3. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 2. 2009

Ohlédnutí za lednem 2009

Vsadíme na "změnu"? "Ano, můžeme!"

Zřejmě nejvíce hluku bylo celý rok 2008 kolem předvolebního klání o kandidaturu na příštího prezidenta USA. Ještě než v listopadu zvítězil nakonec Barack Obama, začala málem "obamánie". Okamžitě se posílilo přesvědčení, že teď jsme na prahu obdoby s prezidentskými kariérami jak Lincolna, tak F. D. Roosevelta. Asi se nebude tolik připomínat, že Obamova inaugurace údajně stála čtyřikrát víc než poslední Bushova (ale když se počítá pečlivěji, rozdíly se fakticky sníží na minimum!). Ani se nekomentovalo, že k přísaze uplatnil své plné jméno; tedy i své "druhé" před příjmením, Hussein. Více pozornosti asi vzbudil kiks během prezidentské přísahy (a její opakování) nebo noční róba nové První dámy (pí. Michelle) na 10 plesech, které musel prezidentský pár hned první noc absolvovat.

Zatím se vnímá shovívavě, že už je tu první šrám: Ačkoliv se všeobecně hodnotilo pozitivně, jaký kvalitní tým si vybral B. Obama, u nastávajícího ministra financí (Tima Geithnera) se zjistilo, že měl kromě jiných škraloupků nemalé nedoplatky na daních (prý nedopatřením; ). --- Mediálně nemohlo uniknout pozornosti, když guvernér Rod Blagojevich si hodlal osobně přivydělat na tom, že se ve státě Illinois uvolnilo po B. Obamovi senátorské křeslo (a on měl jmenovat nástupce; čelil následně žalobě pro zneužití pravomoci a již 29. 1. byl kupodivu odvolán z funkce ).

Zatím zůstalo překvapením, že 47-letá dcera J. F. Kennedyho Caroline se vzdala kandidatury na zrovna tak uvolněné místo senátora ve státě New York (po Hillary Clintonové). --- V nadpisu jsem si dovolil připomenout, čím také během své kampaně -- ještě jako senátor -- B. Obama získával pozornost a posléze i další a další příznivce: heslem "změny" a neméně sugestivním jeho echem, "Yes, we can!" Asi stojí za to uvést, že s novým prezidentem se poprvé ocitne v Bílém domě počítač a mobil. (Prý pouhých šest hodin po bálech první noci ve funkci seděl již ve své pracovně!)

Rozhodně ne až na druhém místě se nelze vyhnout konstatování, že jakoby nečekaně s podzimem 2008 se dost prudce zabrzdil ve většině rozvinutých států ekonomický rozvoj. Koncem ledna zveřejněné statistické výsledky za listopad 2008 uvádějí, že přímo v ČR průmyslových zakázek ubylo o 30,2 %. (Rozpočet ČR na rok 2009 už počítá s dvojnásobným schodkem vůči odhlasovanému v Parlamentu, až 75 miliard Kč.) --- Z tohoto hlediska jsou na tom líp jak třeba Slovensko, tak Polsko. Pokles ekonomické aktivity postihl také třeba i Čínu.

Neměli bychom ztrácet ze zřetele, že Německo z 47 % svou produkci zatím vyváželo a na jeho exportu je v nemalé míře závislá i ekonomika ČR. --- V Davosu se na "Světové ekonomické fórum" (28. 1. -- 1. 2.) tentokrát nesešlo tolik významných ekonomů jako politiků; agenda je "globální" a budou na ni muset navázat další jednání v rámci např. G20 apod. (Do Davosu se B. Obama nevypravil. Byli tam premiér Putin nebo prezident Klaus.)

Ocitujme tu teď z Obamova inauguračního projevu: "Ani neřešíme otázku, zda je trh síla dobra či zla. Jeho schopnost vytvářet bohatství a rozšiřovat svobodu je nepřekonaná, ale tato krize nám připomněla, že bez bedlivého dozoru se může trh vymknout kontrole -- a že národ nemůže prosperovat dlouho, pokud dává přednost jen těm, kdo jsou bohatí." --- Nemálo se již teoretizovalo o tom, do jaké míry (a jak) má vstoupit do finančního sektoru stát, když navíc ty injekce v desítkách miliard dolarů či eur fakticky představují dramatický nárůst státního dluhu (a plátcem těch "záruk" vlastně jsou -- a při umořování dluhu opět budou -- daňoví poplatníci.) Již se ukázalo, že nejsou "za vodou" ani státy spoléhající se na vývoz strategických surovin a energií; stačí, aby jejich prodejní cena značně poklesla, a do problémů se dostalo také -- předtím na vysoké ceně energií si hovící -- Rusko.

