USA: Většina vysokoškoláků nad celonárodními protesty krčí rameny

8. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
Univerzitní protesty proti izraelské válce v Gaze dominují novinovým titulkům. Ale jen zlomek studentů se jich účastní nebo je považuje za hlavní problém, podle nového průzkumu Generation Lab, který byl exkluzivně sdílen s webem Axios, píše Sareen Habeshian.

Průzkum naznačuje, že válka – a s ní spojené protesty – by nemusely poškodit volební vyhlídky prezidenta Bidena mezi mladými voliči tolik, jak se dříve myslelo.

Pouze malá menšina (8 %) vysokoškolských studentů se zúčastnila obou stran protestů, zjistil průzkum mezi 1 250 vysokoškolskými studenty.

Studenti označili konflikt na Blízkém východě za nejméně důležitý problém z devíti možností, kterým čelí.

Skončila za reformou zdravotní péče, rasovou spravedlností a občanskými právy, ekonomickou spravedlností a příležitostmi, financováním a přístupem ke vzdělání a klimatickými změnami.

Průzkum zjistil, že takřka třikrát více vysokoškolských studentů obviňuje ze současné situace v Gaze Hamás než prezidenta Bidena.

Asi 34 % obviňuje Hamás, zatímco 19 % obviňuje izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, 12 % obviňuje izraelský lid a 12 % viní Bidena.

Velká většina (81 %) studentů podporuje pohnání protestujících k odpovědnosti a souhlasí s názorem, že ti, kteří zničili majetek nebo poničili nebo nelegálně okupované budovy, by měli být pohnáni k odpovědnosti svou univerzitou.

Většina také uvedla, že je proti protestní taktice: 67 % říká, že okupace budov kampusu je nepřijatelná a 58 % říká, že je nepřijatelné odmítnout příkaz univerzity k rozchodu shromáždění.

Dalších 90 % uvedlo, že blokování proizraelských studentů v některých částech kampusu je nepřijatelné.

Druhá strana: Studenti stále častěji říkali, že podporují propalestinské tábory, než že by byli proti nim.

45 % respondentů uvedlo, že je buď silně, nebo jen trochu podporují. 30 % bylo neutrálních a 24 % silně nebo trochu proti.

Studentské demonstrace, které zahrnují tábory v kampusu a zabírání budov, se setkaly s pozastavením studia, vyloučením, zatčením, policejními silami a zrušením zahajovacích ceremoniálů.

Většina lidí (58 %), kteří se účastnili protestů proti Izraeli nebo je podporovali, uvedla, že by neuvažovali o přátelství s někým, kdo pochodoval za Izrael.

Mezitím 64 % z těch, kteří se zúčastnili proizraelského protestu, uvedlo, že by se stále přátelili s někým, kdo pochodoval proti Izraeli.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1021

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2024