Koaliční tahanice: Mnoho povyku pro nic

8. 6. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Karel Schwarzenberg se v jednom svém otevřeném rozhovoru, který jsem už komentoval pro Britské listy dříve, přiznal, že když nevyšel pokus o to dostat VV z vlády rozbitím této strany a přetáhnutím několika poslanců do koalice ODS+TOP09, požádal (loutkového) premiéra, jenž byl čerstvě ponížen neprosazením demisí ministrů "své" vlády u prezidenta republiky, o osobní rozhovor.

Tam došlo k jakési stabilizaci situace a všichni se měli tvářit, že koalice ODS+TOP09+VV pokračuje dál v zájmu reforem a zejména v zájmu koryt, což Schwarzenberg formuloval takto:

"Kdybychom vládu definitivně zbořili a byly by nové volby, tak ze všech koaličních stran by ve Sněmovně zbyl jen velmi malý hlouček. Myslím, že tu bude fungovat pud sebezáchovy a samozřejmě vše musíme odčinit pilnou prací."

ZDE

Realitu ale zjevně nelze změnit tím, že se prohlásí, že je jiná. VV se pod tíhou svých skandálů zmítají bez vůle a směru, vznášejí stále tytéž požadavky, které ODS a TOP09 zjevně nechtějí a nejspíše ani nemohou akceptovat (i když TOP09 je už zřejmě mimo akční rádius VV, neboť o požadavku na demisi ministra Kalouska se přestalo mluvit, terči zůstali jenom ministři za ODS Fuksa a Vondra). K jasnému rozuzlení mělo prý dojít dnes a všichni čekali, co se stane. Padne vláda, nebo se nějak definitivně dohodnou? Některé noviny sledovaly jednání politiků téměř minutu po minutě. Ani jedno se nestalo, neboť ultimátum ze strany VV, že opustí koalici, pokud nejdojde ke splnění jejich požadavků, se posunulo o 3 týdny na konec června. Jistě se potom může posunout znovu a znovu. VV se zjevně, jako celá koalice, bojí příštích voleb, poslanecké a ministerské platy prostě jen tak nenajdeš. Pro VV by navíc předčasné volby znamenaly téměř jistě definitivní konec působení ve "vysoké", tj. parlamentní, politice. Ostatně, ne všem "véčkařům" se vede tak zle jako ve skandálech propranému Bártovi.

Nejvíce nechutné na této vládě však není to, jak nedokáže vyřešit své vnitřní problémy, jak je slabá, vydaná napospas prezidentovi a podnikatelskému projektu Víta Bárty, který se nějak nepovedl, nýbrž to, jak se snaží všechno zakrýt údajnou nutností dělat reformy, k nimž dávno nemá žádný mandát a které v současné politické atmosféře mohou mít jediné reálné zdůvodnění: zlodějinu, podvody a ožebračování obyvatelstva ve prospěch půjčkové demokracie. Tato vláda může mít už jenom posledního hrdinu, a to toho člověka, který ji definitivně potopí. Chopí se toho Petr Nečas nebo Miroslav Kalousek? Vztekem by pak pukl stařík na Hradě, který až dosud v celé té nechutné frašce neměl rovnocenného protihráče.

0
Vytisknout
12870

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2011