Putinův mluvčí a Medveděv uklidňují opozici

11. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Vedení ruského státu se snaží uklidnit napětí v zemi po sobotních velkých demonstracích proti Vladimiru Putinovi. Premiér Putin se sám k protestům nevyjádřil, ale jeho mluvčí Dmitrij Peskov zdůraznil: "Respektujeme názor demonstrantů. Posloucháme, co říkají. Budeme je poslouchat i nadále."

V Moskvě v sobotu demostrovalo zřejmě až 50 000 lidí proti údajným nesrovnalostem při parlamentních volbách o předchozím víkendu. Protesty se konaly ve více než padesáti ruských městech. V Petrohradě se demonstrace účastnilo 7000 osob a v sibiřském Novosibirsku, navzdory dvacetistupňovému mrazu, až 4000 osob.

V Durbanu se státy přece jen dohodly o akcích proti globálnímu oteplování

11. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Země se na jednání v Durbanu dohodly v časných ranních hodinách usilovat o novou klimatickou dohodu. Avšak ekologické organizace poukazují, že vyjednavači neprojevili úsilí snížit emise na takovou úroveň, aby to omezilo růst globálních teplot nad nebezpečné 2 stupně Celsia, což hrozí způsobit nevratné klimatické změny.

Evropská unie požadovala v Durbanu mandát na vytvoření nové, legálně závazné dohody o globálním oteplování před rokem 2015. Měla zahrnout všechny hlavní znečišťovatele životního prostředí. Avšak v Durbanu došlo k hádkám mezi EU, Indií a ČÍnou o právním statutu potenciální nové dohody.

Padne v Británii vláda?

10. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Vládní koaliční partner konzervativního premiéra Davida Camerona, liberální demokrat Nick Clegg a čelní představitelé Liberálnědemokratické strany se - poněkud opožděně - dramaticky opřeli do Camerona ohledně Evropské unie. Obvinili ho, že ohrozil zájmy britské ekonomiky.

Čtyřiadvacet hodin poté, co se zdálo, že Clegg, náměstek premiéra, Camerona v jeho záporném postoji vůči EU podporuje, konstatují nyní "zdroje blízké Cleggovi", že Clegg zastává názor, že svým odmítnutím spolupráce s EU se Cameron dopustil vážného vyjednavačského selhání, které riskuje poškodit britské národní zájmy, pracovní příležitosti a hospodářský růst.

Cleggova zuřivost způsobuje, že je britská vládní koalice podrobena silné zatěžkávací zkoušce. Někteří poslanci varují, že to, co udělal Cameron v Bruselu, by mohlo potenciálně vést k pádu britské koalice.

Rusové si už nemyslí, že demonstrovat nemá smysl

10. 12. 2011

čas čtení 1 minuta



Podle oficiálních údajů ruského ministerstva vnitra nebyl při sobotní demonstraci proti údajným nesrovnalostem při parlamentních volbách, která se konala na Bahenním náměstí v Rusku zatčen jediný aktivista, informuje Rádio Echo Moskvy. Demonstrace cca 40 000 lidí proběhla bez incidentů, Moskevská policie se bleskurychle přizpůsobila organizaci mítinku na Bahenním náměstí, konstatoval zplnomocněnec pro lidská práva v Rusku Vladimír Lukin.

Tisková kancelář Interfax uvedla, že v Samaře po demonstraci byl zatčen poradce poslance ruského parlamentu Věry Lekarevové Sergej Tučev a členka strany Jabloko Světlana Baručovová. Demonstrace se také konaly během soboty v Chabarovsku, v Čity, v Nižněvartovsku, v Permu, v Kurganě, v Jekatěrinburku, v Belgorodu, v Čeboksaru a v Kazani.

Jinde byly zatčeny jen jednotlivé osoby. V Petrohradě byla zatčena skupina osob, protože se chystala provést "nepovolenou protestní akci". V Petrohradě se podle zdrojů účastnilo demonstrace asi 10 000 osob.

Putinův tiskový mluvčí Dmitrij Peskov se vyjádřil, že vláda dosud neměla možnost zformulovat svůj názor na obří demonstraci na moskevském Bahenním náměstí. Podle různých ruských zdrojů se na demonstraci údajně účastnilo od několika desítek tisíc či prý až 150 000 osob.

Rusové si už nemyslí, že demonstrovat proti vládě nemá smysl, publikoval ruský server Inostrannaja Pressa citaci z amerického deníku New York Times.

