24. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 2. 2003

Zatímco připravují Británie a Spojené státy novou rezoluci OSN pro vojenský útok na Irák, Německo a Francie v pondělí zdůraznily, že není třeba žádné další rezoluce OSN, vzhledem k tomu, že práce zbrojních inspektorů přináší výsledky. Novou rezoluci má předložit jménem Británie a USA Radě bezpečnosti OSN britský velvyslanec u OSN Jeremy Greenstock. Britský ministr zahraničních věcí Jack Straw konstatoval, že očekává, že by Rada bezpečnosti měla o rezoluci hlasovat do čtrnácti dnů.

Německo a Francie však zdůraznily, že se stavějí stále proti druhé rezoluci, a navrhují alternativní plán, jehož součástí jsou konkrétní lhůty pro irácké odzbrojení.

Podrobnosti v angličtině např. ZDE
Sloupek

Zajímavou otázku vznesl jeden čtenář: Proč podporují Bushovu politiku vůči Iráku vlády postkomunistických zemí, jako je Polsko či Maďarsko, které jsou socialistické? Myslím, že nejde vůbec o ideologii a je jedno, jaká vláda v té které zemi vládne. U Berlusconiho v Itálii není charakteristickým rysem, že je někdo pravičák, ale že je podvodník. Naproti tomu existuje po světě mnoho čestných a slušných zastánců konzervativních hodnot.

Jde o problém zakomplexovanosti a slabosti: postkomunistické země si myslí, že budou vypadat silněji, když se přičlení k mocné Americe a něco jim spadne z jejího stolu.

Je nutno zdůraznit, že jde o vlády, nikoliv o občany - např. v ČR je proti vojenskému zásahu v Iráku 67 procent občanů, v Polsku přes 50 procent.

V Maďarsku umožnila tamější vláda - bez jakékoliv veřejné diskuse - Američanům poskytovat vojenský výcvik 5000 Iráčanů na jedné tamější základně.

Zajímavou otázkou ovšem je, proč se vlády postkomunistických zemí - zjevně navzdory vůli svých občanů - lísají raději k Bushovi než k Evropské unii a Bruselu, když údajně chtějí do Evropské unie vstoupit...:) Považují snad Západoevropany za zrádné, kdežto Bushovy Američany za spolehlivé? Myslí si, že Spojené státy jsou výjimkou a neochvějně a nezištně "stojí na stráži" na podporu svobody a demokracie, padni komu padni?

Domnívají se, že Spojené státy neprosazují jen vlastní sobeckou zahraniční politiku, jak to činí všechny země světa? Pokud si to myslí, je to poněkud naivní a domnívám se, že je to jen pozůstatkem myšlení z komunismu, kdy Spojené státy zářily kdesi v dálce pro mnoho Východoevropanů jako nedostižný ideál (čeští disidenti založili v osmdesátých podle vzoru oficiální komunistické organizace pro lásku k Sovětskému svazu "Společnost přátel USA" - nepřipadá vám to stalinské, organizovat se v asociaci, která miluje nějakou zemi? Důležitý je v takovýchto organizacích vždycky mocenský aspekt. Důkaz? Všimněte si, jak absurdní by bylo zakládat "Společnost přátel Lucemburska" nebo "Monaka" či "Švýcarska"..- :) ). Za komunismu se totiž - shodou okolností - americká zahraniční politika pro východní Evropu dočasně shodovala s emancipačními snahami východoevropských zemí.

Existuje množství důkazů, že Spojené státy jsou v zahraniční politice stejné jako všechny ostatní země; totiž prosazují své vlastní pragmatické zájmy a otázky svobody a demokracie nejsou pro ně v zahraniční politice primární - viz americká politika v jižní a střední Americe a na Blízkém východě, kde se Amerika, pokud je to pro ni výhodné, ráda spojuje i s diktátory.

Nejsem - na rozdíl od některých naivnějších komentátorů (Oľga Pietruchová) ZDE ovlivňován ideologickým antiamerikanismem, Amerika je zajímavá, různorodá a příjemná země. Přesto se však chová v zahraniční politice stejně sobecky jako ostatní země, v poslední době, pod vedením Bushových konzervativců poněkud vypjatěji než jindy.

Malé země to mají vždycky špatné: hrozí mnichovský syndrom. Navzdory všem obranným dohodám si totiž velké země nakonec budou dělat jen to, co bude výhodné pro ně. Včetně Spojených států.

Co si o tom myslíte vy?

24. 2. 2003
Telo i duša -- násilné sterilizácie a ďalšie útoky na reprodukčnú slobodu Rómov na Slovensku

Šokujúce zistenia o sterilizácii rómskych žien naznačujú, že slovenskí lekári sa neboja vykonávať tento otrasný čin. S čistým svedomím odopierajú týmto ženám ich reprodukčné práva, a to bez ich súhlasu. Korene týchto praktík siahajú do predchádzajúceho režimu a vykonávali sa aj počas nacizmu. Mali zmierniť rastúci počet rómskeho obyvateľstva na základe ich rasistického odsúdenia.

