21. 2. 2003
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Turki al-Fajsal
21. 2. 2003

Bývalý šéf saúdské rozvědky: Válka v Iráku povede ke zvýšení globálního terorismu

"Jak dlouho Saddám přežije, jakmile začnou Američané útočit?!"

"Z vojenského hlediska si nemyslím, že vůbec dojde k jakýmkoliv bojům. Americká armáda je tak mocná a technologicky vyspělá, že se proti nim nikdo nemůže postavit. Bude to velmi krátká válka."

"Obáváte se, že pak bude na řadě vaše země?"

"Že se staneme terčem amerického útoku? Ne, to se neobáváme. Vím, že se o tom spekuluje v tisku a údajně o tom hovořili někteří vládní činitelé v Americe. Avšak naše vztahy s Amerikou jsou silné už šedesát let. Samozřejmě se mění. Obě země uznávají, že naše dobré vztahy musejí pokračovat a neshody je nutno vyřešit."

"Cílem této války je snížit množství světového terorismu. Jestliže bude sedět v Bagdádu americký generál a povede tam dočasnou vládu v Iráku, vzhledem k tomu, že vás Osama bin Laden kritizuje, že máte v Saúdské Arábii americké vojáky, myslíte si, že důsledkem bude pokles globálního terorismu?"

"Tato válka nepovede k poklesu globálního terorismu. Povede ke zvýšení terorismu v celém světě.

Království Saúdské Arábie, kolébka islámu, cíl poutí pro miliony lidí a také -- rodiště Osamy bin Ladina, není místem bez problémů. Možná válka proti Iráku je jedním z nejnaléhavějších. V roce 1991 byla Saúdská Arábie odrazovým můstkem pro americké jednotky, které provedly invazi do Iráku. Nyní varují Saúdští Arabové své čelné americké spojence, že každá vojenská akce bude považována za agresi. Saúdská Arábie sděluje Američanům, aby jednali v rámci OSN, konstatovala ve čtvrtek reportáž Channel Four News. Zdá se, pokračovala, že by Saúdská Arábie dala přednost, kdyby se jí podařilo přesvědčit Saddáma Husajna, aby odstoupil. Saúdská Arábie nechce jít do války. Konstatovala však veřejně, že pokud vojenské operace podpoří OSN, Saúdská Arábie dovolí Američanům, aby využili při útoku jejích vojenských základen.

Channel Four News uvedl ve čtvrtek večer rozhovor s bývalým šéfem saúdské výzvědné služby, významným členem vládnoucí saúdské královské rodiny a nynějším saúdským velvyslancem v Londýně, princem Turkim al-Faisalem. Citujeme vybrané pasáže z rozhovoru.

Spojení Saúdské Arábie s al Qaedou způsobilo, že je tato země nyní bedlivě sledována. 15 z 19 únosců letadel z 11. září pocházeli ze Saúdské Arábie. Tento týden bylo 90 stoupenců Osamy bin Ladena postaveno před soud za to, že údajně patří k organizaci al Qaeda.

Nejvíce poškodilo styky mezi Saúdskou Arábií a Spojenými státy to, že od roku 1991 je v Saúdské Arábii rozmístěno 5000 amerických vojáků. Osama bin Laden tvrdí, že svou přítomností znečišťují svatou zemi islámu a mnoho obyčejných Saúdských Arabů s tím souhlasí.

Saúdská Arábie bude i nadále svázána se Západem prostřednictvím obchodu. Chce americké a britské zbraně a Britové a Američané chtějí její olej. Z těchto důvodů si žádné západní vlády příliš nestěžují na strašlivou situaci v oblasti lidských práv v Saúdské Arábii. V této zemi se běžně popravuje usekáváním hlavy a humanitární organizace poukazují na to, že se běžně užívá mučení.

Saúdskou Arábii táhnou na dvě opačné strany reformátoři a fundamentalisté. Hrozba války v Iráku jen zvýšila podezření vůči cizincům.

Channel Four News pak vysílal rozhovor s novým saúdským velvyslancem v Británii, princem Turkim al Faisalem, čelným členem vládnoucí saúdské královské rodiny a bývalým šéfem saúdské rozvědky, který zná osobně Osamu bin Ladena. Konstatoval:

"Naše království je terčem organizace al Qaeda od doby, kdy ta organizace vznikla. Není překvapivé, že jsou členové al Qaedy zatýkáni či že tito lidé páchají v Saúdské Arábii teroristické útoky. K prvnímu teroristickému útoku al Qaedy došlo v roce 1995, kdy byla odpálena bomba před poradci Národní gardy.

Osobně jsem se setkal s Osamou bin Ladenem v osmdesátých letech pětkrát, od roku 1983 do roku 1990," konstatoval dále princ. "Bylo to v době, kdy všichni byli na straně afghánských mudžahídů a Osama bin Laden byl jedním z dobrovolníků ze Saúdské Arábie i odjinud, kteří pomáhali mudžahídům. Proto jsem se s ním setkal.

