Disulfiram v onkologii jako projekt farmaceutické firmy

23. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Často jsem psal do Britských listů o našem výzkumu disulfiramu (antabusu) jako léku proti rakovině. Tento výzkum značně pokročil, o čemž bych chtěl podat podrobnější zprávu až v příhodný čas (po publikaci výsledků, která se připravuje). Disulfiram jako lék proti rakovině není patentovatelný, je velmi levný (asi dolar na denní dávku) a podle názoru mnoha lidí farmaceutické firmy musí mít zájem na blokování jeho prosazení.

Za celou dobu své práce na vývoji tohoto léku proti rakovině prsu jsem ovšem žádný tlak žádné firmy nikdy nepocítil. Ba naopak můj článek o koncepci "neziskových léků", tedy léků, které by měly být nepatentovatelné a jejichž klinické testy by měly být placeny z veřejných peněz, vyšel v prestižním časopise Drug Discovery Today, kde publikují převážně farmaceutické firmy. Mám dokonce tu čest už skoro sedm let spolupracovat na prosazení disulfiramu do kliniky s prof. Raymondem Deshaiesem z Caltechu, který patřil k zakladatelům firmy Proteolix (prodána firmě Onyx s lékem Kyprolisem za asi 276 milionů dolarů) a v současnosti stojí za firmou Cleave Biosciences.

V současnosti se dokonce objevila farmaceutická firma, Cantex Pharmaceuticals, která má patent na jednodávkovou formu disulfiramu a mědi a která slibuje prosazení této kombinace do kliniky proti metastázující rakovině prsu do roku 2017. Celkem mne to překvapilo, neboť tato firma vychází z poznatků Dr. T. Kennedyho, který publikoval v roce 2004 v časopise Molecular Cancer Therapeutics případ pacientky s melanomem mestázujícím do jater, která byla vyléčena disulfiramem. Na to navazoval klinický test, sponzorovaný University of Utah, který kombinoval disulfiram a glukonát měďnatý v terapii pacientů s různými nádory jater. Výsledky tohoto testu nejsou publikovány, ale musely být pozitivní, pokud Dr. Kennedy vstoupil do Cantex Pharmaceuticals s programem vývoje disulfiramu pro onkologickou léčbu. Překvapivé je, že nyní cílí na metastazující rakovinu prsu, o níž dříve v souvislosti s disulfiramem nikdo na klinické úrovni neutrousil ani poznámku (na rozdíl od klinických testů disulfiramu u rakoviny plic, rakoviny prostaty, glioblastomu atd.), což si vysvětluji tím, že vycházejí ze staré klinické evidence, kterou jsem nedávno vytáhl z prachu zapomnění a publikoval ve více časopisech, naposledy v British Journal of Cancer. Jde o tyto případy:

ZDE

V každém případě pokud Cantex prosadí svou patentovanou jednodávkovou kombinaci mědi a disulfiramu do klinické onkologie, umožní tím zároveň používání mnohem levnější kombinace disulfiramu a glukonátu měďnatého tak, jak to bylo popsáno v utažském klinickém testu. O plánech z naší strany zatím psát nebudu, pouze chci poukázat, že realita ve vývoji nových léků opravdu nestojí na spiknutí bohatých firem proti levným, účinným lékům. Naopak díky Cantexu získává možnost konečného prosazení disulfiramu do onkologie mnohem reálnější obraz.

Mé starší články o disulfiramu (antabusu) jako léku proti rakovině a o našem projektu:

Okénko do onkologického výzkumu: disulfiramZDE
Antabus: naděj pro léčení rakovinyZDE
Antabus, rakovina a farmaceutické společnostiZDE
Zpráva o návštěvě CaltechuZDE
Zpráva o návštěvě Harvard Medical SchoolZDE
Onyx Pharmaceuticals To Acquire Proteolix, Developer Of CarfilzomibZDE
Plán Cantex Pharmaceuticals pro kombinaci disulfiramu a mědiZDE
Klinický test v Utahu, vycházející z článku Dr. KennedyhoZDE

0
Vytisknout
14618

Diskuse

Obsah vydání | 25. 4. 2014