Vládni úradníci a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti prehliadajú postoje a praktiky narúšajúce telesnú integritu, právo na zdravotnú starostlivosť a ľudskú dôstojnosť rómskych žien, ktoré potrebujú služby zdravotnej starostlivosti v oblasti reprodukčného zdravia. Lekári sa usilujú úspešne klamať rómske ženy, že opakovaný cisársky rez môže znamenať smrť.

24. 2. 2003
Stále neutícha aféra okolo údajnej násilnej sterilizácie rómskych žien na Slovensku. Presiahla už hranice krajiny a vďaka zhrozenému záujmu medzinárodných inštitúcií sa stala veľmi nepríjemným kameňom úrazu pre celý obraz štátu vo svete. Ako to bolo aj pri podobných rozruchoch v minulých rokoch, čím viac je vec pod drobnohľadom vyšetrovania, tým viac sú jej aktivistickí autori neistí a ich obvinenia sa topia ako sneh na slnku. Je načase sa práve na tomto príklade zamyslieť nad takpovediac odvrátenou, nepeknou tvárou aktivizmu a poukázať na tých, ktorí si z chvályhodných občianskych iniciatív urobili drzú a bezohľadnú "živnosť".
24. 2. 2003

A pak máme Turecko. Jeho vstup do Evropské unie byl odložen kvůli tomu, jak Turecko zachází s Kurdy. Ale my potřebujeme užívat tureckých leteckých základen, takže se už nekritizuje. Oplátkou za vojenskou spolupráci dostane Turecko více než 26 miliard dolarů hospodářské pomoci, i když z principiálních důvodů se Turecko rozhodlo počkat, až dostane více.

Dohoda s Tureckem je tato: Turecku nebude vadit, když použijeme jeho základny, pokud nám nebude vadit, když vyšlou 80 000 vojáků na kurdské území v severním Iráku. Jsou to tatáž turecká vojska, která vyhnala z domovů milion Kurdů, vypálila 3000 vesnic a pravidelně zatýkají a mučí kurdské sympatizanty.

Takže, jakmile dostane Turecko oficiální požehnání, můžeme konečně zahájit tuto morální válku...

Morální argumentací Tonyho Blaira pro válku je to, že alternativou by bylo pokračovat s režimem sankcí, který vedl k tomu, že zbytečně v Iráku zemřely každoročně tisíce lidí, konstatoval v neděli večer na Channel Four pořad Bremner, Bird and Fortune a pokračoval:
24. 2. 2003
Projekt pro nové americké století (PNAC) je thinktank, výzkumné politické sdružení, které vzniklo v roce 1997. PNAC požaduje, aby vzniklo globální americké impérium, jehož vůli se budou muset podrobit všechny národy. Členům tohoto sdružení vadí, že Spojené státy, které jsou poslední zbývající supervelmocí, nevyužívají více své hospodářské a vojenské moci, aby přiměly svět, aby se podrobil novému "americkému míru". Tak znovu -- jako už četní autoři před ním -- argumentuje William Rivers Pitt, reportér listu New York Timesa autor mezinárodních knižních bestsellerů na stránkách truthout (jiný článek na toto téma je zde):

Základní argumenty ideologie Projektu pro nové americké století jsou obsaženy v jeho dokumentu ze září 2000, nazvaném"Znovu vybudovat obranu Ameriky: Strategie, jednotky a zdroje pro nové století". V tomto dokumentu vypočítává PNAC, co je nutno učinit, aby si Amerika mohla vybudovat své globální impérium. Musí:

  • Přesunout své permanentní jednotky do jižní Evropy, do jihovýchodní Asie a na Blízký východ
  • Zmodernizovat americkou armádu, včetně modernizace stihaček, ponorek a válečných lodí
  • Vybudovat globální obranný protiraketový systém a ovládnout strategicky vesmír
  • Ovládnout "mezinárodní společný prostor" internetu
  • Zvýšit výdaje na obranu na minimum 3,8 procent amerického hrubého národního produktu.
  • Kompletní text v angličtině ZDE
    Obálka NSS
    21. 2. 2003

    Nejen kvůli zásadnímu významu nové vojenské doktríny pro stávající politiku Spojených států amerických, ale hlavně kvůli jejímu významu pro pochopení všech důvodů, které vedou ostatní státy k nanejvýš obezřetné reakci na uplatňování tohoto dokumentu v praxi vám přinášíme český překlad úplného znění bezpečnostní doktríny USA, přijaté v září 2002. Vznik doktríny neunikl pozornosti Britských listů už v září minulého roku. Přinesli jsme tehdy informaci o jejím aktuálním zhodnocení ZDE z pera editora serveru opendemocracy.net a, nejzajímavěji, shrnutí její analýzy z časopisu Atlanta Journal-Constitution ZDE. Dnes vám předkládáme dokument celý - i proto, abyste mohli nezaujatě konfrontovat názor svůj s názory, které NSS vyvolala v době svého zveřejnění. Důraz dokumentu je na jeho síle. Jak poznamenal tehdy obdivně liberální komentátor Richard Cohen z Washington Postu: "Tohle není doktrína, to je impuls."

