Agentura Standard & Poor's nehodlá měnit rating Francie

18. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ratingová agentura S&P oznámila, že "důvěřuje" v možnost zachování francouzského ratingu AAA, a to kvůli "stabilní" perspektivě. Řekla to dnes představitelka evropské divize agentury pro frankofonní oblasti německé stanici RTL.

"Od roku 1975 je rating Francie stabilně na AAA", prohlásila Carole Sirou, a dodala: "důveřujeme tomuto ratingu".

Krátce poté, co S&P snížila rating státního dluhu USA z AAA na AA+, trhy ukázaly nejistotu o tom, zda Francie nebude další zemí v pořadí, která kvůli rostoucímu veřejnému dluhu a poměrně vysokému deficitu vypadne z klubu "trojitého A".

V důsledku těchto obav evropské akcie významně poklesly, a to zejména pařížský index CAC 40.

Sirou odmítla komentovat předchozí zvěsti o snížení francouzského ratingu, nicméně agentura AFP citovala jiného vysoce postaveného představitele S&P, podle nějž má Francie "dobře formulovanou rozpočtovou politiku", která ospravedlňuje rating "AAA" se "stabilní" perspektivou.

Podle Mezinárodního měnového fondu dosáhne letos očekávaný deficit Francie 5,8% HDP, což je výrazně méně než 9,9% v případě USA. V roce 2012 hodlá vláda snížit deficit na 4,6% a v následujícím roce na 3%.

Veřejný dluh Francie by měl letos podle odhadu MMF vzrůst na 85,4% HDP, což je z evropských členů "klubu 3A" nejvíce. (Veřejný dluh USA podle ministerstva obchodu dosáhl letos 96% HDP - a brzy překročí "magickou" hranici 100% - pozn. KD.)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6121

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2011