Velká Británie dlouhá léta zamlčovala zvěrstva z koloniálního období a dokumentaci o nich systematicky ničila

2. 5. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Máme poměrně přísná pravidla, pohlížíme-li na zločiny našich nepřátel, nezřídka je i zveličujeme. Za popírání či bagatelizaci některých z nich někde dokonce hrozí trestní postih. Na druhou stranu, přijde-li řeč na vlastní zločiny a hlasy našich obětí, je bohužel normou je nejen bagatelizovat a popírat, ale i dokonce velebit. Tento rozpor, který nám zabraňuje v pochopení historie i nás samotných, mě vždycky fascinoval a zároveň zneklidňoval.

Mentalita ODS?

2. 5. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Při poslouchání jednoho pořadu v rádiu jsem byl svědkem diskuse dvou pánů (jména a podrobnosti nehrají v mé následující úvaze roli), která byla velmi kritická k současné situaci ve společnosti. Dokonce zazněl i názor, že mnozí bývalí disidenti, kteří dokázali vzdorovat kvůli ideálům komunistické moci, nakonec byli "koupeni" kapitalistickým mamonem a podílejí se na systému rozkrádání veřejných peněz.

27680

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Příští stanice: Ne Slavii

2. 5. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Antireklama je vždycky ošidná a když se s ní navíc překryje informace, která má sloužit všem, jde o krásnou ukázku reklamně-fanouškovské tuposti.

Nepohádka o chytrém čertu a zlých časech

2. 5. 2012 / Petra Stypová

čas čtení 4 minuty

Povím vám příběh, který se skutečně stal. Za starých dobrých časů žil byl jeden bohatý člověk. Osud tomu chtěl, že se mu narodil postižený syn, a tak ten lidumil, když umíral, si přál, aby jeho majetek byl pro potřeby postižených lidí navždy využíván. V tom majetku byla i polovina činžovního domu v jedné lukrativní pražské čtvrti. A protože byl lidumil ze staré školy, považoval za rozumné odkázat svou část Nadaci, která postiženým pomáhala, ba to měla přímo v popisu práce. A Nadace tak také dle dobrých mravů učinila -- pozvala vyhlášeného architekta a nechala část prostoru přebudovat na chráněnou Dílnu. Dokonce se našli mladí lidé, kteří se zrovna chystali takovou dílnu otevřít, takže se všichni náramně shodli a brzy v Dílně začalo pracovat čtrnáct postižených, jejichž počet se časem rozrostl na dvacet jedna. Nadace nechtěla po Dílně žádné nájemné, vždyť ta přesně naplňovala její cíle -- a tím Dílnu nemálo podpořila. Lidé do Dílny chodili rádi a ta pak s většími či menšími problémy fungovala dalších čtrnáct let.

Talibán oznámil zahájení jarní ofenzívy

2. 5. 2012

čas čtení < 1 minuta

Hnutí Talibán varovalo, že ve čtvrtek oficiálně zahájí "jarní ofenzívu" v Afghánistánu. Stalo se tak jen několik hodin po překvapivé návštěvě Baracka Obamy, během níž byl podepsán klíčový dokument o strategické spolupráci po roce 2014, kdy má NATO v zemi ukončit bojové mise.

Thinktank: Japonsko během čtyř dekád spadne mezi rozvojové země

2. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní měnový fond právě vydal zprávu o tom, že Indie vytlačila Japonsko z pozice třetí největší ekonomiky, pokud jde o paritu kupní síly. A zpráva největšího podnikatelského thinktanku Nippon Keidanren předpovídá, že v roce 2050 už Japonsko přestane patřit mezi rozvinuté země. Od roku 2030 prý zemi čeká negativní růst.

Gordický uzel církevních restitucí

2. 5. 2012 / Pavel Krejčí

čas čtení 3 minuty

Církevní restituce se notně zamotaly. Zpočátku se zdálo, že vládní návrh má konečně šanci být v Parlamentu ČR schválen, po necelých dvou letech vlády současné koalice se však ukazuje, že se šance na schválení podstatně snížily. Opoziční ČSSD sice již připouští vrácení nemovitého majetku, původně navrhované finanční vyrovnání je pro tuto stranu, podobně jako pro KSČM i některé poslance z VV aj., nadále neakceptovatelné. Jistě k tomu přispěl výrazně soustředěný nápor medií zprava i zleva proti restitucím z poslední doby. Existuje z této situace vůbec nějaké východisko? Dovolím si navrhnout, jak bych to viděl já sám.

První máj: Návrat odborů?

1. 5. 2012 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Organizování odborů bylo ještě v první polovině devatenáctého století považováno za velmi radikální myšlenku. Odbory stály skoro všude mimo zákon. Když byly v druhé polovině téhož století v některých evropských zemích, Severní Americe a Austrálii zrušeny zákony, které je zakazovaly, bylo to zamýšleno jako ústupek tlaku dělníků, fakticky dělníků v městech, v naději a s očekáváním, že pracující třídy budou ve svých požadavcích méně radikální.

Monitor Jana Paula:

Eutanazie ano, či ne?

1. 5. 2012 / Jan Paul

čas čtení 8 minut

Dlouho jsem přemýšlel, zda mám jako čerstvě ocejchovaný moralista a navíc ještě sadista reagovat na ve své podstatě velmi uvážlivý, i když v jistém ohledu manipulativní text Miloše Kalába, který má samozřejmě na eutanazii také svůj názor, a je to tak dobře. A proč ho považuji za manipulativní? Až příliš z něho vyčuhuje to, že ti, kdo nesouhlasí s eutanázií jsou pouze cyničtí a k trpícím lidem necitliví moralisté, kteří v bublině teoretismu nevědí nic o tom, co je utrpení. A právě, jaký názorový prostor pak zbude odpůrcům eutanazie, když jsou předem odzbrojeni emotivním obrazem trpícího člověka, kterému oni nechtějí dopřát úlevnou smrt?