Tehdy Osama bin Laden nebyl tím, čím se stal nyní. Byl to dobrovolník, který pomáhal mudžahídům s inženýrskými pracemi, jako s dodávkou zařízení pro vrtání studní, stavebních strojů, poskytoval mudžahídům finanční pomoc. Absolutně nebylo zjevné, že se stane nejhroznějším teroristou v moderní historii."

"Neseme za to všichni vinu? Anebo je to vaše vina?" zeptal se moderátor.

"Myslím si, upřímně řečeno, že je to jeho vina," odpověděl princ.

Moderátor namítl: "Ale financovala ho CIA, v podstatě si ho vypěstovala..."

"Nevím, zda je to otázka, kdo ho financoval," reagoval princ. "Dobrovolníci přišli odevšad. Nehledali finanční zdroje, přinášeli vlastní finanční zdroje a sami pomáhali podle svých schopností mudžahídům."

"Je ještě naživu?"

"Jsem přesvědčen, že je naživu. Je asi v Afghánistánu, nedaleko pákistánské hranice."

"Když jste byl šéfem saúdské rozvědky, získal jste někdy důkazy o stycích mezi Osamou bin Ladenem, al Qaedou a Irákem?

"Absolutně žádné. Od roku 1991, kdy byla al Qaeda založena, až do roku 2001, kdy jsem odešel ze své funkce šéfa všeobecné rozvědky v Saúdské Arábii, se vždycky šířily nepodložené pověsti o vztazích mezi různými teroristickými organizacemi a Irákem. Avšak nikdy jsme nezískali žádné důkazy o spojitosti mezi al Qaedou a Irákem."

"Takže si to Američané vymýšlejí?"

"Zakládají svůj úsudek na informacích, které mají oni. Nemohu potvrdit ani vyvrátit, zda si to vymýšlejí, ale podle mé zkušenosti s americkou rozvědkou, kdykoliv učinili jakékoliv rozhodnutí, dávali si vždycky velký pozor na to, jak to rozhodnutí činí, a vždycky si dávali pozor, aby byly jejich výzvědné informace spolehlivé."

"Takže si myslíte, že je mezi Irákem a al Qaedou spojitost teď?

"Vzhledem k tomu, že jsem odešel ze své funkce v roce 2001, musím říci, upřímně, že nevím. Do roku 2001 žádné styky mezi Irákem a al Qaedou nebyly."

"Jak velkou hrozbou je Irák pro Saúdskou Arábii a má Irák zbraně hromadného ničení?"

"Co se týče hrozby našemu království, jak víte, Saddam Husajn provedl v roce 1990 invazi do Iráku a ohrozil svou armádou i naše království. Musela ho z Kuvajtu vyhnat světová koalice. Byl tedy hrozbou Saúdské Arábii. Zda má zbraně hromadného ničení nebo ne, to já nevím. Když jsem pracoval v saúdské rozvědce a studovali jsme tuto otázku, zase, měli jsme spoustu zpráv o tom, že Saddam shromažďuje tento materiál, zařízení a technicky knowhow, ale nikdy jsme nezískali žádný definitivní důkaz, že to skutečně dělá. Proto si myslím, že by to měli nyní moci verifikovat zbrojní inspektoři.

"Pracujete v Saúdské Arábii na plánu pro odchod Saddáma Husajna do exilu?"

"Ne. Pracujeme na plánu v rámci OSN, že kdyby byla schválena druhá rezoluce pro užití síly v Iráku, aby aby byly součástí této rezoluce podmínky, které by zaručily území celistvost Iráku a občanský pořádek v Iráku.

"Odkud tedy přišla tato informace, že byste vy poskytli pro Saddáma Husajna exil?"

"Pravděpodobně od novinářů."

"Původně přišla od diplomatů ve Spojených státech. Pomohli byste zorganizovat jeho exil, abyste zabránili válce?"

"Uděláme všechno, co bude nutné, abychom zabránili válce a ochránili bezpečnost a životy iráckých občanů."

"Jak dlouho Saddám přežije, jakmile začnou Američané útočit?!

"Z vojenského hlediska si nemyslím, že vůbec dojde k jakýmkoliv bojům. Americká armáda je tak mocná a technologicky vyspělá, že se proti nim nikdo nemůže postavit. Bude to velmi krátká válka."

"Obáváte se, že pak bude na řadě vaše země?"

"Že se staneme terčem amerického útoku? Ne, to se neobáváme. Vím, že se o tom spekuluje v tisku a údajně o tom hovořili někteří vládní činitelé v Americe. Avšak naše vztahy s Amerikou jsou silné už šedesát let. Samozřejmě se mění. Obě země uznávají, že naše dobré vztahy musejí pokračovat a neshody je nutno vyřešit."

"Cílem této války je zmenšit množství světového terorismu. Jestliže bude sedět v Bagdádu americký generál a povede tam dočasnou vládu v Iráku, vzhledem k tomu, že vás Osama bin Laden kritizuje, že máte v Saúdské Arábii americké vojáky, myslíte si, že důsledkem bude pokles globálního terorismu?"

"Tato válka nepovede k poklesu globálního terorismu. Povede ke zvýšení terorismu v celém světě.

