Imigrant Alphonse: V Alžírsku mi usekli nohy

4. 10. 2023

čas čtení 7 minut

Příběh o tom, jak Alphonse přišel o nohy poté, co byl deportován z #Tuniska do #Alžírska, je skutečně šokující. Přesto se zdá, že evropští politici nemají s #africkými #migranty žádný soucit.

 

Reportérka v Nigeru: Velká mešita ze 16. století, kterou můžete vidět za mnou, je to, co proslavilo nigerijské město Agadez. Ale je slavné také proto, že je to  křižovatka v poušti ještě ze středověku, kdy tudy projížděly solné karavany s velbloudy. Takže teď jsou to západoafričtí migranti a musím vám říct, že lidé, které jsem v posledních dnech potkávala, jsou naprosto zoufalí. Od britské ministryně vnitra a také od dalších evropských politiků slyšíme velmi ostrou rétoriku o tom, jak by ti lidé neměli přicházet do Evropy. Měli by se vrátit domů. 

Ale, víte, lidé nepřicházejí z rozmaru. Ti lidé, se kterými jsem mluvil, jsou velmi chudí. Nemají práci, nemají šanci založit rodinu doma ve své zemi. A odcházejí, protože lidé vždycky odcházeli. Lidé se vždycky stěhovali. 

Dnes tuniská vláda prohlásila, že odmítne dohodu EU o poskytnutí pomoci ve výši 127 milionů eur výměnou za to, že budou lidé odsunuti zpět. Nakonec to pravděpodobně přijmou a už lidi odsouvají zpět. Stěhují je zpět do Alžírska. Další věc, kterou jsem se dozvěděla, je, že pokud jste černý africký migrant, Alžírsko je asi nejhorší místo, kam jít. Příběhy o týrání ze strany alžírských pohraničníků a četníků jsou naprosto otřesné. Řekla bych, že ať už je vaše politika jakákoli, ať už si o migraci v Evropě myslíte cokoli, museli byste mít srdce z kamene, aby vás příběhy v mé dnešní reportáži neznepokojily.

 18993

Cenzura v Británii

4. 10. 2023

čas čtení 4 minuty

Nejenže BBC před týdnem vůbec neinformovala o obrovské demonstraci britských občanů požadujících zrušení brexitu (účastnilo se jí přes 40 000 lidí), britská policie (!!) vyvedla z konferenčního sálu prominentního konzervativce, člena London Assembly, Andrewa Boffa, který v sále jen cosi tiše zahuhlal proti antihomosexuálním výrokům v projevu ultrapravicové ministryně vnitra Suelly Bravermanové.

Britský ministr financí Jeremy Hunt a premiér Rishi Sunak odmítli poskytnout rozhovor Channel 4 News (Sunak ho poskytl jen ultrapravicové televizi GB News a BBC) a ve středu odmítli vpustit do konferenčního sálu výročního sjezdu Konzervativní strany v Manchesteru na Sunakův projev  satirického komentátora Guardianu Johna Crace a dokonce i jednoho kritického komentátora deníku Daily Telegraph:
Je normální, aby policie z Manchester zasahovala jako vyhazovači na SOUKROMÉ akci? Kdo platil za přítomnost policie UVNITŘ tohoto sálu?


Podrobnosti:

Jak bojovat proti zotročení sociálními sítěmi

3. 10. 2023

čas čtení 31 minut

Janis Varufakis: Velkou techniku mají jen Čína a Spojené státy, Evropa, Británie, nic, nula, jsme bezvýznamní. Vím, že je velmi tvrdé to říct, ale Británie a Evropská unie by měly pochopit, že tyto diskuse o brexitu a všechny ty věci, které nás teď posledních sedm let zaměstnávají, nás bez cloudového kapitálu učinily bezvýznamnými.

Absolutně zásadní rozhovor.

