Přesně to, co má televize dělat

8. 12. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Kdy vznikne v českých televizích dokumentární seriál, zajímají se o osudy českých bezdomovců??



Text tohoto videa zní:

V Británii je milion prázdných domů a bytů. 2 miliony rodin potřebují dům či byt. 350 000 domů či bytů je trvale neobydlených. Mnoho z nich je opuštěno dlouhá léta. Je to ekvivalent celého města Leeds. Jak si můžeme dovolit vyplýtvat celé město neobydlených domů? Pokud si přejete, aby byly okamžitě vráceny k užívání, připojte se k naší kampani. Zabraňte tomuto nesmyslnému plýtvání!

Britská televizní stanice Channel Four v těchto dnech vysílá celou řadu pořadů v rámci tematického bloku nazvaného VELKÝ BRITSKÝ BYTOVÝ SKANDÁL. Je to přesně to, co televize má dělat.

Televize systematicky upozorňuje na to, že v Británii je v současnosti dlouhodobě prázdných 350 000 bytů či domů, zatímco na ulicích spějí bezdomovci. Na sérii pořadů se podílejí známé celebrity. Zahájila petiční akci, jejímž prostřednictvím chce donutit vládu, aby se umožnilo bezdomovcům získat levně dům či byt.

Britské celebrity bojující za bezdomovce. Kdy se to stane v Česku? >

V sérii pořadů se vysílal například ve středu večer hodinový dokument, v němž známý odborník na renovaci domů a bytů Phil Smith v renovuje dva opuštěné byty v Londýně a před Vánocemi je dá k dispozici dvěma bezdomovcům.

Velmi důležitou součástí pořadu je i osvěta, že bezdomovci nejsou žádní vyvrhelové. Pořad pečlivě svědčil o osudu bezdomovců i o procesu, jak se zcela normální člověk stane bezdomovcem - stačí, abyste se rozešli s partnerkou a zároveň vás vyhodili ze zaměstnání. Jakmile jste na ulici, už se vás nikdo nezastane.

V sérii drastických osudů, které televize divákům zpřítomnila, a které mohou potkat doslova každého, byl třeba případ mladého programátora, který absolvoval vysokou školu s červeným diplomem, okamžitě získal zaměstnání - ale onemocněla mu maminka na rakovinu. Aby se o ní mohl starat, omezil svůj pracovní úvazek na čtvrtinu, nastala hospodářská krize a ze zaměstnání ho vyhodili. Skončil na ulici. Channel Four jako příklad zrenovoval dva opuštěné byty pro bezdomovce a ukazuje divákům, že se to tak dá dělat. Činže, kterou budou platit, bude použita k postupnému uhrazení nákladů renovace.

Projekt zahrnuje i petici, kterou dosud podepsalo více než 70 000 osob.

Kdy budou české televizní stanice dělat takovéto projekty? Kdy vznikne dokumentární seriál, zajímají se o osudy českých bezdomovců?

0
Vytisknout
10859

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2011