    Americký novinář Todd Gittlin zase na adresu autorů tohoto dokumentu říká:

    Nikoho kromě svého kruhu vyvolenců se na nic neptají. Rétorika dokumentu zní jako buldozer: je to tak, protože to říkáme my. To je logika násilníka. Je nutno se proti tomuto dokumentu postavit - nikoliv proto, že Amerika nemá nepřátele, anebo proto, že si zaslouží ty nepřátele, které má, ale proto, že i paranoikové, kteří mají reálné nepřátele, mají povinnost jednat inteligentně a moudře.

    National Security Strategy jako TÉMA
    Plné znění National Security Strategy v češtině HTML
    Plné znění National Security Strategy v angličtině PDFHTML
    24. 2. 2003
    Za minutový telefonní hovor můžete zaplatit až 55,80 euro. Stačí podlehnout nabídce stát se novou filmovou hvězdou. V Německu je to jednoduché.
    24. 2. 2003

    Americký ministr obrany Donald Rumsfeld byl ve správní radě technologického koncernu ABB v době, kdy tento koncern získal kontrakt na dodávku dvou jaderných elektráren do Severní Koreje. Zbrojní odborníci konstatují, že vyhořelý materiál z obou reaktorů lze používat ke zkonstruování tzv. "špinavých bomb".

    Švýcarská firma ABB oznámila v pátek, že Rumsfeld zasedal v její správní radě začátkem roku 2000, kdy firma získala kontrakt s Pchyongyangem v hodnotě 200 milionů dolarů. V rámci kontraktu měla firma ABB dodat zařízení a služby pro dvě jaderné elektrárny v městě Kumho, na východním pobřeží Severní Koreje.

    Rumsfeld, který nyní zastává v americké vládě vůči Severní Koreji tvrdou linii, byl členem správní rady podniku ABB od roku 1990 do února 2001, kdy se stal americkým ministrem obrany. Mluvčí koncernu ABB konstatoval, že se během své desetileté spolupráce s touto firmou Rumsfeld "účastnil skoro všech zasedání správní rady". Mluvčí však odmítl prozradit, zda Rumsfeld věděl o jaderném kontraktu firmu ABB se Severní Koreou.

    Kontrakt firmy ABB se Severní Koreou byl důsledkem dohody mezi Spojenými státy a Pchyongyangem, uzavřené v roce 1994, kdy Spojené státy dovolily Severní Koreji vybudovat si dva jaderné reaktory za to, že bude jaderný program Severní Koreje zmrazen. Severní Korea však v práci na svém jaderném programu pokračovala.

    Bushova vláda kvůli této dohodě kritizovala bývalou Clintonovu vládu, že byla na Severní Koreu příliš měkká. Jedním z nejostřejších kritiků dohody z roku 1994 je Rumsfeldův nynější náměstek Paul Wolfowitz.

    Mluvčí Pentagonu sdělila americkému týdeníku Newsweek, že si Rumsfeld na jaderný kontrakt se Severní Koreou už nepamatuje - bylo to dávno...

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    24. 2. 2003

    Švýcarské stavební podniky vypracovaly v osmdesátých letech pro Saddáma Husajna projekt na obrovský podzemní velitelský bunkr, do něhož se prý vejde až "100 000 lidí". Tyto plány, jak informoval Neue Zuercher Zeitung, nyní vyšly na světlo světa.

    Podrobnosti v němčině ZDE a ZDE
    24. 2. 2003
    Přestože Sedmička přidala na rozsahu, Vladimíru Špidlovi (ČSSD) ani Janu Zahradilovi to nestačilo k tomu, aby divákům něco skutečně podnětného sdělili. Špidla je ostatně známý mistr nic neříkání, Zahradil zase nechtěl mluvit za jiné, konkrétně za jednoho z místopředsedů vlastní strany, senátora Bendla. Jestliže to tentokrát ze strany Jany Bobošíkové vypadalo na šanování premiéra, tak nepřítomného Bendla rozhodně nešetřila, a došla tak daleko, že když ze Zahradila nevypáčila souhlas s myšlenkou, že Bendlovy názory jsou názory vedení ODS, samostatně dospěla k novému krédu vedení této strany, vyjádřeném větou: "Myslíme každý jinak."

    Z příběhu inzultace bývalého šéfa ČT chrabrými, a vzhledem k početní převaze jistě i právem na své straně vládnoucími, redaktory, vybruslil Špidla přirovnáním k rvačkám na vesnických tancovačkách.