Desetitisíce Rusů protestují v četných ruských městech

10. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Přibližně 50 000 občanů se v sobotu shromáždilo v Moskvě na Bahenním náměstí (Bolotnaja ploščaď) na protest proti údajným nepravidelnostem v ruských parlamentních volbách, které se konaly o minulém víkendu. Protesty se také konají v dalších ruských městech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jako pozorovatelka při volbách v Moskvě jsem žádné falzifikace nezaznamenala

10. 12. 2011 / Anna Čurdová

čas čtení 4 minuty

Byla jsem jako nezávislá pozorovatelka na volbách v Rusku, píše Anna Čurdová. Misí se účastním už od roku 2003, kdy jsem se účastnila pozorování jako členka Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Od té doby jsem byla monitorovat každé ruské volby. Překvapuje mě hysterie a disbalanc v informování veřejnosti. Netroufám si a ani nebudu hodnotit předvolební kampaň, protože jsme nebyli na dlouhodobém pozorování, ale den voleb byl stejný, jako v jiných zemích.

Putinovy chyby

10. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

V sobotu se mají ve velkých ruských městech konat demonstrace. Byly zorganizovány prostřednictvím sociálních sítí. V Moskvě účast přislíbilo až 30 000 osob. Neil Buckley v hospodářském deníku Financial Times argumentuje, že si protesty zavařil Putin sám v důsledku svých chyb.

První chybou bylo Putinovo oznámení z 24. září, že se plánuje vrátit příští rok do funkce prezidenta. Vyvolalo to mezi ruskými občany rozhořčení a vedlo je to k uvědomění, jak málo smějí rozhodovat o tom, kdo Rusku vládne. Druhou chybou byla nudná a samolibá předvolební kampaň Putinovy politické strany Jednotné Rusko.

Znásilňování žen v americké armádě

10. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Deník Guardian publikoval rozsáhlý materiál o systematickém znásilňování žen v americké armádě. Problém je tak častý, že více vojaček v americké armádě je znásilněno svými mužskými kolegy než vojáků, kteří padli v Iráku. Skupina 28 amerických veteránů žaluje Pentagon ve snaze si vynutit reformu. Od té doby, co tyto informace vyšly v únoru najevo, se přihlásilo dalších 400 obětí znásilnění v armádě. Loni bylo nahlášeno v americké armádě 3158 sexuálních trestných činů. Z nich se do soudních síní dostalo jen 529 případů a jen 104 obviněných bylo odsouzeno. Protože jsou však oběti znásilnění systematicky ostrakizovány, případy znásilnění většinou vůbec nejsou zaznamenány. Podle odhadů došlo loni v americké armádě k 19 000 případů znásilnění žen. Vojačky se bojí znásilnění nahlásit, aby nepřišly o armádní zaměstnání.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Policie zlikvidovala tábor hnutí Occupy v Bostonu

10. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Shodila stany v táboře na Dewey Square a zatkla asi 40 osob. Policejní razie ukončila deset týdnů trvající demonstraci, která inspirovalo hnutí Occupy Wall Street v New Yorku. Policejní zásah začal v pět hodin ráno a trval méně než hodinu. Asi dvacet demonstrantů se vzalo za ruce a sedli si na zem, než byli zatčeni. Policie je zatkla za nepovolený pobyt na daném místě, porušování veřejného pořádku a odpor proti zatýkání. Primátor Bostonu původně uvedl, že policie proti aktivistům nezasáhne, ale v posledních dnech s táborem ztratil trpělivost. Ve středu rozhodl soudce, že demonstranti nemají právo na Dewey Square zůstat. Podobně byly násilím zlikvidovány tábory hnutí Occupy v New York, v Los Angeles, ve Filadelfii a v San Francisku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pokus uzavřít novou smlouvu o EU s účastí všech členských zemí selhal

9. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Pokus zachránit euro se soustředí na dohodu mezi 17 členskými zeměmi eurozóny. Po celonočních rozhovorech v Bruselu se ukázalo, že dohoda celé sedmadvacítky není možná, protože Británie trvala na koncesích v podobě výjimek z některých finančních regulací, které Německo a Francie odmítly poskytnout. Mezivládní smlouva zahrnující výhradně eurozónu by měla být připravena do března.