 20844

Ukrajina a USA potřebují novou strategii pro delší válku

4. 10. 2023

čas čtení 5 minut

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil OSN a Bílý dům a hledal větší podporu pro svou zemi ve válce, která hned tak neskončí. Hlavní podporovatel Zelenského, USA, budou potřebovat změnu strategie, aby pomohly Ukrajině přežít a zvítězit ve vleklé válce, i když politika vůči konfliktu ve Washingtonu přitvrzuje, píše Hal Brands.

Rozhovor Britských listů 627. Fico musí zlikvidovat slovenské soudnictví. Nemá čas na zahraniční politiku

2. 10. 2023

čas čtení < 1 minuta



Albín Sybera hovoří o sobotních všeobecných volbách na Slovensku s dopisovatelem Denníku N Ivanem Štulajterem. Ten poukazuje na to, že prioritní pro vítězného Robera Fica je zabránit pokračování trestního stíhání jeho i jeho kumpánů za zločiny, které spáchali. Jeho prvotním úsilím bude tedy zlikvidovat slovenské orgány činné v trestním řízení. Druhým obrovským problémem je obrovský finanční propad slovenského státu, včetně zdravotnictví. Na proputinovskou zahraniční politiku prý nebude mít Fico čas. Ale uvidíme.

 17911

ODS reaguje: Zaujmout v magazínu, který nikdo nečte, vyžaduje agresivní rétoriku

4. 10. 2023 / Jan Hrnčárek

čas čtení 1 minuta

V souvislosti s článkem o neschopnosti tolerovat jiné než vlastní zájmy ve veřejném prostoru jsem se konečně dočkal reakce. Ještě dříve, než reakci zveřejním, cítím nutnost zdůraznit, že tato reakce přišla až po zveřejnění předmětného článku a opět zcela míjí předmět problému. Což asi není překvapením, když samotný primátor třetího největšího města české republiky přiznává, že není schopný dočíst nepříjemný (jiný) názor. O kvalitě argumentace si čtenář udělá názor sám.

Reakce z ODS:

31563

Karlovy Vary: Film Úsvit devětadvacetiletého režiséra Matěje Chlupáčka je absolutní bomba!

1. 7. 2023 / Jan Čulík

čas čtení 13 minut

Foto: Matěj Chlupáček a herečka Eliška Křenková při představování svého vynikajícího filmu

Aktualizace: Tento týden přichází do českých kin tento vynikající film. Nenechte si ho ujít!



Před promítáním svého soutěžního filmu Úsvit, s případnějším, ironickým anglickým názvem We Have Never Been Modern (Nikdy jsme nebyli moderní) řekl v sobotu večer ve velkém sále hotelu Thermal režisér Matěj Chlupáček, že i když je jeho film historický, vlastně je nesmírně aktuální a on sám je velmi vděčen, že žije v zemi, jako je Česká republika (a zahrnul do toho i Slovensko), kde směl takovýto film natočit, protože, jak uvedl, dnes existuje celá řada evropských zemí, kde by takovýto film natočit nesměl. Měl pravdu vzhledem k ostudné mnohahodinové parlamentní debatě v Praze ve čtvrtek 29. června, kdy poslanci za KDU-ČSL, SPD a ODS svorně odmítali schválit právo na jednopohlavní manželský vztah, byl Chlupáčkův výrok o aktuálnosti tématu tohoto filmu více než trefný. Chlupáček se do dnešní situace v České republice nemohl trefit víc. Škoda, že film zatím vidí jen diváci karlovarského festivalu, do běžné distribuce v kinech se dostane až 5. října 2023. Prosím, nezapomeňte na něj, ten film je absolutní bomba. Musíte ho vidět. 

Po úspěšné žalobě na pražský magistrát uspořádala Poslední generace druhý pochod za humanizaci magistrály a dodržení klimatického závazku

4. 10. 2023

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva



Tři týdny po prvním protestním pochodu, který se magistrát pokusil přesunout do vedlejších ulic, se příznivci zklidňování dopravy opět vydali na pochod severojižní magistrálou. Aktivisté požadují urychlenou realizaci dlouho slibované humanizace magistrály. Zejména žádají přidání chybějících přechodů, odstranění plotů a svodidel a doplnění pruhů pro cyklisty, autobusy, sanitky a hasiče. 