    24. 2. 2003

    Možná vás zaujme tento citát z deníku Washington Post, poznamenává Dominik Lukeš:

    "Každý prezident zdědí svět plný problémů. Od prvního prezidenta Bushe zdědil Clinton vznikající genocidu na Balkáně, rostoucí napětí na Blízkém východě, neřešený konflikt v Severním Irsku, nepokoje na Haiti, nestabilní situaci v Rusku, zdravého a nebezpečného Saddáma Husajna v Iráku a vznikající teroristickou hrozbu. První prezident Bush nemůže za to, že tyto krize pokračovaly dál a Clinton v žádném případě nestrávil první dva roky svého prezidentského úřadu tím, že by ho za ně obviňoval. Amerika a svět byly ke konci Clintonovy vlády lépe připraveny vyrovnat se s těmito úkoly než na jeho začátku."

    Kompletní text zde

    Přestože je tento komentář víceméně vůči Bushovi kritický, ukazuje výstižně, jak i liberální Amerika považuje celý svět v podstatě za svoji državu, dodává Dominik Lukeš

    24. 2. 2003
    jsou v poslední době předmětem vzrušených debat. Zatím co Bush a jeho administrativa staví Německo do blízkosti Lybie a Kuby, nelze přehlédnout, že Němci jako pozorovatelé v posledních U.S. volbách jednoznačně preferovali Al Gora, Bush si pomohl pouze soudními rozhodnutími, která dispensovala voliče protivníkovy strany. Že soudy rozhodují nejenom v USA ale i jinde spíše podle toho, jak je to pro ně výhodné, není asi nikomu tajemstvím, kdo měl někdy s nějakým soudem, ať už v Německu, tak v USA co dělat. Spravedlnost se nikoliv bez důvodu znázorňuje jako slepá žena.
    FOTOGALERIE z demonstrace
    24. 2. 2003

    Jedno staré heslo říká "Válku válce!" Na první pohled může znít nepochopitelně, protismyslně, paradoxně. Neříká ale nic jiného, než že je třeba odpovědět mocným na všechny jejich války, které vedou proti neprivilegovaným celého světa, byť třeba různými metodami. Že je třeba se spojit na základě radikálního odmítnutí stávajícího válečnického a utlačovatelského systému a usilovat o jeho změnu. Protože odpovědět mocným na jejich válku, kterou proti nám vedou, pouhým voláním po míru, by bylo přijetí jejich podmínek, uznáním jejich války a jejich vítězství.

    O svobodu a důstojný život pro neprivilegované obyvatele Iráku se neusiluje v Bílém domě, na půdě Pentagonu ani v Radě bezpečnosti či v Organizaci spojených národů. Usiluje se o něj mnohem spíš ve zdánlivě vzdálené Argentině, kde se lidé bouří proti nadnárodnímu kapitalismu. Usiluje se o něj v ulicích celého světa, v nichž se lidé bouří proti svým mocným a dávají jim jasně najevo, že rozkazy k zabíjení v Iráku nebudou vydávat jejich jménem.

    TÉMA FOTOGALERIE

    24. 2. 2003
    V poslední době je každý, kdo kritizuje činy americké vlády, obviňován z antiamerikanismu. Postupně se antiamerikanismus povyšuje do kategorie ideologie. Tento termín se stále častěji využívá americkou vládou k diskreditaci kritických názorů.

    Avšak, co znamená tento termín? Že jste proti jazzu? Že se Vám nelíbí svoboda projevu? Nevyhovuje Vám řeka Colorado? Znamená to, že nemáte úctu ke stovkám tisíc Američanů, kteří se účastní demonstrací proti jadernému zbrojení nebo k statisícům odpůrců války, kteří přinutili svou vládu, aby vyvedla americká vojska z Vietnamu? Znamená to snad, že nenávidíte každého Američana?

    Ten, kdo považuje něčí názory za antiamerické, stejně jako ten, kdo sám sebe považuje za antiameričana, se projevuje nejen jako nacionalista či rasista, ale hlavně dokazuje vlastní nedostatek představivosti, svou neochotu vidět svět jinak, než-li jen v zrcadle vládního systému.

    TÉMA FOTOGALERIE

    Vojtech Tkáč
    24. 2. 2003

    Odštartovali tkáčovci odchod HZDS z politickej scény?