Británie v izolaci: Eurozóna schválila novou dohodu

9. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

Británie čelí izolaci v Evropě poté, co David Cameron vetoval revizi Lisabonské dohody. Přiměl tak většinu členských zemí EU, aby si vytvořily vlastní dohodu mimo architekturu Evropské unie.

David Cameron uvedl v pátek ráno, že "nemůže dovolit", aby vznikla "dohoda uprostřed dohody", která by ohrozila postavení Británie na jednotném evropském trhu.

Jeho bojkot je vítězství pro Nicolase Sarkozyho, který požaduje vytvoření mezivládní dohody mezi 17 členy eurozóny na podporu nových tvrdých finančních pravidel pro jednotnou měnu. "Cameronovy požadavky jsme nemohli přijmout," řekl.

Británie v pádlovací lodičce s Maďarskem

9. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

  • "Británie v izolaci", píše v pátek ráno britský konzervativní deník Daily Telegraph ZDE. Skočí do izolace i Česko? Ne že by mělo v Bruselu obrovský vliv...
  • Francouzský tisk na internetu se v pátek soustřeďuje daleko více na dohodu, která byla uzavřena, než na země, které ji odmítly podepsat. "Eurozóna vytvořila svůj nový základ prostřednictvím nové dohody," píše podnikatelský deník Les Echos. "Dohoda 17 členů eurozóny," píše Le Monde". Titulek v deníku Figaro: "Dohodu uzavřelo 23 evropských států".
  • Británie je v pátek ráno i terčem kritiky v Německu: "Britové blokují velký plán na záchranu eura" píše Spiegel Online. "Merkelovou a Sarkozyho blokovali Britové", píše Frankfurter Allgemeine. Financial Times Deutschland: "Evropa pokračuje bez Británie".
  • Bývalý britský labouristický ministr zahraničí David Miliband se vyjádřil, že Cameronova akce v Bruselu je projevem nikoliv síly, ale slabosti: "Británie spolu s Maďarskem skočila ze supertankeru 25 národů pádlovat do samostatné lodičky. To není síla, ale slabost."

    Zdroj v angličtině ZDE

Německo-francouzské duo požaduje neoliberální unii se silným centrem:

Sarkozy varoval před rozpadem EU

9. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na výroční konferenci středopravicové Evropské lidové strany v Marseille varoval, že Evropa nikdy nečelila většímu riziku dezintegrace než dnes. Německá kancléřka Merkelová prohlásila, že potrvá léta, než bude krize překonána, ale "potřebujeme víc Evropy".

Už je to tady. Poslanci hlasují o zrušení Národního parku na Šumavě

9. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Tak už je to tady. Poslanci hlasují o praktickém zrušení národního parku na Šumavě. Potřebujeme Vaši pomoc, píše Josef Novák. Příští úterý (13. prosince) bude Poslanecká sněmovna hlasovat o skandalnim navrhu zakona, který by prakticky zrušil národní park na Šumavě. Většina šumavského parku by se podle něj měla otevřít výstavbě a developerům. Lesy chce převést na běžné komerční hospodaření.

Prosíme o rychlou pomoc - napište poslancům dopis, navštivte je nebo jim alespoň pošlete e-mail. Bude Vás to stát jen pár minut. Návod, jak postupovat, a podrobnější informace posíláme v příloze a jsou ke stažení ZDE.

Nepřesnosti

9. 12. 2011 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Dovolil bych si upozornit na přehnanost, senzačnost, ev. technickou nepřesnost v titulcích dvou dnešních zpráv BL: 1. Větrná turbína nevydržela... a 2. Už je to tady...zrušení NPŠ.

Čeští piloti nabízejí dočasné snížení svých mezd

9. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Českého sdružení dopravních pilotů

Praha 9. prosince 2011 -- Piloti nabízejí řešení krize Českých aerolinií. Ve snaze pomoci společnosti a kvůli získání času na nalezení strategického investora přicházejí se vstřícným krokem, a to dalším dočasným snížením svých mezd, které by přineslo úspory ve výši 50 milionů korun v průběhu roku 2012.

