že více než 6 milionů lidí v regionu žije s omezeními. Denní spotřeba vody na obyvatele je omezena. Parky se nezalévají, fontány jsou suché a sprchy na koupalištích a plážích jsou zavřené. Zemědělci nemohou zavlažovat většinu svých plodin a musí snížit spotřebu vody pro hospodářská zvířata na polovinu, jinak jim hrozí pokuty.

Izraelské jednotky podnikly vojenský útok na Násirovu nemocnici v jižní Gaze

15. 2. 2024

čas čtení 7 minut

Spoutaní lékaři:
Podle personálu nemocnice byl při útoku zabit jeden člověk a osm osob bylo zraněno, šéf humanitární pomoci OSN varuje, že ofenzíva v Rafáhu může způsobit exodus uprchlíků do Egypta

CNN: IDF vstoupily do Násirovy nemocnice, jedné z posledních funkčních nemocnic v Gaze. Je to největší nemocnice v jižní Gaze, kde se ukrývá více než 1 500 lidí. O nejnovějším dění informuje @nadaabashir a přináší záběry, na které je obtížné se dívat:


Izraelské jednotky provedly vojenský útok na největší dosud fungující nemocnici v pásmu Gazy.
Násirova nemocnice v centrálním městě Chán Júnis byla v noci na čtvrtek přímo zasažena palbou tanků, jak uvedl personál zdravotnického komplexu, při útoku zemřel jeden člověk a dalších osm bylo zraněno. Doktor Khaled al-Serr, chirurg z nemocnice, v příspěvku na Instagramu uvedl, že pozemní jednotky Izraelských obranných sil (IDF) vtrhly do areálu asi po hodině a začaly nutit pacienty, zdravotnický personál a vysídlené civilisty ukrývající se v nemocnici k odchodu.

Videa, která zveřejnil al-Serr a další lidé, kteří uvedli, že byli ve zdravotnickém komplexu, ukazovala kapající vodu smíchanou s krví na podlaze a prach a kouř plnící vzduch, zatímco lidé hledali přeživší pod troskami pomocí světel v telefonech. V pozadí byla slyšet střelba.


 22083

Ruská agrese na Ukrajině: Rusko zahájilo masivní raketový útok na Ukrajinu v době, kdy v Bruselu zasedají ministři obrany NATO

15. 2. 2024

čas čtení 5 minut

 
Generální tajemník NATO varoval, že "podpora Ukrajiny není charita", ale "investice do naší vlastní bezpečnosti


Rusko zahájilo masivní raketový útok na Ukrajinu


V noci na čtvrtek se na Ukrajině rozezněla varování před leteckou pohotovostí,  Rusko zahájilo masivní raketový útok. Ukrajinské úřady informovaly o startu několika strategických bombardérů Tu-95 v časných ranních hodinách ve čtvrtek a krátce poté se ozvaly výbuchy.

V Dněpru byla krátce po šesté hodině ranní v centru města slyšet série hlasitých explozí. Hlášeny byly také exploze v Záporoží, hlavním městě Kyjevě a západním městě Lvově. Andrij Sadovij, starosta Lvova, uvedl, že na Lvovskou oblast bylo namířeno deset ruských raket.

V Záporoží, v blízkosti frontové linie s ruskými silami, se objevily zprávy o poškozeném bytovém domě. Bezprostředně nebyly k dispozici žádné informace o obětech.

 17127

Proč máme rok od roku víc střelných zbraní?

15. 2. 2024 / Matěj Metelec

čas čtení 4 minuty

Podle údajů Policie ČR loni v Česku stoupl počet registrovaných střelných zbraní o tři procenta na 1 016 786 kusů. Ty vlastní celkem 316 859 držitelů zbrojních průkazů, jejichž počet meziročně stoupl skoro o tři tisícovky. To znamená, že každý držitel ZP vlastní v České republice v průměru o něco málo víc než tři zbraně. Ještě v roce 2020 bylo u nás zbraní registrováno „jen“ 900 tisíc.

 20706

Školství a vzdělání jako vládní priorita

15. 2. 2024 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Školství a vzdělání jsou oprávněně vládní prioritou. Závisí na tom budoucnost naší země. Tedy prioritou jen na papíře. Skutečnou prioritou je stabilizace státního rozpočtu pomocí škrtů a šetření, nikoli daní (ačkoli třeba snížení daní bohatým při rušení superhrubé mzdy stálo státní pokladnu nějakých 100 miliard korun a podle naprosté většiny ekonomů šlo o velkou chybu, vláda to odmítá řešit).

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
12626