    Ktosi už v minulosti povedal, že politické strany sa na Slovensku množia delením. Tento trend neobišiel ani HZDS. Nie je nijakým tajomstvom, že spomínaná strana je v pohybe. Automaticky sa vynára otázka, či to, čo sa v súčasnosti v HZDS deje, bude mať vplyv na budúcnosť hnutia, prípadne na slovenskú politickú scénu vôbec. Azda najhorúcejšou udalosťou v hnutí je, že od soboty už nie sú - de facto - jeho členmi jedenásti poslanci združení okolo Vojtecha Tkáča.
    24. 2. 2003

    Potom existuje už iba jedno: nikdy viac!

    z nemeckého týždeníka DIE ZEIT 01/2003 preložila Veronika Bláhová a upravil Martin Muránsky

    Vojna proti Saddámovi? Bez nás! Nemecký pacifizmus, zrodený z viny a strachu už dlhšie formuje meštiacke vrstvy. Zároveň si ľavica zvyká na ozbrojený boj za ľudské práva. Ako reaguje a ako bude nemecká verejnosť reagovať na útok proti Iraku? V roku 1991 vládla počas vojny v Perzskom zálive skoro hysterická nálada, s bielymi prestieradlami visiacimi z okien a za dennodenného nepohnutého sledovania ranných televíznych správ - hoci sa spolková republika vojensky vôbec neangažovala.

    24. 2. 2003
    Nesměle přecházíme do období, kdy je třeba zhodnotit přístup a zásahy prezidenta Havla do české politické scény a jeho aktivní či spíše deklarativní postoje vůči zahraničně politickým událostem. Nadlehčeným tónem a se sportovním žargonem o faulech jsme se s tím setkali v článcích Petra Uhla, Jiřího Peheho a Jana Kellera - ovšem s opomenutím pozadí rozhodovacího procesu.

    Havel je všeobecně charakterizován jako osoba citlivá, s hlubokým až rozporuplným vnitřním životem, vnímavá a ke svému okolí ohleduplná s jistou dávkou pokory. Jedním z charakteristických prvků jeho osoby je přirozená důvěra v lidi mu blízké a spolupracovníky a respekt k jejich názorovým postojům.

    24. 2. 2003
    Na politickej mape planety sú pomerne pokojné, ale aj chronicky výbušné regióny. Medzi tie druhé patrí štát Izrael. Aby sme pochopili príčiny tohto stavu, ktorý je hrozbou pre mier nielen v regióne, ale v celosvetovom meradle, musíme sa vrátiť do histórie. Bez poznania histórie totiž nikdy nemožno pochopiť súčasnosť. Súčasný status quo totiž nahráva militantným skupinám na oboch stranách barikády. Tak militantným Arabom, ktorí by najradšej zmietli štát Izrael z povrchu Zeme, ako aj militantným sionistom, ktorí by naopak najradšej zmietli do mora všetkých Arabov a vytvorili Veľký Izrael od Nílu po Eufrat.
    24. 2. 2003

    Spolu s rozdelením republiky zanikla pred desiatimi rokmi aj Československá televízia. V oboch novovzniknutých štátoch začali dýchať jej mladšie sestričky. Na rozdiel od svojej českej príbuznej tá smerom na východ s rozpočtom necelých 1,2 miliardy korún. Smiešna suma, najmä ak si uvedomíme, že kým v roku 1992, keď bola Slovenská televízia iba akousi tretinovou pobočkou federálnej televízie, mala ročný rozpočet 1,1 miliardy korún. O rok nato, keď už ako plnoprávna televízia samostatnej Slovenskej epubliky musela vyrobiť či nakúpiť trojnásobný rozsah programu, ostal jej balík peňazí takmer rovnaký.

    24. 2. 2003
    Európske referendum. Európske udalosti. U nás v Európe. To sú názvy relácií, ktoré už od začiatku roka vysiela Česká televízia, aby mobilizovala Čechov ku kladnému vyjadreniu sa o vstupe krajiny do EÚ. Na Slovensku sa ešte len začína rozmýšľať, ako bude predreferendová kampaň vyzerať. Viac ako samotné relácie s európskou tematikou sa spomínajú letáky, brožúry, billboardy a konferencie.
    24. 2. 2003

    Rozhovor s podpredsedom vlády Pálom Csákym

    Aká je vaša predstava o tom, ako by mala prebiehať predreferendová kampaň?
    Dôležité je samotné referendum a jeho výsledok, nie kampaň. Tá je len prostriedkom na dosiahnutie pozitívneho výsledku. Mediálni experti nás upozornili aj na to, že kampaň má byť správne načasovaná, aby nevyvolala únavu. Zdá sa, že najúčinnejšia bude tesne pred referendom. Dohodli sme sa na tom, že kampaň bude mať dve časti. Takzvanú mäkšiu odštartovalo zasadnutie Národnej rady SR a veľa peňazí aj energie sme ušetrili na tom, že strany deklarovali svoju podporu referendu. Tvrdá časť sa začne asi mesiac pred kampaňou.
    Turki al-Fajsal
    21. 2. 2003

    "Jak dlouho Saddám přežije, jakmile začnou Američané útočit?!"

    "Z vojenského hlediska si nemyslím, že vůbec dojde k jakýmkoliv bojům. Americká armáda je tak mocná a technologicky vyspělá, že se proti nim nikdo nemůže postavit. Bude to velmi krátká válka."

    "Obáváte se, že pak bude na řadě vaše země?"