                 
Obsah vydání       21. 2. 2003
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA
21. 2. 2003 Spojené státy jsou na válku proti Iráku už plně připraveny
21. 2. 2003 Bývalý šéf saúdské rozvědky: Válka v Iráku povede ke zvýšení globálního terorismu
20. 2. 2003 Do ulic šli i konzervativci Jan  Čulík
21. 2. 2003 Proč Bushe podporují Polsko a Maďarsko? Jan  Čulík
20. 2. 2003 Britští arcibiskupové vyjádřili pochybnosti o válce
21. 2. 2003 Kuvajtský tisk: Nic horšího než Saddám Hussajn už být nemůže
21. 2. 2003 Monitor Jana Paula : Děla pro Prahu Jan  Paul
21. 2. 2003 Iraq War na pokračovanie Oľga  Pietruchová
21. 2. 2003 Správa zbrojných inšpektorov OSN - vojna v Iraku v najbližších dňoch nebude Martin  Kunštek
21. 2. 2003 Společným úsilím k vymítání korupce Filip  Horáček
21. 2. 2003 Je válka skutečně už nevyhnutelná? Martin  Pištora
21. 2. 2003 Náš vlastný odpor voči vojne Marián  Repa, Radovan  Geist
21. 2. 2003 Potrebujeme verejnú mienku? Ivan  Štefunko
21. 2. 2003 Vagina monology v Brně
21. 2. 2003 Ještě o prezidentské volbě Svatopluk  Kalužík
20. 2. 2003 Syndrom všech válek Miloš  Kaláb
20. 2. 2003 O krizích v NATO Dalibor  Žůrek
20. 2. 2003 Válka proti Iráku je naší morální povinností
20. 2. 2003 Papež Jan Pavel II.: Proč jsem proti válce v Iráku
20. 2. 2003 Český strach: nikdy na sebe neupozorňovat! Milan  Valach
20. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Muzeum dětské kresby, lež, anebo nafouknutá bublina? Jan  Paul
20. 2. 2003 Televizní zpravodajství po světě je nepříznivé vůči americké vládě
21. 2. 2003 Budou čeští odpůrci války v Iráku proti vstupu do EU? Štěpán  Kotrba
19. 2. 2003 Pozvánka na OpenWeekend 2003
5. 2. 2003 Pošta redakci
4. 2. 2003 Hospodaření OSBL za leden 2003 Jaroslav  Štemberk
18. 6. 2004 Inzerujte v Britských listech

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2003 Proč Bushe podporují Polsko a Maďarsko? Jan  Čulík
21. 2. 2003 Bývalý šéf saúdské rozvědky: Válka v Iráku povede ke zvýšení globálního terorismu   
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
20. 2. 2003 Do ulic šli i konzervativci Jan  Čulík
20. 2. 2003 RadioMobil vystavuje své zákazníky nepřípustnému riziku Roman  Joura
20. 2. 2003 Syndrom všech válek Miloš  Kaláb
20. 2. 2003 Monitor Jana Paula: Muzeum dětské kresby, lež, anebo nafouknutá bublina? Jan  Paul
20. 2. 2003 O krizích v NATO Dalibor  Žůrek
20. 2. 2003 Český strach: nikdy na sebe neupozorňovat! Milan  Valach
20. 2. 2003 Válka proti Iráku je naší morální povinností   
20. 2. 2003 Papež Jan Pavel II.: Proč jsem proti válce v Iráku   
19. 2. 2003 Kauza Plastic People a DG 307 jako další důkaz komunistické justiční zvůle Karel  Mašita
19. 2. 2003 Popularita Tonyho Blaira a jeho vlády klesá   
19. 2. 2003 NYT: Díváme se jinak na svět, protože máme jiné televizní zpravodajství!   
19. 2. 2003 Střet fundamentalismů Dominik  Lukeš

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2003 Budou čeští odpůrci války v Iráku proti vstupu do EU? Štěpán  Kotrba
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   
21. 2. 2003 Bývalý šéf saúdské rozvědky: Válka v Iráku povede ke zvýšení globálního terorismu   
21. 2. 2003 Proč Bushe podporují Polsko a Maďarsko? Jan  Čulík
21. 2. 2003 Spojené státy jsou na válku proti Iráku už plně připraveny   
20. 2. 2003 Papež Jan Pavel II.: Proč jsem proti válce v Iráku   
20. 2. 2003 Válka proti Iráku je naší morální povinností   
20. 2. 2003 Další potvrzení hlubokých rozporů mezi arabskými zeměmi ohledně Iráku Ivana  Bošinová
20. 2. 2003 Český strach: nikdy na sebe neupozorňovat! Milan  Valach
20. 2. 2003 Syndrom všech válek Miloš  Kaláb
20. 2. 2003 Do ulic šli i konzervativci Jan  Čulík
20. 2. 2003 Britští arcibiskupové vyjádřili pochybnosti o válce   
19. 2. 2003 David Harvey: Američané jdou do války, protože potřebují odbyt pro svůj přebytečný kapitál   
19. 2. 2003 Co si myslí arabští politologové o současné situaci   
19. 2. 2003 Střet fundamentalismů Dominik  Lukeš