 20888

Pellegrini zaujímá "tvrdý" postoj jako král příští slovenské vlády

4. 10. 2023 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut


Robert Pellegrini: "Při jednáních budeme samozřejmě postupovat tvrdě." / Foto bne IntelliNews

Peter Pellegrini, jehož středolevicová strana Hlas je po víkendových slovenských parlamentních volbách králem, slíbil "tvrdá jednání" o sestavení nové vlády a nevylučuje, že uzavře koalici spíše s liberální stranou Progresívne Slovensko (PS) než s vítěznou stranou Smer svého bývalého kolegy Roberta Fica.  

"Nebudu nikomu dělat asistenta," řekl Pellegrini na tiskové konferenci po setkání s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. "Pokud Hlas nebude schopen dosáhnout toho, co chce, v rozhovorech se Smerem, pak to budeme hledat u alternativní varianty," řekl v narážce na možnou koalici s PS, křesťanskodemokratickým KDH a libertariánskou SaS, která by měla ve 150členném parlamentu většinu 82 poslanců. Koalice Smer-Hlas-SNS by měla 79 poslanců.

 16578

Jak správně komunikovat, aneb všechno přímo na Fiču

4. 10. 2023 / Petr Haraším

čas čtení 9 minut

Něma problema 

Problém není, jen je potřeba správně vykomunikovat naši nesprávnou politiku, kterou normální občan zcela záměrně nechápe, nebo dokonce ani snad na truc nechce pochopit. Zlepšením komunikace dosavadních vládních podrazů proti sociálním a pracovním vrstvám české rozvorané společnosti dosáhneme plného obratu v duších a myslích našich voličů.

Hospodaření OSBL za srpen 2023

6. 9. 2023

čas čtení 2 minuty


Vážení čtenáři,

Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme.  Bohužel, příspěvky čtenářů každý měsíc mírně klesají. (JČ)

V srpnu 2023 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 51 631,70, výdaje byly v srpnu 66 829,89 Kč. Nemohli jsme našim redaktorům zaplatit řádný honorář. Zůstatek 1.9. 2023 je 493,55 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Jako v České republice oficiálně registrovaný spolek (občanské sdružení) poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 20387

Robert Fico - ruská mina pod evropskou solidaritou?

4. 10. 2023

čas čtení 9 minut

Zázrak se na Slovensku nestal. Strana SMER bývalého premiéra Roberta Fica, která v posledních měsících vedla ve všech průzkumech veřejného mínění, s jistotou vyhrála předčasné parlamentní volby. Stane se tím Slovensko nebezpečným týlem pro Ukrajinu a další časovanou bombou pod Evropskou unii?, ptá se Ivan Preobraženskij.

 19113

Nejméně 20 ruských úřadů začalo utajovat statistiky

4. 10. 2023

čas čtení < 1 minuta

Minimálně 20 ruských vládních ministerstev a agentur přestalo publikovat údaje různého druhu, které by mohly být použity k určení rozsah ruských ztrát z bojů na Ukrajině. Došlo k tomu navzdory velmi vychvalovanému úsilí ukázat, jak "otevřené" tyto agentury jsou, zjistil portál Jesli byť točnym.

 20699

Tisková zpráva:

EU se stala silnější vůči výhrůžkám – nástroj proti ekonomickému nátlaku se dočkal finalizace

4. 10. 2023

čas čtení 2 minuty

Europoslancům se podařilo finalizovat tzv. protinátlakový nástroj, který má do budoucna odradit třetí země od ekonomického nátlaku vůči členským státům Evropské unie. Zpravodajkou postoje zahraničního výboru vůči tomuto zásadnímu nástroji, který posiluje EU jako geopolitického hráče, byla i česká europoslankyně za Pirátskou stranu Markéta Gregorová. Ta kromě oslav vyjádřila i lítost, že finální návrh není tak silný, jak mohl být.