27272

Proč Evropa musí chudnout

9. 12. 2011 / Stanislav Vozka

čas čtení 14 minut

"Vy nevidíte, že okolo nás to všetko ide do hajzlu?" pravil prý Gustáv Husák v říjnu 1989 na zasedání předsednictva UV KSČ. Věta případná nejen v tehdejší situaci, ale i při pohledu na současný vývoj Evropské unie. Nesplatitelné dluhy Řecka, neudržitelná úroková míra italských dluhopisů, dvacetiprocentní španělská nezaměstnanost, předpokládané snížení ratingu Francie i Německa, všudypřítomný strach z vracející se recese. Paní Merkelová vydává jedno dementi za druhým. Pan Sarkozy poučuje kde koho. Pan Berlusconi už nikoho nepoučuje. Copak by na tohle řekl Gustáv Husák? A co si z toho máme vybrat my?

I Dnes: Zase posedlost etnicitou

9. 12. 2011 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

V případě, kdy se manžel jedné ženy ji pokusil v jednom anglickém městě pohřbít zaživa, jenže ona se z kartónové krabice od počítače, v níž byla pohřbena, dostala škrabáním svým snubním prstenem, je IDnes opět zajímavé posedlá etnicitou aktérů tohoto případu.

Povšimněte si, že titulek v IDnes zní: Z mělkého hrobu jsem se dostala díky zásnubnímu prstenu, líčí Polka, kdežto všechny britské zdroje ji označují jako "ženu", případně pak uvádějí její jméno (průměrný Brit vůbec nebude vědět, že uváděné jméno je polské - v zemi milionů přistěhovalců existují nejrůznější exotická jména). Proč ta posedlost etnicitou? Snaží se IDnes vytvořit dojem, že všichni Poláci jsou vrazi? Zdroj:

O parazitech a jiné zvířeně

9. 12. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Panu prezidentovi se zřejmě zazdálo, že bude v jiné váhové kategorii než prezident Ruska, teda spíš to pochopil,  a proto se svým obvyklým stylem zvýraznil již na přednášce v Ostravě.

Otče

9. 12. 2011 / Kateřina Bolechová

čas čtení < 1 minuta

Otče můj
jenž stojíš tu v předsíni
jako bys nedospěl
v pruhatém pyžamovém kabátku
kluk z děcáku
co vyhlíží potenciální matku
když odcházím vlhkým schodištěm
Otče můj
kašlu ti na království
Přijď...

Větrná turbína ve Skotsku nevydržela hurikán

9. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtek 8. prosince zažilo Skotsko hurikán. Větrné poryvy dosahovaly až 160 km/h, na vrcholcích hor až 260 km/h. Byla těžce narušena veřejná doprava, kamiony na silnicích vítr zpřevracel, byly uzavřeny mosty přes zálivy, školy, podniky i univerzity.

Na západním pobřeží Skotska u města Ardrossanu chytla jedna z patnácti stometrových větrných turbin na místních kopcích, které dodávají ekologickou elektřinu 20 000 domácností. Nevydržela vítr.

INDIE:

Dillí zavede poplatek za vjezd do centra (Praha ne)

8. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Řidiči budou platit 150 rupií (60 Kč) za vjezd do centra Dillí

Městská korporace v Dilí zavede systém na vybírání 150 rupií za vjezd do centra pro automobily, motocykly i rikši ve snaze snížit počet dopravních prostředků ve městě, kde se za posledních pět let počet automobilů zdvojnásobil.

Poplatky za jízdy do města se vybírají v Singapuru od roku 1970. Různé systémy vybírání poplatků za vjezd do centra úspěšně fungují také v Londýně, v Římě, v Miláně a v různých skandinávských městech.

O zavedení poplatků za vjezd do centra uvažují také čínská města Peking, Šanghaj a Nanking. V Indii o tomtéž také uvažují v Bombaji.

Podrobnosti v angličtině ZDE

POZVÁNKA:

Smogový dýchánek na Nuselském mostě v Praze

8. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

V úterý 13.12. se od 8:30 v ranní automobilové zácpě na Nuselském mostě uskuteční happening s názvem Smogový dýchánek 3.

Podrobnosti najdete ZDE

Na happening máme velký ohlas, očekáváme účast několika desítek lidí, kteří oživí Severojižní magistrálu na začátku Nuselského mostu (nedaleko stanice metra Vyšehrad u hotelu Corinthia) vystoupeními performerů, transparenty, hudební produkcí pro řidiče v zácpě a podobně.  Akce si klade za cíl upozornit na neudržitelný nárůst individuální automobilové dopravy v Praze a z toho plynoucí problémy (zejména překračované limity pro znečištění vzduchu a překračované limity pro hluk). Prvním impulsem byla nedávná situace při několikatýdenní smogové situaci, kdy se zplodiny z automobilové dopravy zásadním způsobem podílely na znečištění ovzduší.