    "Že se staneme terčem amerického útoku? Ne, to se neobáváme. Vím, že se o tom spekuluje v tisku a údajně o tom hovořili někteří vládní činitelé v Americe. Avšak naše vztahy s Amerikou jsou silné už šedesát let. Samozřejmě se mění. Obě země uznávají, že naše dobré vztahy musejí pokračovat a neshody je nutno vyřešit."

    "Cílem této války je snížit množství světového terorismu. Jestliže bude sedět v Bagdádu americký generál a povede tam dočasnou vládu v Iráku, vzhledem k tomu, že vás Osama bin Laden kritizuje, že máte v Saúdské Arábii americké vojáky, myslíte si, že důsledkem bude pokles globálního terorismu?"

    "Tato válka nepovede k poklesu globálního terorismu. Povede ke zvýšení terorismu v celém světě.

    Království Saúdské Arábie, kolébka islámu, cíl poutí pro miliony lidí a také -- rodiště Osamy bin Ladina, není místem bez problémů. Možná válka proti Iráku je jedním z nejnaléhavějších. V roce 1991 byla Saúdská Arábie odrazovým můstkem pro americké jednotky, které provedly invazi do Iráku. Nyní varují Saúdští Arabové své čelné americké spojence, že každá vojenská akce bude považována za agresi. Saúdská Arábie sděluje Američanům, aby jednali v rámci OSN, konstatovala ve čtvrtek reportáž Channel Four News. Zdá se, pokračovala, že by Saúdská Arábie dala přednost, kdyby se jí podařilo přesvědčit Saddáma Husajna, aby odstoupil. Saúdská Arábie nechce jít do války. Konstatovala však veřejně, že pokud vojenské operace podpoří OSN, Saúdská Arábie dovolí Američanům, aby využili při útoku jejích vojenských základen.

    Channel Four News uvedl ve čtvrtek večer rozhovor s bývalým šéfem saúdské výzvědné služby, významným členem vládnoucí saúdské královské rodiny a nynějším saúdským velvyslancem v Londýně, princem Turkim al-Faisalem. Citujeme vybrané pasáže z rozhovoru.

    24. 2. 2003
    v Polsku je 18,7 % nezaměstaných: V lednu počet registrovaných lidí bez práce dosáhl 3,32 milionu. V některých regionech Polska je to dokonce 30%. Je to největší číslo od pádu Gierkova socialismu. V prosinci to bylo 18,1% a za měsíc přibylo v Polsku 103 700 osob. Míra nezaměstanosti na Slovensku přesahuje 17% a v České republice 10%, když v oce 2001 to bylo pouze 8,1%. V Maďarsku a Slovinsku dosáhla nezaměstanaost 5,7 %. Evropská komise varuje, že trend stoupající nezaměstanosti bude pokračovat i v souvislosti s procesem přijetí Bulharska, Slovenska a pobaltských republik.
    Nešťastný Prodi, šťastný Bush: "Jestli se mne zeptáte, zda jsem šťastný, musím říci, že ne; když se mne zeptáte, zda tento dopis ztíží či zpomalí proces rozšíření Evropské unie, řeknu opět ne." Tak reagoval ve Skopje během návštěvy Makedonie předseda Evropské komise Romano Prodi na "dopis vilnjuské desítky" a dopady tohoto rozdílného stanoviska k válce v Iráku na perspektivy Bulharska a Rumunska při vstupu do EU. Obě země by měly vstoupit do EU v druhé etapě - v roce 2007. Prodi tím alespoň částečně zjemnil nedávnou kritiku kandidátských zemí z úst Jacquese Chiraka.
    Muži a ženy budou mít od čtvrtka v Itálii konečně alespoň formálně rovnoprávné postavení: Druhá komora italského parlamentu schválila totiž zákon, podle kterého bude rovnoprávnost žen a mužů pri zaměstnávání ve veřejných službách zakotvená v italské ústavě. Zákon navrhl v předloni Silvio Berlusconi. Faktická rovnoprávnost žen však v zemi s převažujícm katolickým náboženstvím naráží na odpor církve, jejíž zásady nejlépe vyjadřuje německý slogan: Kinder, Küche, Kirche - Děti, kuchyně, kostel...
    Rovnoprávnost žen v Itálii se netýká parlamentu: V italském parlamentu je pouze 9,2 % žen, čímž se země ocitla na posledních místech v Evropě. Nejlépe je na tom Švédsko, kde počet poslankyň překročil 42%.
    Slovenský Smer chválí Evropskou unii a kritizuje vládu: "Európska únia závermi včerajšieho summitu o kríze v Iraku dokázala, že je aj v tejto ťažkej a problematickej otázke schopná spoločného postupu. Vláda SR svojím unáhleným a nezodpovedným priklonením sa na stranu vojenského riešenia k cieľu silnej a jednotnej Európy nielenže neprispieva, ale ho naopak poškodzuje," tvrdí místopředsedkyně Směru a předsedkyně parlamentního výboru pro evropskou integraci Monika Beňová.
    V HZDS nastal panický strach: "Počínanie poslancov tzv. platformy Vojtecha Tkáča nemá nič spoločné s demokraciou, či politickou morálkou", tvrdí vedení HZDS poté, co stranu opustilo jejích 11 poslanců, kteří založili v Národní radě "nezávislý klub". HZDS jejich jednání považuje za nemorální.
    5. 2. 2003
    Byla zrušena stará mailová adresa Jana Čulíka z roku 1995, jcu2@cableol.co.uk, prosím, pište na adresu J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk, případně na adresu redakce@blisty.cz, nebo culik@blisty.cz.
    Štěpán Kotrba má svou hlavní adresu stepan@kotrba.cz. Adresa kotrba@blisty.cz je dočasně nefunkční.
    4. 2. 2003
    Děkujeme všem, kteří dále podporují provoz Britských listů finančními dary. Apelujeme na všechny čtenáře, aby si na provoz BL finančně přispěli. Za nesmysly, které vycházejí např. v Mladé frontě dnes, vydáte ročně cca 3000 Kč. Proč nepodpořit menší částkou, rozdělenou na drobné splátky, nezávislou žurnalistiku Britských listů? S finančním rozpočtem bychom mohli dělat daleko podstatnější práci než dosud.