 19227

Tisková zpráva:

Europoslanci schválili celoevropský zákaz vlastnictví médií pro politiky

4. 10. 2023

čas čtení 2 minuty

Zákaz vlastnictví médií pro vysoce postavené politiky z celé Evropské unie nebo jasná pravidla pro zadávání státní reklamy. To jsou některá z opatření pro zajištění kvalitnější žurnalistiky, která dnes schválil Evropský parlament. Do Aktu pro svobodná média je prosadil pirátský europoslanec Marcel Kolaja. Návrh nyní míří do trialogu.

 17911

Nejen Praha, ODS vás nenávidí i v Ostravě

3. 10. 2023 / Jan Hrnčárek

čas čtení 3 minuty

ODS je strana, která nenávidí veřejný prostor. To ví nejen Pražané zavalení záplavami aut, ale nyní i ostravští občané, po té, co se vlády nad městem ujala nová koalice v čele s Janem Dohnalem (ODS).

V těchto dnech například rada města projednává rozvolnění vyhlášky o nočním klidu, kdy bude možné překračovat hlukové limity namísto tří po sobě jdoucích dnů dny čtyři. Ostrava se ráda chlubí vysokým počtem kulturních akcí pod otevřeným nebem, které se odehrávají v oblasti Dolních Vítkovic v samotném srdci města. Některé věci ale zůstávají zamlčeny: kulturní kvalita většiny akcí je sporná až negativní, dotační politika neprůhledná a samozřejmě se nemluví ani o extrémní hlukové zátěži, kdy se přilehlé čtvrti po celou letní sezonu stávají prakticky neobyvatelnými. Korunou návrhu je, že možnost prodloužit schválené rušení nočního klidu bude, v tradici toho nejlepšího z ODS, záviset na individuálním posouzení, nikoliv závazné vyhlášce, čímž se otvírají dveře různým pokoutním vyjednáváním a potenciální korupci.

 20882

S Tyršem nejen za sportem

3. 10. 2023 / Soňa Svobodová

čas čtení 15 minut


Tyrš měl velký zájem nejen o klasické antické umění, ale i o egyptské a všeobecně předního východu, se kterým se Evropa vlastně blíže seznamovala až v průběhu 19. století. Zde titul k přednášce "O dějinách starého umění orientálního", autor neznámý, Národní muzeum, Archiv tělesné výchovy a sportu, fond. M. Tyrš, karton 18, inv. č. 422.

Když jsem před nedávnem vstoupiIa do jednoho maIého nejmenovaného pražského knihkupectví, zaujaIa mne na jeho puItíku právě vystavená monografie zasvěcená jednomu z našich nejznámějších národních obrozenců, který je mezi veřejností spíše více znám, jako spoluzakladatel Sokola, jímž byI Miroslav Tyrš. Jenže on nebyI jen vyznavačem těIocviku, byI také miIovníkem umění. Působil i jako docent, a pak krátce jako profesor na české části Karlo-Ferdinandovy univerzity (dnes Karlovy univerzity). A tuto monografii, která vyšla pod názvem Sokol mezi obrazy veImi poutavě a čtivě zpracovaI její autor, doc. Karel Stibral, PhD.

Pane docente, svou nejnovější knihu jste zasvětil nejen Miroslavu Tyršovi, ale věnoval jste ji i svým dědům. Znamená to tedy, že byli také Sokoly a současně i milovníky umění?

Jak britská televize informovala o dopadu slovenských voleb

3. 10. 2023

čas čtení 3 minuty


Nad volebními místnostmi tradiční panslovanské barvy slovenské vlajky. Volby zde byly zarámovány jako o tom, kde tento národ vidí sám sebe v těchto dějinách, zda se bude dívat směrem na Západ, nebo se přikloní zpět k červené, bílé a modré barvě Ruska.

