Šokující zprávy o zvěrstvech páchaných v Libyi i rebely pod záštitou NATO

10. 6. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

NATO je zlo. Kaddáfí je zlo. Vraždění obyčejných Libyjců a přistěhovalců černé barvy pleti takzvanými rebely podporovanými Západem je zlo. V tomto konfliktu, jako snad v každém v historii, neexistuje žádná kladná mocenská entita; jsou to obyčejní Libyjci, nehledě na to, zda podporují pološíleného plukovníka nebo prozápadní rebelanty, kdo v této válce trpí. A proč že pro změnu nepíši o zvěrstvech páchaných v těchto a uplynulých dnech represivním režimem v Sýrii, ač s nimi Izrael nemá žádný problém? Protože nejdřív je zapotřebí podívat se na kloub zločinům těch, k nimž se ostentativně hlásíme a s nimiž civilizačně souzníme.

Útoky vzdušných sil NATO proti libyjské armádě a vládní infrastruktuře jsou na denním pořádku od 31. března pod hlavičkou operace "Jednotný ochránce" (Unified Protector). Tyto nálety byly nedávno prodlouženy o dalších 90 dní, tedy až do konce září. Vzdušná "hurá akce" nedosáhla šeptem deklarovaného cíle, tj. změny režimu, a Kaddáfího jednotky invazním silám a rebelantům rekrutujícím se i ze sympatizantů Al-Kajdy a dalších fanatiků vzdorují, seč mohou. Podle údajů publikovaných listem Guardian NATO během 3 000 leteckých útoků zasáhlo asi 1 000 cílů . Barvitě očité svědectví o 22 až 25 bombových náletech na Tripolis v průběhu jedné noci poskytla bývalá kandidátka na americkou prezidentku za stranu zelených Cynthia McKinney.

Podle libyjské vlády bombardování NATO do konce května usmrtilo 718 civilistů a více než 4 000 osob zranilo, z nichž celá desetina utrpěla těžká zranění. Tyto cifry však nezahrnují počet usmrcených libyjských vojáků, neboť ten Kaddáfího vláda tají. Tyto údaje publikovala na svých webových stránkách překvapivě Al-Džazíra, jež se ohledně konfliktu v Libyi nepokrytě postavila na stranu rebelů a západních zemí -- a to tak vehementně, že činnost tohoto média pochválil i bývalý republikánský kandidát na post amerického prezidenta John McCain.

Severoatlantickým paktem podporovaným rebelům se během dosavadních bojů podařilo zmocnit řady měst na východě země. Vyšetřovací tým OSN přitom obvinil obě válčící strany z válečných zločinů, ačkoliv konstatoval, že jednotky věrné Kaddáfímu pravděpodobně spáchaly víc zločinů než prozápadní povstalci.

Začneme od píky, totiž od zločinů libyjských vzbouřenců, o nichž se toho moc nedozvíme. Zvěsti o tom, že Západem podporovaní povstalci lynčují, terorizují a vraždí chudé migranty převážně tmavé pleti jsou již známy. V březnu publikoval britský list Telegraph text, kde stojí: "Poté co se v Benghází vzbouřenci zbavili okovů brutální Kaddáfího vlády, začali členové mladého opozičního hnutí shromažďovat podezřelé oponenty a vykonávat vlastní verzi brutální spravedlnosti ve městě paralyzovaném atmosférou strachu (...) Rebelové přiznali, že tucty Kaddáfího stoupenců byly buďto uvězněny, nebo zabity." Mluvčí přechodné vlády libyjských rebelů na východě Mustafa Gerhiani prohlásil, že se v Benghází nachází několik stovek Kaddáfího příznivců, kteří se shromažďují ve spících buňkách: "Víme, kde žijí a řadu z nich jsme již zadrželi. Máme své lidi, kteří po nich jdou. Hodně jsme jich zatkli a zabili."

V první polovině května otiskly New York Times článek od Karren Fahim, v němž píše: "Pokud bude násilí v Benghází pokračovat, vyvstane před rebely výzva týkající se vytvoření hnutí, jež by se snažilo realizovat vizi nového státu oddaného vládě práva, zatímco by potenciálně podkopávali naději na mírov0 předání moci, kdyby se jí plukovník Kaddáfí vzdal." Text cituje svědectví Dr. Omara Chalída, který pracuje v nemocnici Al-Džaláa v Benghází, o tom, že do nemocnice bylo jednou přivezeno minimálně dvanáct těl mužů, kteří byli popraveni, ačkoliv nebylo jisté, zda pracovali pro Kaddáfího. Je zcela na místě zdůraznit, že nešlo o ojedinělý případ. Autorka také píše o vraždách spáchaných maskovanými rebely -- jde rovněž o vyřizování starých účtů mezi osobami pracujícími pro Kaddáfího a povstalci; kupříkladu likvidace bývalého vězeňského strážce Júsúfa al-Tobúlího, při níž přišly o život jeho tři děti a manželka.

Praktiky cíleného usmrcování nejsou však nic nového pod sluncem; například Izrael má přímo výstavní rejstřík osob podezřelých z terorismu a jejich nejbližších usmrcených touto metodou, podobně jako Spojené státy (jež během podobného útoku před pár týdny usmrtily několik členů Kaddáfího rodiny a ve stejné době i Usámu bin Ládina) tři další muže a jednu ženu.

Další otřesné zprávy z této severoafrické země hovoří o rebelech znásilňujících na bouřlivých párty libyjské ženy a dívky z města Misuráta, kterým nakonec uříznou prsa, a to za naprosté ignorace vojáků NATO. Podle uprchlíků válku provází vlna znásilňování; něco na způsob organizované vojenské strategie ve městech, jež rebelové obsadili. Svědkové poukazují na fakt, že povstalci posilněni alkoholem znásilnili dívky, které byly ještě panny, ve stylu "gang bang". Nakonec jim pachatelé uřízli prsa a dívky nakonec zemřely otřesnou smrtí. Podle členky globální delegace jejímž úkolem je shromažďovat fakta o dění v Libyi Joanny Moriarty povstalci v Misurátě chodí od domu k domu a dotazují se obyvatel, jestli podporují NATO. Když rodina odpoví záporně, jsou její členové zabiti na místě; pokud uvedou, že zaujímají neutrální postoj vůči konfliktu, jsou tito lidé nahnáni zpátky do domu, který vzbouřenci neprodyšně zabarikádují, aby se nemohli dostat ven, a jsou ponecháni napospas pomalé smrti hladem.

Ačkoliv nejsou tato otřesná zvěrstva potvrzena z více nezávislých zdrojů (není divu, že by se jimi někdo vůbec zaobíral), jedno je jisté. Není třeba si nalhávat, že by plukovníkova vojska masově nezabíjela civilisty, ba naopak a pravděpodobně ve větší míře než rebelové. Libyjští povstalci se ale také dopouštěli a stále dopouštějí zločinů, a to s velkorysou vojenskou, finanční a diplomatickou podporou západních zemí a NATO pod cynickou záminkou ochránit civilní populaci před pološíleným plukovníkem.

0
Vytisknout
12860

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2011