Nejedná se o akci konkrétní politické strany, hnutí či neziskové organizace. Happening je spontánní reakcí občanů, kteří nejsou spokojeni se zátěží způsobenou zbytečně přehnaným a podporovaným automobilovým provozem v Praze. Příklady měst jako Vídeň či Kodaň ukazují, že to jde i jinak.


Erik Čipera
Asistence o.s.
www.asistence.org
www.facebook.com/Asistence

Putin obvinil Clintonovou, že záměrně v Rusku vyvolává nepokoje

9. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

Ruský premiér Vladimir Putin obvinil americkou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou, že záměrně podporuje sílící opoziční hnutí v Rusku. Je to poté, co ruská média po dobu mnoha měsíců připisovala vznik lidových povstání v arabských zemích manipulacím ze Západu. Washington a Moskva mají také celou řadu sporů, od postoji k protiraketové obraně až po postoj k situaci v Sýrii.

Putin obvinil Clintonovou, že "vydala signál" šéfům ruské opozice, která připravuje na sobotu demonstrace desetitisíců lidí. Odmítl kritiku Clintonové, že parlamentní volby v Rusku minulou neděli byly neférové.

Obama imperátor

9. 12. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 9 minut

Rád bych připomněl zajímavost z Jiných zpráv k novému právnímu výdobytku Spojených států, zatímco cupujeme nečistý průběh ruských voleb a zesměšňujeme ruského prezidenta, který k nám přijel na oficiální návštěvu, neboť se domnívám, že některé informace je třeba zopakovat:

"Celé Spojené státy jsou nyní "válečnou zónou": Zákon č.1867 (autorizační zákon národní obrany - NDAA) prošel Senátem s masivní podporou 93-7. Tento zákon umožňuje zadržování nejen cizinců, ale i amerických civilistů bez obvinění nebo soudu po neomezenou dobu vojenskými orgány nejen v zahraničí, tj. mimo americkou půdu (Guantánamo, Abu Ghraib), ale i na území USA. Tento zákon může odůvodnit omezení práva na svobodu projevu a za "terorismus" může označit i radikální protiválečné demonstrace."

Výživné, že?

Američané provozovali v Bukurešti věznici CIA

9. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Informoval o tom na základě informací německé televize ARD a tiskové kanceláře Associated Press britský deník Independent. Ve věznici v severních části Bukurešti věznila CIA osoby podezřívané z aktivismu pro al Kajdu. Zadržovala tu například Chalidam Šejcha Mohammeda, než ho r. 2006 odvezla do věznice v zálivu Guantánamo na Kubě. Independent nyní přesně určil budovu, v níž se věznice CIA v Bukurešti nacházela.

Byla součástí tzv. černých věznic, které CIA provozovala v Thajsku, na Litvě, a v Polsku. Všechny věznice byly uzavřeny r. 2006 a program CIA pro věznění a výslechy podezřelých osob skončil r. 2009.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Proč to vláda dělá?

9. 12. 2011 / Vojtěch Merunka

čas čtení 8 minut

Proč pravicovým politikům, zastávajícím ideály liberalismu, svobody jedince a volné společnosti bez regulací, tolik vadí, že si někdo koupí za svoje sociální dávky pivo nebo cigarety? Já bych to jako zneužívání neoznačoval, vidím v tom jen projev svobodné vůle nebo ne? A když si, jak se s oblibou říká "sociálně potřebný", za ty sociální dávky vyplacené státem koupí vstupenky na Matějskou, aby se pobavil, na fotbal, nebo nedejbože erotickou hračku, tak to je také zneužívání jako nákup cigaret? Zneužívá socka dávky, když jde do kina nebo na koncert? A vůbec, uvědomuje si konzervativní neoliberální vláda fakt, že také učitelé, policisté nebo hasiči, zkrátka všichni, kteří jsou také živeni ze státního rozpočtu, mohou svoje "dávky" zneužívat? Co když si třeba učitel nebo policista, který nedávno na ulicích demonstroval za zvýšení své mzdy, koupí pornokazety, doutníky a kaviár? Asi by s tím měla vláda něco dělat, takže navrhuji sockarty všem!