Michal Šimečka: Volba mezi návratem do minulosti, což je to, co nabízí pan Fico, cesta do mezinárodní izolace. Možná změna naší zahraniční politiky směrem na východ, nebo si můžeme vybrat budoucnost.

Moderátor: Alternativa,  bývalý premiér Robert Fico, si zajistil 24 % hlasů. Nyní se může pokusit sestavit koaliční vládu, což je ohromující návrat muže, který v roce 2018 rezignoval po vraždě slovenského novináře. A jeho vítězství je šokem i pro Ukrajinu, protože zatímco Slovensko od začátku války vysílá rakety, vrtulníky a stíhačky. Fico naznačil zcela odlišný přístup.

 20881

Jak v Británii nic nefunguje: Premiér Sunak se chystá oznámit zrušení severní části výstavby vysokorychlostní železniční tratě

3. 10. 2023

čas čtení 4 minuty

Zatímco Čína za pár vybudovala tisíce kilometrů vysokorychlostních tratí a v Evropě jsou vysokorychlostní vlaky běžné například ve Francii, Británie není schopna vybudovat ani jedinou vysokorychlostní trať vedoucí na sever Anglie, tzv. HS2. Výroční sjezd Konzervativní strany se koná v severoanglickém Manchesteru, tam se právě premiér Rishi Sunak rozhodl oznámit, že ruší výstavbu vysokorychlostní tratě do Manchesteru. Ani prý vlak zřejmě možná nepojede z londýnského nádraží Euston, ale prý až odkudsi z londýnské periférie. No fraška. 




Rishi Sunak se zapletl do ostrého sporu s regionálními politiky, dopravním průmyslem a členy své vlastní strany, když se chystá oznámit zrušení mnohamiliardové vysokorychlostní železniční tratě do Manchesteru.

Nejhlasitější kritika zazněla z úst Andyho Streeta, konzervativního starosty za West Midlands, který novinářům řekl, že premiérovi hrozí, že "zruší budoucnost".

Ve svém projevu u vchodu do hotelu, kde je Sunak ubytován, Street řekl: "Stala se z toho debata o schopnosti Británie úspěšně zvládnout složitější  věci, což předchozí generace Britů rozhodně dokázaly. A samozřejmě se to nyní stalo debatou o důvěryhodnosti Británie jako místa, kde lze investovat."

 20490

Ukrajina chápe atricionistický kontext své války

2. 10. 2023

čas čtení 19 minut

Mezi vinicemi osetými improvizovanými výbušnými zařízeními v Žari v Kandaháru nebyla možnost manévrování. Do roku 2012 Tálibán umístil v oblasti tolik improvizovaných výbušných zařízení, že jakýkoli pokus o provedení bojového drilu, který se americká armáda naučila k potlačení palby a manévrování proti nepříteli, byl sebevraždou. Tálibánci byli inovativní. Věděli, že když nás přepadnou, budeme hledat úkryt a pak se k nim pokusíme manévrovat. Tálibán proto umístil improvizovaná výbušná zařízení podél zdí, zemního valu a jakéhokoli kusu terénu v ploché nivě řeky Arghandab, který bychom mohli použít jako kryt. Když jsme se dostali pod palbu, naší nejlepší reakcí bylo nehledat úkryt; šlo o to jednoduše si lehnout a palbu opětovat. Bylo to proti našemu výcviku, ale byl to správný přístup v kontextu našeho boje v Žari, píše Robert Rose.

 20879

Dopadne to s námi v ČR stejně jako na Slovensku?

2. 10. 2023

čas čtení 2 minuty

Na Twitteru se rozhořela debata co dělat, abychom nedopadli stejně jako na Slovensku. Cynik by řekl, že preference ANO a SPD už jsou dnes na většině, takže stačí pokračovat v trendu. Nicméně rád bych připomněl pár okamžiků, které jsem si za poslední rok řekněme podtrhl vlnovkou, píše Filip Pertold.

