28. 2. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 2. 2002

Zajatci na Guantánamo nebudou zřejmě vůbec stíháni

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld sice zřejmě stále připravuje vojenské tribunály pro zajatce z Afghánistánu, podezřívané z terorismu, ale nyní to vypadá, že ty plány budou k ničemu, informoval ve středu v podvečer rozhlas BBC. Američtí činitelé totiž přiznali, že jen málo z 500 osob, zajatých Američany v Afghánistánu, bude postaveno před soud - možná, že z nich nebude postaven před soud nikdo, protože proti nim nejsou k dispozici důkazy. 300 těchto osob, včetně 5 Britů, zadržují Američané na základně v zálivu Guantánamo, aniž by osoby idostaly statut válečných zajatců. V Británii se rozhodli právníci pohnat britskou vládu k soudu podle právního dokumentu OSN, který odsuzuje případy, kdy nějaká vláda napomáhá jiné vládě spáchat nepřijatelný čin. Louise Christianová, právnička, která zastupuje příbuzné jednoho Brita, zadržovaného na Kubě, se spojila s právními poradci britské vlády v této věci a konstatuje, že se jí od nich nedostalo žádných informací. To, konstatuje právnička, je nepřijatelné:

Christianová: Musím říct, že to považuji za něco naprosto neuvěřitelného. Neodpověděli na dopis, který jsme jim faxovali už minulý pátek. Je to situace, kdy britské právní organizace The Law Society a The Bar Council jednomyslně potvrzují, že Spojené státy porušují mezinárodní právo a porušují základní lidská práva britských občanů. Myslím, že je neuvěřitelné, že britští vládní právníci nemohou v britské vládě najít nikoho, kdo by jim řekl, jak mají reagovat.

Moderátorka: O tom, zda existují či neexistují proti osobám zadržovaným Američany, důkazy, jsme hovořili s Jimem Phillipsem, náměstkem ředitele americké pravicové organizace Heritage Foundation.

Phillips: No, tak já si myslím, že nějaké důkazy existují v tom smyslu, že tyto osoby byly zajaty v Afghánistánu, buď v prostředí Talibánu anebo al Qaedy. A kdyby nebyly odvezeni Spojenými státy z Afghánistánu, dávno by už byli tito lidé mrtví - usmrtila by je afghánská opozice.

Moderátorka: Ale problém je, že vy nevíte, kdo z nich, jestli vůbec někdo, jsou teroristé. Dosud nejsou k dispozici žádné důkazy, že by zadržované osoby byly teroristé.

Phillips: No, já bych řekl, že i jestliže to nejsou členové organizace al Qaeda, podle mého názoru je i Talibán teroristická organizace. Měli bychom si uvědomit, že 11. září byl jen první útok v této válce a že budou další útoky. A ty se ministr obrany Rumsfeld snaží minimalizovat. Podle mého názoru je lepší udělat raději chybu ve prospěch bezpečnosti. Propouštění teroristů vyvolává pozdější teroristické útoky. Například šejk Omar, který je odpovědný - údajně odpovědný - za únos amerického novináře Daniela Pearla, byl ve vězení v Indii, ale byl propuštěn za rukojmí. Kdyby nebyl propuštěn, možná, že by byl Daniel Pearl stále ještě naživu.

Moderátorka: Ale jestliže nejsou k dispozici skoro žádné důkazy, je obtížné si představit, jak by nějaké soudy někde na světě mohly někoho odsoudit?

Phillips: Je sice obtížné si představit, jak by mohli být odsouzeni, ale je také obtížné si představit, že by tito lidé měli být propuštěni, vzhledem k tomu, že byli zajati, když bojovali v Afghánistánu, utlačovali afghánské lidi, někteří z nich podporovali útoky al Qaedy nejen proti Američanům, ale proti lidem po celém světě.