Otevřený dopis skotskému ministru školství Mikeu Russellovi

8. 12. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 5 minut

V Praze 8. 12. 2011

Vážený pane ministře,

když jsem v roce 2003 pracoval jako au-pair v rodině ředitele soukromého gymnázia v jihovelšském městě Monmouth, vyděsilo mě, že žena mého zaměstnavatele, sečtělá dáma s velikým vzděláním a vhledem, prohlásila, že všechny peníze vynakládané na velšské národní probuzení; dvojjazyčné nápisy, výuka velštiny na státních školách, podpora velšských knih, tisku, velšské rádio a televize, to všechno je nesmysl, a hůř, je to produkt nacionální nesnášenlivosti. "Myslím si totiž, že kdyby všichni lidé na světě mluvili anglicky," prohlásila, "všichni bychom mluvili jedním jazykem a odpadly by všechny ty nesmyslné nacionální půtky, ve kterých se zmítá dnešní svět."

(Kdo má zájem podpořit další existenci centra bohemistických a středoevropských studií dopisem skotskému ministru školství Mikeu Russelovi, požadujícím zavedení cíleného financování pro tento obor tak, jak to existuje v Anglii, může použít vzorového dopisu, který je ZDE. Děkujeme.

Kdo ještě nenapsal, prosíme, pošlete dopis skotskému ministru školství

7. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

V pondělí 6. prosince se šéf univerzitního odborového svazu Glasgow University setkal se skotským ministrem školství Mikem Russellem. Ten mu přiznal, že dostává "velké množství dopisů" na podporu bohemistiky a středoevropských studií v Glasgow, některé z nich česky.

Je zjevné, že dopisová kampaň zabírá. Prosíme naše čtenáře a stoupence, pokud mají zájem o zachování opravdu významného univerzitního centra, které šíří každoročně povědomí o českých záležitostech mezi stovky mezinárodních studentů, prosím pošlete i vy dopis skotskému ministru školství na podporu tohoto centra.

Můžete psát česky i anglicky. Adresa a dopisový vzor v obou jazycích je ZDE

Děkujeme!

Jan Čulík

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Cameron se na summitu EU střetl se Sarkozym

9. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Britský premiér David Cameron se ve čtvrtek na začínajícím summitu EU střetl s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. Ten se pokusil Brity izolovat když prohlásil, že mají v úmyslu vyhnout se všem evropským finančním regulacím.

EU neplní očekávání finančních trhů, burzy padají

9. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Burza na Wall Street ve čtvrtek ztrácela, když Evropská centrální banka zchladila naděje, že politici připravují masivní finanční nástroje k zamezení dalšího šíření dluhové krize. Německo navíc odmítlo některé návrhy na posílení evropského záchranného fondu.

27270

Lucie Konášová: Trnka a Vláčil by u nás dneska nic nevytvořili a umřeli by hlady

8. 12. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 32 minut

Rozhovor se scenáristkou seriálů Dobrá čtvrť a Nemocnice na kraji města: Nové osudy

Lucie Konášová (1969) patří k nejmladší generaci českých scenáristů. Na přelomu tisíciletí vytvořila řadu populárních televizních pohádek (Anička s lískovými oříšky, Marie Růžička, Jabloňová panna, Nevěsta pro Paddyho, O dívce, která šlápla na chléb, Anděl Páně). Její druhou oblíbenou látkou jsou historická díla z válečných a poválečných let (Vůně vanilky, Operace Silver A). Je pravidelnou čtenářkou Britských listů. Náš rozhovor se dotýká témat jako je marketingová nadvláda nad uměleckou tvorbou, skutečných osudů atentátníků na Heydricha a jejich spolupracovníků, kteří jsou postavami její inscenace Operace Silver A, plytkosti dnešních soudů nad dobami nedávno minulými, osobností jejích učitelů (Otakar Vávra, Jaroslav Dietl, Miloš Macourek, Jan Procházka, J. K. Rowlingová) i spolužáků (Petr Zelenka, Igor Chaun, Jan Hřebejk, Petr Jarchovský, Andrea Sedláčková), a také motivu vášně, který se jako červená nit proplétá jejím dílem.

Vulové mezi námi

8. 12. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 4 minuty

Je to vul.

Kde blb, tam nebezpečno.

Miroslav Horníček

Kdyby si veřejnost neplatila svého služebníka Václava Klause, ani by se nedozvěděla, jak to vlastně je s vysokoškolským vzděláním:

ČT platí za reklamu, místo aby za ni zaplaceno dostala

8. 12. 2011 / Jan Burian

čas čtení 5 minut

Nehlídá RRTV, aby ČT nevysílala soukromou reklamu pod rouškou údajně objektivních veřejnoprávních pořadů?