Především to byly rozhovory premiéra pro Blesk, kde "sliboval", že nebude tato vláda zvyšovat daně a důchodový věk, což bylo v přímém rozporu s realitou tehdejší i dnešní. Obávám se, že pár milionů čtenářů Blesku si to pamatuje, respektive se jim to sleje do jednoho dojmu.

 20880

Infoválka vedoucí k fašismu

2. 10. 2023

čas čtení < 1 minuta

Prosím vás tohle není vtip, tohle je paradigmatická definice informační války, píše Alexandra Alvarová.

Sentiment po slavné minulosti, která neexistovala, kult rodiny, fyzické síly, zdraví a normality, zbožštění osobních pocitů a jejich nadřazování rozumovým operacím a myšlení, prezentace filmového narativu - silného příběhu namísto reálných politických témat, chvála krátké paměti, to všechno patří mezi znaky fašistické propagandy tak, jak ji definují Timothy Snyder a Ruth Ben Ghiat. 

Čtěte tyto autory, hrozí nám to taky.

Česká populace má jiný “silný příběh”, ale lze ho hacknout úplně stejně jako ten slovenský. 

Obyčejným lidem info válka nikdy nedojde, jejich hlavy jsou pozvánka pro útočníky, co ten brainwashing uměj.

 20875

Slovensko ukazuje červenou kartu nejen české vládě…

2. 10. 2023 / Pavel Veleman

čas čtení 5 minut

" To všechno s řadou jiných okolností vytváří v obrovské většině obyvatelstva jednotu sociálních zájmů, znemožňuje výbuchy sociální závisti a zajišťuje meziskupinový klid…Je to kolorit, který chybí našemu člověku v západních zemích a přiznávám, že jsem se při svých návratech těšil především z oné lidové bezstarostnosti, která nebere ohled na žádné vnější známky sociální převahy a dovoluje člověku ulehčující ztotožnění s tímto živlem…"

(Milan Šimečka, Obnovení pořádku, 1977)

Vždy mě udiví, jak se vše v tomto prostoru bývalého Československa opakuje dokola již 34 let. Poslední nádech nad hladinu občanské společnosti po vraždě navždy mladé dvojice pro mne vlastně skoro dvou "odrostlých dětí" (chlapce a dívky), vyhání politické strůjce tohoto politického marasmu, který dovedl zemi k této bestialitě - mimo politické mantinely civilizovaných zvyklosti. Začali protestovat aktivní občané, kteří již toho měli opravdu dost. Doufal jsem, že mafiány vyhnali navždy,. 

 20013

Klíčový recept putinismu: Manipulace s minulostí

2. 10. 2023

čas čtení 2 minuty

Existuje slavná fotografie bývalého petrohradského starosty Anatolije Sobčaka pořízená během návštěvy Novočerkassku v červnu 1991. Šlo o součást snahy odhalit, co se stalo v ono město na severním Kavkaze v roce 1962, kdy sovětská vojska střílela na ruské dělníky během protestu proti zvyšování cen. Býval to jeden z hlavních požadavků ruských demokratů na glasnosť ohledně událostí sovětské minulosti.

 20877

Ukrajina může získat střely s doletem tisíc kilometrů

2. 10. 2023

čas čtení 3 minuty

Všech nejmasivnějších útoků ukrajinských vojsk na cíle na Krymu a lodě ruské černomořské flotily byly možné mimo jiné díky tomu, že se na Ukrajině objevily západní i vlastní střely dlouhého doletu. Zatím činí jejich dolet stovky kilometrů, ale možná Kyjiv bude mít také střely schopné zasáhnout cíl vzdálený tisíc kilometrů.