Moderátorka: Z Westminsteru s námi nyní hovoří liberálně demokratický mluvčí pro zahraničněpolitické otázky Menzies Campbell. Dobrý večer. Právě jsme slyšeli, jak pan Phillips konstatoval, že sice neexistují skoro žádné důkazy, ale že jsou zadržované osoby potenciálně tak nebezpečné, že by měly být dál zadržovány. To je postoj mnoha Američanů, že?

Menzies Campbell: Ano, ale Amerika je zemí, kde se vždycky argumentuje, že z hlediska práva musí být vždycky všem zákonům a procedurám plně učiněno zadost. A to se děje s panem Johnem Walkerem, jediným Američanem, zajatým v Afghánistánu. Ten bude souzen u federálního soudu se veškerou ochranou a se všemi právními výsadami. Potíž je, že Spojené státy vytvořily tento systém trestních tribunálů, legitimně zajaly mnohé osoby, ale poté, co je odvezly do zálivu Guantánamo, když neexistují důkazy, na jejichž základě by tyto osoby mohly být odsouzeny, neexistuje jiná možnost, než je propustit. Jinak, jak Louise Christianová zcela právem konstatovala, porušujete celou řadu velmi základních lidských práv, která jsou součástí protokolů OSN.

Moderátorka: Zdá se, že američtí činitelé uvažují o těchto možnostech: Jestliže nebudou tyto osoby postaveny před vojenský soud, mohly by být postaveny před americké civilní soudy, mohly by být vráceny domů k soudnímu stíhání, mohly by být zcela propuštěny - anebo by mohly být trvale vězněny. Která z těchto možností je nejpravděpodobnější a nejvhodnější?

Menzies Campbell: No, to si rozhodněte sama. Vezměme si jen jednu tuto možnost, kdyby byli postaveni před americký soud, měli by právo na stejnou ochranu jako každý jiný cizinec, stíhaný u amerického občanského soudu. Kdyby byli stíháni zde v Británii, musela by existovat obvinění, že spáchali nějaké trestné činy, podle našeho práva, a dokázat by to musel žalobce, jak je tomu v každém jiném případě, a to mimo rozumnou pochybnost, a obžalovaní by měli právo na obhájce a na státní finanční pomoc pro právníka. Potíž je, že provizorní situace v zálivu Guantánamo nutně musela vyvolat tyto anomálie. Proto jsem argumentoval už před časem, že bychom měli ustavit zvláštní tribunál, jako jsou tribunály pro Jugoslávii a pro Rwandu, tribunály, vytvořené rezolucemi OSN.

                 
Obsah vydání       28. 2. 2002
28. 2. 2002 Kocourkovští schvalují zákony: Nový trik ministra Grosse Tomáš  Pecina
27. 2. 2002 Britské listy vyhrály spor nad RRTV Tomáš  Pecina
28. 2. 2002 Zajatci na Guantánamo nebudou zřejmě vůbec stíháni
27. 2. 2002 Proč tolikrát o Milanu Knížákovi? Jan  Čulík
28. 2. 2002 Focus: Temný relikt Alexandra  Klausmann
28. 2. 2002 Cihlou do Národní galerie
28. 2. 2002 Británie: exploze pohlavních nemocí
28. 2. 2002 Afghánistán stále čelí obrovským problémům a neexistuje shoda, jak je řešit
27. 2. 2002 CVVM: občané požadují od politiků "vysokou morálku"
27. 2. 2002 Ministr kultury chrání Milana Knížáka Jan  Paul
27. 2. 2002 Irácký student Majid Majed smí opět cestovat Tomáš  Pecina
28. 2. 2002 Poslanci: imunita získaná podvodem Hubert  Rozmanitý
26. 2. 2002 Proč Česká republika neratifikovala statut Mezinárodního trestního soudu? Jiří  Kopal
26. 2. 2002 Mezinárodní spravedlnost očima nevládní organizace Jiří  Kopal
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů