Napoleon Bárta uprostřed válečné vřavy

11. 4. 2011 / Josef Brož

Smích a slzy. O víkendovém pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) si přišli na své všichni: přátelé spikleneckých teorií, politologové, ženy i děti. Kombinace detektivky a reality-show, v níž vítězí napětí a úlevná katarze, nemohla být v přímém přenosu lepší.

Celé ZDE

Zábava pro otrlé voliče

Nejde nakonec ani tolik o fakta, ale právě a především o emoce. Celé to vypadá jako spiknutí -- a vzápětí a v průběhu týdne se hned několik takových teorií objevilo - , průvodními rysy je ale zábava, i když zábava pro poněkud otrlé diváky, a jinak také voliče.

Česká televize nasadila do OVM publikum, které se směje a tleská, aktéři přicházejí do studia, jako kdyby mělo jít o nějakou veřejnou zpověď. Něco jako veřejnoprávní Pošta pro Tebe v kombinaci s komerčním Big Brotherem . Nechybí ale ani rozhodčí, v tomto případě politologové (a bývalý kandidát na prezidenta).

Politika, která tu přebírá některá schémata drastického filmu, je glosována sugestivním hlasem showmana Moravce, neváhající označit jednoho z aktérů -- ďáblem. Jistě, nadsázka a lehká ironie, ale je tohle pravá podoba české politiky? Co všechna ta únavná stranická sezení a hlasování?

Ne, to už dávno neplatí, rozhoduje šéf a chlebodárce, tvrdí novináři, co musejí n árodu nějak prodat: nové prvky vznesli přece do hry samotní aktéři, přicházející ze světa, kde se to silnou sugescí, slíděním a špehováním a nečekanými zvraty jenom hemží, že?

Klauni a běhny

Všichni jsme to již slyšeli, na televizní obrazovce dokonce i viděli. Ďábel, ideolog a sponzor Věcí veřejných (VV) Vít Bárta, měl korumpovat své kolegy -- z trojice poslanců Huml-Kočí-Škárka, to tvrdí dva. Andělé nekorumpují, zato se v zákulisí s pobíhavou poslankyní Kristýnou Kočí tajně scházejí.

Koho už Kočí stačila v ODS navštívit? U premiéra Petra Nečase byla ráno, večer u Mirka Topolánka (nebo to bylo ráno, o den později?). O čempak asi jednají? Přetahují si poslance do svého klubu? Vypadá to, že ODS má velký zájem o to, aby se poslanci VV, vzbouřenci (jak sami o sobě mluví), proměnili z ďábelské sekty v pějící anděly.

Každý to ale vidí jinak. Předseda VV a bývalý reportér Radek John glosuje zálibu své kolegyně v kabelkách a směje se jejím časovým prodlevám, dostal už nálepku "Bártova maskota". Překvapivě čilý kníže Karle Schwarzenberg (o jehož vedení TOP 09 pod Kalouskovým bičem panují také obavy) působí jako smutný klaun, když chce být loajální ke koalici (a po Vondrovi musí ještě hájit nehajitelné). Vůči premiérovi, který by snad chtěl vyhodit některé ministry jeho strany, má připraveno: "Zde narazíte na beton." Becherovku pil ale naposledy Miloš Zeman...

Pohybů je tady ale hodně. Pro naivního diváka-voliče dokonce dosti nepřehledných. Jaké jsou například vztahy prezidenta k Vítu Bártovi? O Nečasovi víme, že je jenom jeho prodlouženou rukou... Ale Bárta? Není mu nakonec tento Napoleon české politiky nějakým zvláštním způsobem sympatický?

Klaunů je málo, ale šašků... Blondýny VV, které se před volbami svlékly, tím jistě nechtěly vyvolat něco jiného než sympatie. Někteří to dokonce pochopili jako silnou výzvu ke změně politické kultury. A veřejně! Co se odehrává nyní? Nějaká podoba morálního striptýzu?

Klaunem jediným je tu Ubu české politiky - Karel Schwarzenberg. V televizi tentokrát nezasprosťačil, ani neusnul. Ještě toho budu muset zažít, než se vláda odporoučí do horoucích pekel, nicht wahr? Jak dlouho ještě?

Odhalený Napoleon neposlouchá

Mužem uprostřed velké bitevní vřavy české politiky je ovšem Vít Bárta. Tvrdí, že má rád Napoleona. Není v tom sám, v Česku je to ale unikátní. Čím může přitahovat? Jeho nynější žena a místopředsedkyně Kateřina Klasnová to také pár let trvalo. Ale po velkém vítězství už to bylo jasné. Všechno korunovala svatba -- na zámek přiletěl i vrtulník.

Více ZDE

Klausovi může Bárta imponovat možná tím zvláštně nakřáplým hlasem, který působí jako permanentní nachlazení, ale zejména svým tolik zdůrazňovaným egem. Kolikrát jen za své vystoupení v televizi řekl ono kouzelné slůvko, co má i "táta Klaus" tolik rád: "Já? Já, já, já!"

Ano, před kamery předstoupil muž, ďábel Vít Bárta, který se ale chce polepšit, dokonce prý hodlá projít očistcem. Inu, proč ne? Je přece sympatické, že odstoupí po tom všem, co zveřejnila v pátek MfDnes s bombastickým titulkem: Odhalen.

Byla to náhoda, že jsme materiál zveřejnili právě 8. dubna, píše zástupce šéfredaktora Michal Musil. Více, zde: ZDE.

Co mají ale všichni s tím odhalováním? A proč se chce očistit? Že by v tom byla nějaká dědičná dispozice? Je přece nevinen, jak tvrdí. Ať zůstane, proč mu hoši, co jsou v tom už déle, neporadí? Za vším ale hledej ženu. Maminku. Bártova maminka působí v Ústavu obecné hygieny, má tedy k očišťování velmi blízko. Ona ho ale prosila, ať toho nechá. Bárta je už ale velký kluk.

Na radu maminky nedá. "Neposlechnu maminku. To nejhorší, co člověk může udělat, je se vzdát toho, za co bojuje," řekl. Napoleon bojuje do poslední bitvy, byť by tím měl zničit všechno. Uprostřed válečné vřavy je Bárta válečník, co z bitvy neutíká.

Veřejná televizní zpověď Víta Bárty ZDE

***

Člověk přitom napadá několik věcí. Především: Za co vlastně Bárta bojuje? Z jeho výroků je zřejmé, že zná mnoho hráčů, s nimiž za celou dobu, kdy podnikal s detektivní a bezpečností agenturou ABL, přišel do styku. MfDnes zveřejnila, koho všeho sledoval. Skandální? Privatizace politiky, říkáte? Ne, Bárta ví, že privatizaci nezačal přece on, ale někdo jiný. Říkáte sekta? Ale, promiňte, nebyli to náhodou v polistopadové politice jiní fanatici, co mluvili o jediné možné cestě a svém neomylném vůdci?

Politická kultura? Standardní mechanismy? Manažer Bárta se tomu tím svým zvláštním způsobem směje. Ano, on je totiž mnohem více produktem atmosféry české politiky než jejím strůjcem. Vypadá stále jako politické kuřátko, z kterého dnes mnozí dělají kukačku. U někoho vyvolává strach.

Někteří si chtějí zacpat uši a zakrýt oči. Pokud je pravda, že měl Bárta projekt na ovládnutí české politiky pro své finanční zájmy, nekopíruje náhodou starší ptáky? Pláč české politiky, ale především občanské společnosti, vystavená do role statistů a bezmocné již drahná léta, už vymlel koryta řek.

Smích Víta Bárty, Frankensteina postdemokratického kapitalismu bez tváře a soucitu, je prostě dnes holou a děsivou současností. Co bude zítra?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 11.4. 2011