"Severní Korea může Rusku dodat taktické řízené střely"

12. 1. 2024

čas čtení 3 minuty
Severní Korea může Rusku prodat nové typy taktických řízených střel, kromě údajných dodávek balistických raket krátkého doletu pro použití Moskvou v probíhající válce s Ukrajinou, uvedl šéf obrany Jižní Koreje.

Ministr obrany Šin Won-sik také řekl, že Severní Korea by mohla otestovat odpálení balistických raket středního doletu na tuhé palivo (IRBM) již tento měsíc a mohla by odpálit raketu dlouhého doletu pod normálními úhly, aby eskalovala již tak vysoké napětí před klíčovými volbami v Jižní Koreji a Spojených státech.

V exkluzivním rozhovoru pro zpravodajskou agenturu Jonhap ve středu Šin řekl, že zbraňový systém, který severokorejská státní média odhalila během návštěvy vůdce Kim Čong-una v muniční továrně na začátku tohoto týdne, se zdá být balistickými raketami krátkého doletu (CRBM) schopnými nést taktické jaderné zbraně.

"Severní Korea poprvé zkušebně odpálila balistickou raketu krátkého doletu v dubnu 2022. Jedná se o nový typ zbraně s odhadovaným dostřelem 100 až 180 kilometrů," řekl Šin.

Ministerstvo obrany vyhodnotilo severokorejské rakety na mobilních odpalovacích zařízeních jako CRBM, které jsou dlouhé asi 5 metrů s dostřelem pod 300 km.

Šin naznačil, že Kimova nedávná návštěva muničních továren by mohla souviset s údajnými severokorejskými dodávkami zbraní do Ruska, protože obě země posilují svou vojenskou spolupráci.

"Severní Korea řekla, že nasadí (CRBM) s jednotkami v první linii. Vzhledem k nedávnému obchodu se zbraněmi si myslím, že by je Severní Korea mohla prodat Rusku," řekl Šin s odkazem na podezření ze severokorejského prodeje balistických raket krátkého doletu KN-23 Rusku.

Bílý dům nedávno odtajnil zpravodajské informace, které ukazují, že Severní Korea poskytla Rusku odpalovací zařízení balistických raket a několik balistických raket s doletem 900 km.

Odhaduje se, že Severní Korea poskytla Rusku ke konci prosince asi 5 000 kontejnerů zbraní, které mohou pojmout asi 2,3 milionu nábojů ráže 152 milimetrů nebo asi 400 000 nábojů dělostřeleckých granátů ráže 122 mm.

Šin vyjádřil znepokojení nad tím, že Rusko je podezřelé z poskytování technologické pomoci severokorejskému zbrojnímu programu výměnou za obchod se zbraněmi, včetně špionážního satelitu Pchjongjangu.

Severní Korea v listopadu úspěšně umístila svůj první vojenský špionážní satelit na oběžnou dráhu a slíbila, že letos vypustí další tři.

"Severokorejský špionážní satelit vypuštěný v listopadu je považován za primitivní. Pokud bude Rusko i nadále nabízet technologickou pomoc, očekává se, že se schopnosti satelitu zlepší," řekl Šin.

Ministr uvedl, že Severní Korea pravděpodobně zinscenuje různé formy provokací před jihokorejskými parlamentními volbami v dubnu a prezidentskými volbami v USA v listopadu, kvůli svým strategickým zájmům.

Šin uvedl, že Pchjongjang se připravuje na zkušební zážeh nového typu IRBM po dvou listopadových testech motorů na tuhé palivo a zvažuje možnost jeho odpálení již tento měsíc.

Představitelé Soulu se domnívají, že vyvíjená raketa třídy IRBM na tuhé palivo, která je hůře detekovatelná kvůli kratší době přípravy, by mohla potenciálně zaútočit na americké vojenské základny v Japonsku a na Guamu.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
2117

Diskuse

Obsah vydání | 16. 1. 2024