 20876

Polská opozice doufá, že obrovské shromáždění ve Varšavě ovlivní volby

1. 10. 2023

čas čtení 5 minut

 
Donald Tusk říká, že jeho "pochod milionu srdcí" je poslední šancí na záchranu demokracie v zemi
 

Největší polská opoziční koalice doufá, že v neděli, dva týdny před parlamentními volbami, které jsou podle průzkumů příliš těsné, zaplní ulice Varšavy svými příznivci.

Donald Tusk, bývalý předseda Evropské rady, který vede hlavní opoziční koalici, vyzval své příznivce, aby se v poledne sešli v centru Varšavy na takzvaném "pochodu milionu srdcí", který má být demonstrací síly před hlasováním 15. října.
 



 20875

Fico vyhrál, ale o vládě rozhodne Pellegrini

1. 10. 2023 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Po prvních exit polls po slovenských volbách jsem chtěl napsat komentář obsahující apel na to, že v ČR bychom taky potřebovali stranu jako Progresivní Slovensko (PS), aby uměla vyhrávat volby.

A vlastně ji máme: jsou to piráti (píši piráti s malým „p“ stejně jako lidovci nebo socialisti nebo občanští demokraté). Jen bychom potřebovali, aby odešli do opozice a vyrostli tam do podoby PS. Tím by můj komentář potvrzoval tezi, že každý v těch výsledcích voleb bude hledat téma, které už beztak prosazuje dávno předtím (jako já odchod pirátů do opozice).

 20706

After the Slovak elections:

Is the Czech Republic facing the fate of a frontline state? Czech government will not fight disinformation. Shadow boxing with Russia

1. 10. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 12 minut

Photo: Czech right-of-centre PM Petr Fiala


Evil will prevail if good men do nothing, according to a statement attributed to Edmund Burke. It is still valid today. According to the findings of the Czech Security Information Service (BIS), there is concrete evidence of payments by a Russian agent to Czech citizens for the dissemination of Russian propaganda in the Czech Republic. Journalists and other public figures were allegedly involved in this effort. The appearance of the BIS chief, General Koudelka, who talked about this before a parliamentary committee, while not entirely surprising, is nevertheless shocking in its own way.

 20874

Lessons from the Slovak elections: when a third of voters believe wild conspiracies, the country is heading for a crash

1. 10. 2023 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Picture: The Ship of Fools.


Early on Sunday morning, it became clear from the results of the Slovak elections that Progressive Slovakia  will not be able to close the gap on Fico Smer's lead of about five percentage points. The winner of the election is likely to attempt a governing coalition with the parties Hlas-SD and the far-right SNS.

In the end, Progressive Slovakia scored significantly only in Bratislava and its surroundings, Košice and Skalica. It will thus only have a say in the shape of the next government if Fico's attempt to form a government fails. However, there are no indications of this happening.

The main lesson of the Slovak debacle is that if you let the disinformation ecosystem in your country operate so freely for years that a third of the population gradually comes to believe nonsense on the level of the "flat earth theory", you will seriously endanger the very possibility of rational political debate and the strategic interests of the whole society.

30537

Sněmovna reprezentantů USA schválila provizorní zákon o financování státu - bez peněz pro Ukrajinu

1. 10. 2023

čas čtení 5 minut

Návrh zákona Sněmovny reprezentantů nezahrnuje financování Ukrajiny, které se stalo zdrojem pobouření mezi ultrapravicovými poslanci
Sněmovna reprezentantů v sobotu schválila návrh zákona o prodloužení financování vlády o 45 dní a poslala jej do Senátu, přičemž k odvrácení federálního shutdownu zbývají už jen hodiny. Pokud Joe Biden nepodepíše zákon o financování do půlnoci, vláda bude uzavřena.

Návrh zákona prošel Sněmovnou reprezentantů v drtivém poměru 335 ku 91 hlasům, přičemž 209 demokratů se připojilo ke 126 republikánům, kteří zákon podpořili. Devadesát republikánů bylo proti tomuto návrhu zákona.

Útok na USA, Afghánistán, Irák | Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
13314