    Všichni spolupracovníci časopisu na něm pracují ve veřejném zájmu zadarmo, případně ho dotují z vlastních zdrojů, někteří velmi podstatně. Finanční dary nám umožní dělat více práce ve veřejném zájmu s větším počtem spolupracovníků a profesionálněji.

    Hledáme další spolupracovníky-dobrovolníky pro mediální monitor - samostatné vyhledávání, analýza a shrnutí, překlady z jazyků: španělština, portugalština, italština, francouzština; obory: politika v daném jazykovém okruhu či zemi; problematika EU a jejích institucí; sociální vědy; makroekonomika; vizuální kultura; litaratura; technologie - přehled; armáda - technologický přehled, strategie, koncepce. Frekvence spolupráce: dle dohody, minimálně však jednou týdně. Požadovaná kvalifikace: naprosto suverénní ovládání jazyka či rodilý mluvčí, terminologický přehled v daném oboru, nezávislost na vlivových skupinách, exkluzivita.

    Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník. Veškeré informace o tom, jak jsou darované peníze využívány, pravidelně zveřejňujeme. Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet č.: 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s. Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1. Variabilní symbol pro příspěvky 2002 (ti, po nichž chce banka konstantní symbol, mohou použít 0558).Finanční dary Občanskému sdružení jsou odečitatelné od základu daně z příjmu.

    18. 6. 2004

    Ceník reklamy na BL

    Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
    24. 2. 2003 Další telefonní podvody v Německu Radek  Mokrý
    24. 2. 2003 Turecko, Kurdové, sankce a morální válka proti Iráku   
    24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
    24. 2. 2003 Ani Husajnovu diktaturu, ani americký protektorát, ale svobodnou společnost! Ondřej  Slačálek
    24. 2. 2003 Rumsfeld byl ve správní radě podniku, který dodal Severní Koreji technologii pro jaderné elektrárny   
    24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
    24. 2. 2003 Kruh okolo HZDS sa uzatvára Juraj  Král
    24. 2. 2003 Putovanie pocitovým svetom pacifizmu v Nemeckej spolkovej republiky   
    24. 2. 2003 R. I. P. pro zfaulovaného Havla Miroslav  Polreich
    24. 2. 2003 Není to válka proti terorismu, ale teroristická válka Pavel  Pecka

    Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
    24. 2. 2003 Americká strategie národní bezpečnosti a Projekt pro nové americké století   
    24. 2. 2003 Turecko, Kurdové, sankce a morální válka proti Iráku   
    24. 2. 2003 DOKUMENT: Návrh rezoluce USA a Británie k problematice Iráku   
    21. 2. 2003 Budou čeští odpůrci války v Iráku proti vstupu do EU? Štěpán  Kotrba
    21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
    21. 2. 2003 Bývalý šéf saúdské rozvědky: Válka v Iráku povede ke zvýšení globálního terorismu   
    21. 2. 2003 Proč Bushe podporují Polsko a Maďarsko? Jan  Čulík
    21. 2. 2003 Spojené státy jsou na válku proti Iráku už plně připraveny   
    20. 2. 2003 Papež Jan Pavel II.: Proč jsem proti válce v Iráku   
    20. 2. 2003 Válka proti Iráku je naší morální povinností   