27679

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Herodovy "komputery"

1. 5. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Tato fotografie Ondřeje Němečka připomíná více než periferii Modřan (kde byla focena) některý ze záběrů Hitchcockova filmu Ptáci. Kromě toho, že vývěsní štít je vyveden v jazyce čenglish (slovo komputers v angličtině neexistuje, anglicky se slovo píše computers) se na firmě dá ocenit, že je upřímná. Účinek, který má "kyberprostor" na nejmladší děti, je velice podobný tomu, jaký na ně měla vláda legendárního krále Judey Heroda I. Ukrutného...

Každodenní matematika -- uživatelsky přívětivý (?) omyl

30. 4. 2012 / Jana Bradley

čas čtení 18 minut

Můj příběh o každodenní matematice začal před pár lety v létě. Dcera byla v druhé třídě a já jsem se rozhodla vzít ji na konci školního roku do ČR, aby tam strávila měsíc ve škole a okusila české školství. Přestože v USA byla oficiálně v druhé třídě, v ČR chodila do třídy s prvňáky (protože česky neumí dobře číst a psát). Během pár dnů bylo evidentní, že v matematice mé dítě zaostává oproti českým dětem (o rok mladším).

Výměna vlády nestačí

30. 4. 2012 / Emil Ruml

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek projednali senátoři návrh zákona, kterým se měla změnit ústava a jeho schválení mělo vést k omezení dnes "bezbřehé" imunity poslanců, senátorů a soudců Ústavního soudu jen na dobu mandátu.

Návod k vysvětlování

30. 4. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 11 minut

Vláda P. Nečase má vysloveně problém s jarním obdobím. Že by nějaká alergická reakce na údajný rozkvět země, o nějž se má stávající vláda zasloužit? Loňské jaro se neslo ve znamení možného rozpadu vlády kvůli aférám s odposlechy nad těžkými francouzskými víny, letos se zadařilo i bez vína.

Letošní duben byl pro kabinet Petra Nečase vskutku náročný. Nejprve bravurně odrazil pokus opozice o vyslovení nedůvěry -- téměř 115 hlasů je přece suverénní převaha, a co na tom, že si vyslovení důvěry odhlasovali i krajně nedůvěryhodní ministři, kteří si z vážných obvinění z korupčního či jinak podvodného jednání nic nedělají.

Co dál po demonstraci 21. dubna?

30. 4. 2012 / Petr Kužvart

čas čtení 14 minut

Prvé pokračování úvah o opozici a budoucnosti politiky v ČR zahájené k Prvnímu máji 2012

Lidé by měli pochopit, že nyní je tu zapotřebí široké koalice, jež prosadí opoziční požadavky prvé vlny (pád vlády, předčasné volby + zastavení reforem). Pro někoho ze široké neformální koalice odporu je to ale i konečný cíl. Ti z této vratké ad hoc slepené fronty odejdou první. Jsou to hlavně centristé typu Bělohradský, Pehe a spol. Jsou to "kritičtí" komentátoři středových a pravicových novin. Jsou to soc. dem. kádry, jež se už těší na ústavní funkce (SPaS je v podstatě kádrová rezerva a líheň staronových ústavních činitelů ČSSD k operativnímu využití!!), možná do party přiberou i nějakáho toho poslušného, establishmentového komunistu (diktaturu proletariátu v žádném případě neprosazujícího! Jenže takový zjev není pro mě autentickým komunistou, ale pouhým neorganizovaným socdemákem!). A tím to také nakrásně může celé skončit!

Pomohly by předčasné volby?!

30. 4. 2012 / Petr Pokorný

čas čtení 5 minut

Po vystoupení více jak stovky tisíc občanů na Václavském náměstí je zcela zřejmé, že je co nejdříve potřebná změna politické atmosféry v České republice.

Již dlouhodobě se mezi občany, ale také některými politiky, mluví o předčasných volbách. A to jako jediné možnosti -- změny politické situace. Je sice zcela na místě mluvit o předčasných volbách, ale to samo o sobě není vůbec zárukou pozitivních změn. S těmito volbami neoddělitelně musí být spojena změna na všech úrovních lspolečnosti ve smyslu skutečné demokracie (vlády lidu), a to do důsledku! Tedy nejen všech pozitiv v chování společnosti samotné, ale také v odstranění a trestání všech negativ.

USA rozmístily v Perském zálivu letouny F-22

30. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

Nejmodernější americké letouny kategorie stealth byly potichu rozmístěny na spojenecké letecké základně ani ne 400 kilometrů od íránských hranic. Vyplývá to ze zpráv výrobce. U.S. Air Force odmítá, že by přítomnost letounů představovala pro Írán nějakou hrozbu.

Cameron: Za britskou recesi může eurozóna

30. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Britský premiér David Cameron má za to, že britskou ekonomiku čekají léta obtíží, předpovídá, že krize v eurozóně "se ani zdaleka neblíží k závěru", a varuje, že se eurozóna může rozpadnout. Připustil také, že úsilí zbavit britskou ekonomiku na finančním průmyslu v londýnské City a na veřejném sektoru nepostupují dostatečně rychle vpřed.

32498