Ukrajina: Zalužnyj varoval Zelenského před plány Kremlu mobilizovat dalších 400 tisíc Rusů

2. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Ruské úřady plánují mobilizovat 400 tisíc nových vojáků pro válku s Ukrajinou. Tuto informaci oznámil vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj na pondělním setkání s prezidentem Volodymyrem Zelenským, uvádí The Washington Post s odvoláním na zdroje obeznámené s obsahem rozhovoru.

Podle partnerů WaPo Zalužnyj nabídl Zelenskému, aby mobilizoval 500 tisíc Ukrajinců, aby nahradil ztráty a reagoval na mobilizační plány Kremlu. To podle zdrojů publikace způsobilo konflikt mezi prezidentem a vrchním velitelem ozbrojených sil Ukrajiny, kterému Zelenskyj nabídl rezignaci. Během setkání řekl Zalužnému, že mezinárodní spojenci zpomalili poskytování vojenské pomoci, takže nový vrchní velitel možná "oživí situaci".

Na konci ledna Zelenskyj uvedl, že počty ukrajinské armády činí 880 tisíc lidí. Na ruské straně bylo podle oficiálních údajů na frontu na Ukrajině vysláno 600 000 bojovníků. Toto číslo zahrnuje statisíce mobilizovaných lidí vyslaných do armády na podzim roku 2022 a také vězně naverbované z ruských kolonií.

Aby se úřady vyhnuly druhé masové mobilizaci, která způsobila útěk až 1 milionu občanů ze země, provádějí úřady od začátku roku 2023 náborovou kampaň pro vojáky z povolání a dobrovolníky. Za rok se tímto způsobem k jednotkám přilákalo 500 tisíc lidí, informoval v lednu místopředseda bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv. Podle něj 420 000 z nich vstoupilo do služby na základě smlouvy a dalších 80 000 se přihlásilo dobrovolně.

Putin 1. prosince podepsal dekret o zvýšení personálního obsazení ozbrojených sil Ruské federace na 2,209 milionu lidí. Počet vojenského personálu by měl vzrůst o 1,32 milionu lidí. To je o 170 tisíc více než předchozí podobný Putinův dekret, podepsaný v srpnu 2022 – několik týdnů před vyhlášením mobilizace. Poté se počet ozbrojených sil zvýšil na 2,039 milionu osob a počet vojáků na 1,15 millionu. Na začátku invaze na Ukrajinu činila personální síla ruských ozbrojených sil 1,9 milionu osob, z toho 1,01 milionu vojáků.

Celkem je tak Putin dvěma dekrety rozšířil o více než 300 tisíc lidí – tolik zabitých a zraněných podle západních údajů ruské ozbrojené síly na Ukrajině ztratily.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2439

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2024