Čína a USA v Pekingu obnovily rozhovory o fentanylu

2. 2. 2024

čas čtení 3 minuty
Čína a Spojené státy v úterý obnovily rozhovory o omezení výroby přísad pro výrobu fentanylu, protože obě mocnosti se snaží obnovit roztříštěné komunikační kanály v ožehavých otázkách.

Syntetický opioid, mnohonásobně silnější než heroin, způsobil ve Spojených státech epidemii závislosti a je zodpovědný za více než 70 000 úmrtí na předávkování ročně, říkají úředníci.

Obvinění Washingtonu, že Peking je spoluviníkem obchodu, jsou již dlouho dalším zdrojem sváru mezi Spojenými státy a Čínou, které jsou v posledních letech na kordy kvůli všemu, od obchodu po lidská práva a samosprávný ostrov Tchaj-wan.

Na listopadovém summitu se prezidenti Si Ťin-pching a Joe Biden dohodli, že budou více spolupracovat na boji proti společnostem, které vyrábějí prekurzory chemických látek pro výrobu fentanylu, a na omezení financování obchodu.

V úterý dorazila do Pekingu americká delegace vedená náměstkyní ministra pro vnitřní bezpečnost Jen Daskalovou na inaugurační zasedání pracovní skupiny pro spolupráci v boji proti drogám.

Doprovázejí ji vysocí američtí úředníci z ministerstva zahraničí, financí, ministerstva vnitřní bezpečnosti a ministerstva spravedlnosti.

Mluvčí americké Národní bezpečnostní rady John Kirby označil setkání za "dobrý začátek" a řekl novinářům, že je třeba udělat ještě "mnohem více práce".

"Cílem je vytvořit konkrétní, měřitelné akce, které povedou k omezení chemických prekurzorů, které zabíjejí tolik Američanů," řekl.

Čínský ministr veřejné bezpečnosti Wang Siao-chung, který přivítal americkou delegaci v pekingském penzionu Tiao-jü-tchaj, uvedl, že zřízení čínsko-americké pracovní skupiny představuje "důležité společné porozumění", kterého prezidenti dosáhli v loňském roce.

"Naše spolupráce opět ukazuje, že vztahy mezi Čínou a USA těží ze spolupráce a ztrácejí z konfrontace," řekl prostřednictvím tlumočníka.

Wang řekl, že doufá, že na budoucích schůzkách se obě strany "přizpůsobí vzájemným obavám, aby posílily a rozšířily spolupráci a poskytly více pozitivní energie pro stabilní, zdravé a udržitelné vztahy mezi Čínou a USA".

Daskalová na oplátku charakterizovala vyslání delegace na vysoké úrovni Washingtonem jako signál svého záměru "celovládního přístupu k řešení globální výzvy".

"Nulová tolerance"

Spojené státy doufají, že rozhovory "poskytnou platformu pro usnadnění pokračující koordinace zaměřené na boj proti nezákonné výrobě, financování a distribuci nelegálních drog".

Si Ťin-pching během listopadového summitu s Bidenem slíbil, že obchod omezí.

Řekl také, že Čína "hluboce soucítí" s oběťmi fentanylu.

Americká Agentura pro potírání drog (DEA) již dříve popsala Čínu jako "hlavní zdroj všech látek souvisejících s fentanylem pašovaných do Spojených států".

A v říjnu americké ministerstvo spravedlnosti uvalilo sankce na více než dva tucty subjektů a jednotlivců se sídlem v Číně, kteří jsou údajně "zdrojem dodávek" pro mnoho amerických obchodníků s narkotiky, prodejců na dark webu, praní špinavých peněz ve virtuálních měnách a zločineckých organizací se sídlem v Mexiku.

Peking popírá, že by se podílel na smrtícím obchodu, vychvaluje svou drogovou politiku "nulové tolerance" a trvá na tom, že kořeny krize závislosti leží ve Spojených státech.

Od summitu Čína uzavřela jednu společnost, zablokovala některé mezinárodní platby a obnovila sdílení informací o zásilkách a pašování, uvedl minulý týden americký představitel.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2403

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2024