Jižní Súdán obvinil Súdán z útoku na ropnou oblast

2. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Vloni osamostatněný Jižní Súdán obvinil Súdán, že v úterý zahájil útok na ropnou oblast na jeho území. Oznámil také, že připravuje protiútok. Není zatím zřejmé, jaký je rozsah bojů.

Týdny trvající pohraniční srážky vyvolaly obavy, že obě země směřují znovu k totální válce, když se jim po loňském osamostatnění Jižního Súdánu nepodařilo překonat spory ohledně výnosů z těžby ropy, demarkace hranic a další problémy.

Konflikt takřka zastavil těžbu ropy v regionu, přičemž ekonomiky obou zemí jsou na příjmech z exportu ropy naprosto závislé.

Mluvčí jihosúdánské armády Philip Aguer prohlásil, že súdánské jednotky, milice a žoldnéři zaútočili na jihosúdánské pozice v Hofře v ropné oblasti státu Unity, kde došlo k řadě útoků již minulý týden. Podle Aguera byl útok odražen a obránci ukořistili tři nákladní auta.

Jihosúdánská armáda útok hodnotí jako počátek plánovaného útoku súdánské armády na sporná pohraniční města Jau a Paryang a odpoví na něj silou. Vyjádření súdánské armády se nepodařilo získat.

Jihosúdánské úřady minulý týden obvinily súdánské letectvo, že bombardovalo stát Unity. Súdán to popřel, ale prohlásil, že si vyhrazuje právo použít náletů na obranu svého území.

Čína a Rusko blokují projednání situace v Radě bezpečnosti OSN a hrozbu uvalení sankcí na obě země. Oba stálí členové Rady, zejména však Čína, přitom stojí na straně súdánského prezidenta al-Bašíra.

Podle Světového potravinového programu OSN hrozí ve sporné pohraniční oblasti kvůli konfliktu vypuknutí hladomoru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6843

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2012