Je zřejmě hned účelné připomenout jedno nakažlivé schéma, které může kdykoli znovu stáhnout do propasti nás, nejednou lehkověrně důvěřivé. Jeden z dříve nejdůvěryhodnějších světových bankéřů, Bernie Madoff, sám dokázal udělat "boudu" vyčíslenou na 50 miliard nekrytých dolarů. Lákal investory na výhodný úrok a následnými vklady kryl předchozí pohledávky. Bylo to tak vynikající, že to až nemohla být pravda. Teď to bude "jen" příběh pro nemalou řadu úctyhodných a důvěřivých, a teď zoufalých věřitelů. --- Na praxi obchodování s riskantními pohledávkami stále ještě stůně řada bank, které zatím přežily. Bez státní finanční injekce se neobešla ani belgická KBC, která je vlastníkem ČSOB, ani světově významné automobilky v Detroitu, o odbytových potížích Škodovky z Mladé Boleslavi (a dalších automobilek) nemluvě. Některé podniky v ČR zavedly 4-denní pracovní týden; je už nesnadné udržet při životě aspoň zčásti proslulé české sklářství, výrobu pian nebo porcelánu.

Hned po křesťanském Hodu božím, 27. 12. 2008, začaly vojenské akce Izraele proti Gaze; nejdříve letecky. Izrael své počínání vysvětlil jako nezbytnou odpověď na neustávající raketové útoky Hamásu z Pásma Gazy. Sice těsně před inaugurací amerického prezidenta byly v Gaze boje zastaveny, ale automaticky to neznamená mír. Vzájemně vyostřené problémy mezi Izraelem a Palestinci zjevně trvají přinejmenším přes 60 let, už od vzniku státu Izrael.

Na obou stranách jsou již sice lidé hledající cestu ke kompromisu, ale naposledy ani jednání v Camp David za prezidenta Clintona neskončila úspěšně. Pravděpodobně ani jedna z obou jednajících stran nedokáže najít vzájemně přijatelné řešení statutu Jeruzaléma, aniž by doma "ztratila tvář". Problémem samozřejmě je jak nejednotné stanovisko celého arabského světa k problematice Palestiny, tak vnitřní rozpory mezi samotnými Palestinci (postavení Abbáse a PLO vůči Hamásu v rámci Palestinské samosprávy obecně a v Pásmu Gaza speciálně). --- Kupodivu vždy když někde dojde k vyostření nějakého latentního konfliktu, zapomíná se, že jinde také teče krev; nejen v Afghánistánu. (Přitom český vojenský kontingent pro Afghánistán se stal v Parlamentu ČR předmětem licitace mezi vládou a opozicí.)

Závislost na ruském plynu vystoupila v lednu 2009 najednou v několika gradujících vlnách opět jednou do popředí. Ta krize v dodávkách plynu byla nejtíživější pro Balkán; a zrovna v období nemalých mrazů. Ačkoli EU jednala prostřednictvím svých orgánů pružně, ekonomický kompromis mezi Ukrajinou a Ruskem, který vypadal mezi řádky jen jakoby "technický" problém, se rodil pomalu a v několika vlnách napjatého jednání na nejvyšší úrovni. (Můžeme také spekulovat třeba i o tom, zda takto Rusko nepřímo nezatlačilo na veřejné mínění v EU, aby došlo k realizaci plynového potrubí na Západ Baltickým mořem. Hned bylo kupodivu možné přislíbit nemalou sumu k dalšímu obdobnému projektu jižním směrem, přes Turecko a Balkán, tzv. "Nabucco".)