    Česká literatura RSS 2.0      Historie >
    5. 2. 2003 Vysvědčení Jaroslav  Hutka
    28. 1. 2003 České postoje: Hus i Švejk jako obrana proti útlaku Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 The significance of Jan Hus for Czech history Kathryn  Murphy
    28. 1. 2003 Zemřel profesor Alexander Stich Jan  Čulík
    28. 1. 2003 Sebrané spisy básníka Miroslava Holuba   
    27. 1. 2003 Čulíkův "básník trapnosti" Kathryn  Murphy
    22. 1. 2003 Finančnice - na motivy K.J. Erbena   
    21. 1. 2003 O (české) literatuře v Britských listech   
    20. 1. 2003 Co číst a k čemu to vést Jan  Čulík
    20. 1. 2003 Třicet let bojů s Ladislavem Štollem
    aneb Jak s tím můžete žít?
    Martin  Štoll

    Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
    24. 2. 2003 Sterilizácia Rómok: Rasizmus a diskriminácia vo slovenských nemocniciach? Martina  Ferenčíková
    24. 2. 2003 O sterilizácii rómských žien Lubomír  Sedláčik
    21. 2. 2003 Vagina monology v Brně   
    12. 2. 2003 Saddám Husajn a "profesionálne ženy" Lubomír  Sedláčik
    28. 1. 2003 Muži jsou nemožní, prezidentka by pomohla Marie  Haisová
    15. 1. 2003 I na ženách se teď zkouší viagra...   
    7. 1. 2003 Z vězení v Afghánistánu do vězení v Americe   
    27. 11. 2002 Nigérie: má být popraven novinář   
    27. 11. 2002 Feminismus, muslimský fundamentalismus a soutěž Miss World - už jen v třetím světě   
    26. 11. 2002 V Londýně nebo v Africe, soutěž Miss World je stále ponižující   

    Volba prezidenta ČR RSS 2.0      Historie >
    24. 2. 2003 R. I. P. pro zfaulovaného Havla Miroslav  Polreich
    21. 2. 2003 Ještě o prezidentské volbě Svatopluk  Kalužík
    20. 2. 2003 Sokol prezidentem: Špidla se zbláznil, hoďte na něj síť Ivan  David
    14. 2. 2003 Vládní koalice a volba prezidenta v čase karnevalu Zdeněk  Jemelík
    13. 2. 2003 Přímá volba prezidenta může znamenat zneužití institutu amnestie Martin  Škapík
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    10. 2. 2003 Chci Luboše Dobrovského za prezidenta! Pavel  Makovský
    10. 2. 2003 Vzkaz bezvousého tenora Karel  Mašita
    9. 2. 2003 Jan Sokol na Hrad: orgie průměrnosti nezatížené vkusem Štěpán  Kotrba
    7. 2. 2003 Karel Gott prezidentem? Vojtěch  Klimt

    Školství RSS 2.0      Historie >
    12. 2. 2003 Nemyslím, že by byl Jan Sokol špatným prezidentem Vojtěch  Polák
    1. 2. 2003 Schůzka nespokojených pedagogů - výsledky z jednání Radek  Sárközi
    27. 1. 2003 Čeští učitelé jsou na tom špatně, ale ani nevíme jak Ivo V. Fencl
    17. 1. 2003 ŠKOLSTVÍ: Nízké platy učitelů odnesou především žáci Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České školství versus Charta učitelů z roku 1966 Radek  Sárközi
    14. 1. 2003 České a britské školství: Stačí srovnávat Jaroslav  Vávra
    8. 1. 2003 O čekání na důstojné učitelské platy, na důstojné hodnocení učitelů, ale nejen o tom Jaroslav  Vávra
    3. 1. 2003 Čeští studenti: "Skotská pohádka" Jan  Čulík
    3. 1. 2003 Platy učitelů Radek  Sárközi
    14. 12. 2002 Založení Učitelského odborového klubu - ASO   

    Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
    24. 2. 2003 Zlatá éra sa skončila, Rybníčkov "očisťovací" tím v STV začal svoju kúru Martina  Nemethová
    16. 2. 2003 Redaktoři ČT se porvali s odvolaným ředitelem: "Sesadili jsme Balvína a teď mu můžeme dát ještě přes držku" Jan  Čulík
    16. 2. 2003 Ukradená televize aneb co na obrazovce nebylo Petr  Štěpánek
    13. 2. 2003 Monitor Jan Paula : Česká televize účelově zkreslila Romanův příběh Jan  Paul
    30. 1. 2003 Rybníček chce vybudovať konkurenciu Markíze, ale...
    Zrušil jedinú konkurencieschopnú reláciu!
    Jana  Matúšová
    18. 1. 2003 Národní knihovna má problém s chápáním svého poslání v digitální době Štěpán  Kotrba
    6. 1. 2003 Inzerát (na dům, ve kterém už nechci bydlet) Jiří  Koubek
    16. 12. 2002 Digitální média veřejné služby III. Zdeněk  Duspiva
    16. 12. 2002 Soudnost, pane Berko, soudnost! Štěpán  Kotrba
    13. 12. 2002 "Pekařství " nebo "ČT"? Jiří  Koubek