1.12. jsem na ČT1 náhodou shlédl jeden z dílů cyklu pořadů údajně vychovávajících české občany k finanční gramotnosti. Cyklus se jmenuje Suma sumárum, vysílá se již téměř rok, a díl, který jsem viděl, se věnoval odchodu do důchodu. Neviděl jsem pořad od začátku a nejprve jsem se domníval, že se jedná o reklamu na penzijní připojištění. Teprve po chvíli jsem zjistil, že se má jednat o seriozní publicistický pořad. Byla to ale reklama soukromého podniku!

Češi pracují skoro nejdéle v Evropě

8. 12. 2011

čas čtení < 1 minuta

Britský statistický úřad vydal studii, jak dlouho se pracuje v jednotlivých zemích Evropské unie.

Nejdéle se pracuje v Rakousku, pak v Řecku, pak v Británii a Česká republika je na čtvrtém místě.

Zdroj: ZDE

Reakce na vyjádření BAUHAUSu v MF Dnes 8. 12. 2011:

Nesoulad stavby s dokumentací a předpisy ověřil znalec

8. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva NESEHNUTÍ ze dne 8. prosince 2011

Tiskový mluvčí BAUHAUSu Tomáš Hanzlík dle dnešní MF DNES uvedl, že: "Budova je v souladu s projektovou dokumentací i územním rozhodnutím. Dokument o nějž se Nesehnutí opírá, není znaleckým posudkem. Jeho autor totiž není soudním znalcem, což lze snadno ověřit."

Snahu pilotů o záchranu Českých aerolinií bude možné podpořit na internetu

8. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva Českého sdružení dopravních pilotů

Praha 8. prosince 2011 -- Snahu pilotů o záchranu Českých aerolinií budou moci občané České republiky, kterým není osud národního dopravce lhostejný, podpořit na internetu. Odkaz na výzvu je na internetových stránkách www.czalpa.cz. Občané se mohou připojit k výzvě vůči politikům, aby urychleně začali řešit neutěšenou situaci Českých aerolinií, které jsou se svou slavnou 88letou tradicí jednou z nejstarších firem v České republice a třetí nejstarší leteckou společností na světě.

Poker na šachovnici

8. 12. 2011

čas čtení 8 minut

KD│ Vyostření situace kolem Íránu, které jsme pozorovali v minulém týdnu, je možno vykládat dvojím způsobem: Buď jako předstupeň války, nebo jako snahu Západu nedovést věc až k ozbrojenému konfliktu a vyhnout se mu zesílením tlaku na prezidenta M. Ahmadínežáda; západní tisk se přiklání ke druhému výkladu, napsala Natalija Měděn.

Přesně to, co má televize dělat

8. 12. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Kdy vznikne v českých televizích dokumentární seriál, zajímají se o osudy českých bezdomovců??



Text tohoto videa zní:

V Británii je milion prázdných domů a bytů. 2 miliony rodin potřebují dům či byt. 350 000 domů či bytů je trvale neobydlených. Mnoho z nich je opuštěno dlouhá léta. Je to ekvivalent celého města Leeds. Jak si můžeme dovolit vyplýtvat celé město neobydlených domů? Pokud si přejete, aby byly okamžitě vráceny k užívání, připojte se k naší kampani. Zabraňte tomuto nesmyslnému plýtvání!

Britská televizní stanice Channel Four v těchto dnech vysílá celou řadu pořadů v rámci tematického bloku nazvaného VELKÝ BRITSKÝ BYTOVÝ SKANDÁL. Je to přesně to, co televize má dělat.

Televize systematicky upozorňuje na to, že v Británii je v současnosti dlouhodobě prázdných 350 000 bytů či domů, zatímco na ulicích spějí bezdomovci. Na sérii pořadů se podílejí známé celebrity. Zahájila petiční akci, jejímž prostřednictvím chce donutit vládu, aby se umožnilo bezdomovcům získat levně dům či byt.

Britské celebrity bojující za bezdomovce. Kdy se to stane v Česku? >

Pasivní není jen Česká televize

8. 12. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Obávám se, že Česká televize takové sociální projekty, jejichž příkladem je seriál o bezdomovectví, který zmiňuje Jan Čulík, nikdy programově dělat nebude. Občas se sice objeví bílá vrána typu dokumentu Víta Janečka "Závod ke dnu (Robota)", podstatou programové skladby ČT v hlavním vysílacím čase jsou však bezduché pitomosti typu vyčichlých estrád, plytkých seriálů, či dokonce "soubojů seriálů", což je zřejmě dosavadní vrchol, k němuž se vzepjal dramaturgický intelekt.

