Ministerstvo zdravotnictví v Gaze nedokáže poskytnout jména více než 10 000 lidí, kteří podle něj zemřeli

8. 5. 2024

čas čtení 4 minuty
Ministerstvo zdravotnictví v Gaze nedokáže poskytnout jména více než 10 000 z 34 000 osob, které podle něj zemřely během války mezi Izraelem a Hamásem. Zatímco ministerstvo zdravotnictví na začátku tohoto měsíce připustilo, že má "neúplné údaje" o téměř jedné třetině zesnulých, toto je první přiznání, že postrádá základní datový bod nezbytný k prokázání, že k těmto úmrtím vůbec došlo, upozorňuje David Adesnik.

Ministerstvo zdravotnictví v Gaze je prodlouženou rukou vlády v Gaze vedené Hamásem. 24. dubna, u příležitosti 200. dne války, kterou Hamás začal, ministerstvo zveřejnilo grafiku, v níž zopakovalo tvrzení, že nepřátelství si vyžádalo více než 34 000 životů, a dodalo, že pouze 24 000 mrtvých jsou "mučedníci, jejichž totožnost [sic] je rozpoznána". 28. dubna článek Wall Street Journal o údajích ministerstva potvrdil: "Asi 10 000 lidí zahrnutých do oficiálního počtu obětí ministerstva zdravotnictví nebylo identifikováno."

Na začátku války ministerstvo shromáždilo údaje o obětech na základě informací z nemocnic v Gaze, které poskytly jména zesnulých. Když izraelské vojenské operace narušily komunikaci ministerstva se zdravotnickými zařízeními v Gaze, ministerstvo se začalo spoléhat na to, co popsalo jako "spolehlivé mediální zdroje", pokud jde o informace o možných úmrtích. Ministerstvo tyto zdroje ani kritéria, podle kterých posuzovalo věrohodnost jejich informací, neidentifikovalo.

Podíl dat získaných z mediálních zdrojů se v průběhu války prudce zvýšil. K 31. prosinci ministerstvo informovalo o 6 629 úmrtích na základě informací z médií, což je 30,2 % z celkového počtu v té době. Během prvních tří měsíců roku 2024 se podle mediálních zdrojů vyskytlo dalších 8 441 úmrtí, což je 77,7 % všech úmrtí hlášených během prvního čtvrtletí.

Od 1. dubna ministerstvo ve statistických přehledech rozlišuje mezi záznamy o úmrtnosti s "úplnými údaji" a "neúplnými údaji". Ve skutečnosti ministerstvo přeznačilo většinu záznamů založených na "spolehlivých mediálních zdrojích" na záznamy s "neúplnými údaji". Důvod změny neuvedlo.

K 21. dubnu mělo 10 152 záznamů neúplné údaje. Nejasné však zůstává, do jaké míry jsou tyto záznamy neúplné. Vysvětlivka ve zprávě z 1. dubna říká, že neúplné záznamy postrádají jeden nebo více z pěti základních datových bodů: Identifikační číslo, celé jméno, pohlaví, datum narození nebo datum úmrtí. Nyní je jasné, že ministerstvo nemá jména pro tyto osoby; kolik dat má, zůstává neznámé.

Chybí také údaje z tisíců záznamů, které ministerstvo označuje jako úplné. Ekonom Michael Spagat, který důsledně obhajuje metody ministerstva, našel 3 407 záznamů s chybami v datovém souboru, který ministerstvo zveřejnilo na konci března. Patří mezi ně duplicitní záznamy, záznamy s neplatnými nebo chybějícími identifikačními čísly a záznamy, které neuvádějí žádný věk zesnulého.

Spagat zjistil, že pokud se člověk podívá pouze na kompletní záznamy, "pak procento žen a dětí klesne na 53,3 %", na rozdíl od 70 % nebo více, jak ministerstvo často tvrdilo – i když na začátku dubna začalo od tohoto tvrzení ustupovat. Wall Street Journal také poznamenal, že rozdělení podle pohlaví nepodporuje tvrzení o 70 %.

Prezident Joe Biden citoval údaje ministerstva při několika příležitostech, často bez uvedení zdroje. Než je bude znovu citovat, měl by požádat zpravodajskou komunitu, aby vyhodnotila zdroje a přesnost údajů. Stejně tak by novináři měli tlačit na ministerstvo zdravotnictví v Gaze, aby vysvětlilo rostoucí počet nesrovnalostí ve svých zprávách. Při absenci kontroly se budou šířit dezinformace jako součást úsilí Hamásu získat mezinárodní sympatie.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1058

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2024