Osudy lidí, kteří se dostanou z nejrůznějších důvodů na vedlejší kolej života nezajímají ovšem nejen Českou televizi.

Historie.s.r.o.

8. 12. 2011 / Václav Dušek

čas čtení 8 minut

Koho kdy zajímalo a zajímá, prosím, cizí neštěstí, může se hlásit na vlakovém nádraží ve stanici zvané Ticho. Jak pravil skromný režisér filmovník, miluje dobu ticha, ne naši hlučnou samotu, a my mu dáváme zapravdu: mlč, krasoduchu milý, abychom nemuseli chodit do bia se strachem, co tam zase neuvidíme!

Několik vět z knihy Psi a vlci: Ve zmizelém Ebersdorfu v prosinci 49, sbalila Boganova máma saky paky a zdrhala přes závěje k dráze do údolí, aby si zachránila holej život před národním správcem a taťkou Bogana; ožral se ve Voitsdorfu a měl u sebe pistoli... jak se opil, chtěl střílet. Střílel dobře, střílel rád. Mohl být opravdu přítomen odsunu po cestě od Kesselteichu... anebo u odsunu z Bílenského náměstí horskou silnicí k Flájím.

Hlučné nemocnice, únava z poplachů a jak to škodí pacientům

8. 12. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 15 minut

V poslední době bylo několik úmrtí pacientů v nemocnicích připsáno na vrub "únavě z poplachů", k níž došlo proto, že přepracovaní zdravotní pracovníci přestali reagovat na zvukové signály poplašných zařízení. Odbornice na akustiku Ilene Busch-Vishniacová z McMasterovy univerzity v Hamiltonu (Ontário) poskytla na toto téma rozhovor kanadskému týdeníku Maclean's.

Časopis Týden: Doprdelismus a omezenost k popukání

8. 12. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Dva články o tom, jak úslužně a uctivě psali v časopise Týden o Obamově návštěvě v Česku :) ZDE a jak hloupě a zle psali o Medveděvově návštěvě v Česku ZDE nám poslala Kateřina Hoffenbauerová.

Nikdo nezpochybňuje skutečnosti, že Putinova strana Jednotné Rusko má v současnosti v Rusku problémy, ani se nikdo netváří, že by Putinova strana nebyla zkorumovaná a podvodnická (asi tak, jako dnešní česká vláda).

Snahy trapného časopisu Týden vyvolávat protiruskou xenofobii v době, kdy je dnes Rusko úplně někde jinde, než kde bylo, když tamější komunistický režim okupoval Československo, jsou nejen trapné, ale vyloženě škodlivé. Hloupý novinář, který píše o Putinově "státostraně", je prostě zaseknutý kdesi v minulosti.

Je ovšem zbytečné o těchto věcech psát. Dávno je známo, že časopis Týden je prostě novinářský na nejnižší možné úrovni. Je bohužel jen důsledkem naivnosti českých čtenářů, že ho stále ze setrvačnosti kupují. V zemi, kde mají čtenáři trochu soudnost, by dávno zkrachoval.

Pět problémů plánu Merkelové a Sarkozyho na záchranu eura

7. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Úterní rozpačité chování trhů má patrně jen máloco do činění s hrozbou snížení ratingu všech členských zemí eurozóny společností Standard & Poor's. Skutečné problémy spíše souvisejí s dírami v nejnovějším německo-francouzském plánu, napsal pro Guardian Nils Pratley.

Íránské jednotky mají bojovou pohotovost

7. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Velitel Islámských revolučních gard generál Mohammed Alí Džáfarí zvýšil stupeň operační pohotovosti ozbrojených jednotek a zahájil tak přípravy na potenciální vnější vojenský úder a tajné akce proti íránskému jadernému programu.

Opojný nealkoholický rohlík

7. 12. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Vezmeme-li v potaz známé pořekadlo s opíjením rohlíkem, pak to, co se dnes děje znamená, že vládní a političtí "výrobci" tohoto pečiva dodávají nám, občanům, nealkoholické, přesto opojné rohlíky. Ale po pořádku.

68389