Ve Střední Evropě (nikoli zeměpisně, ale geopoliticky!) nebylo možné přehlédnout, že už i Slovensko elegantně a v poklidu přešlo do eurozóny. Ačkoliv Česká republika stále neví, má-li si teď vůbec stanovit nějaký termín pro takový vstup, mohli se její politikové teď pyšnit aspoň tím, že ČR v té krizi s dodávkami plynu z počátku ledna velkoryse mohlo nastavit jeho tok právě z ČR do SR, která je zatím na rozdíl od Česka na 100 % závislá s dodávkami plynu na Rusku (jako třeba Bulharsko).

Určitě nemůžeme opomenout fakt, že ČR se stala na půl roku předsednickou zemí EU. (Přitom, ač ČR předsedá, jenom ČR a Irsko dosud neschválilo "Lisabonskou smlouvu"!) Ačkoliv se M. Topolánkovi nakonec nepodařilo dosáhnout konce krize s dodávkami ruského plynu, vypadalo to nicméně tak, že jeho "kyvadlová aktivita" v Moskvě i v Kyjevě nebyla neúspěšná (byla v Evropě kvitována pozitivně; mise ministra zahraničí Schwarzenberga na počátku krize kolem Gazy na Blízkém Východě tehdy úspěšnou ani být nemohla).

Přitom ještě před 1. lednem se mnohde spekulovalo, zda -- po Francii -- bude na tento úkol Česko stačit. Instalace plastiky znázorňující EU, která jako kdyby měla přímo v Bruselu nepřehlédnutelně zviditelnit české "předsednictví" (pod názvem "Entropa"), vzbudila hodně povyku. (Nemalým problémem bylo, že exponát byl sice vyhlašován za dílo kolektivní, ale tvořil je jen jeden umělec. Přitom diskusním tématem zůstalo, do jaké míry šlo o nadsázku a zda mohla někoho urážet.) --- Připomeňme si hned také architekturu. Světově proslulý architekt Jan Kaplický, v ČR obecně známý svým "kontroverzním" návrhem budovy pro Státní knihovnu, v den, kdy se stal otcem dcery, na ulici zkolaboval a zemřel. (Mnozí kladou tu smrt aspoň částečně za vinu také politickým čachrům, které se postavily do cesty realizaci tohoto projektu.)

Ideje mít nemusíme? Hlavně že tu jsou kontakty, nebo "mazané" projekty, anebo nejlíp obojí? --- Pan Kožený se teď zbavil tíživého soudního procesu; a je zase "v pohodě" a opět "v balíku"! Jeho právníkům se podařilo mimosoudně se dohodnout s žalobci z USA na vzájemném vyrovnání. Případ jiného z velkopodnikatelů, před třemi lety zavražděného Fr. Mrázka, možná bude znovu otevřen. --- V ČR se nepřehlédnutelně dostal do nepříznivého světla předtím nemálo úspěšný politik (a zástupce hejtmana, atd.) V. Dryml (ČSSD). Zřejmě se pokoušel uskutečnit nekorektní praktiky vůči stranické kolegyni (Ogorníkové) a vyšlo to najevo. Jeden z dalších, velmi mediálně známý veřejný činitel, tč. europoslanec, dr. V. Železný si pospíšil a zaregistroval značku "Libertas.cz" na sebe; dříve než tak mohla učinit (a už neučiní) nově se pod tímto názvem v ČR tvořící a ještě neustavená politická strana, která má mít kritický vztah vůči "Lisabonské smlouvě".

Českým voličům nesmí zatím vadit, že jimi zvolení poslanci si uměli potichu zařídit nemalá (a nezdaňovaná) přilepšení k platům. Přitom někteří z poslanců mají nemalé absence (i nad 30 %!), bez sankcí. Předseda Parlamentu ČR M. Vlček chystá teď návrh, aby se to změnilo. Myslíte si, že s tím pochodí? Že by si samy rybičky vypouštěly rybník, i s živinami?

Několikrát v pozdním podzimu ohlašovaná "rekonstrukce" české vlády byla konečně v lednu provedena. Ač hrozilo dilema, že předseda KDU-ČSL Čunek svým požadavkem na odchod M. Kalouska z vlády způsobí pád celé vlády a vládní krizi, nakonec překvapivě ustoupil sám. Vládu musel opustit především ministr zdravotnictví dr. Julínek, ačkoliv jeho nástupkyně v resortu hodlá v jeho politice pokračovat. (Stíny jeho již platných opatření působí rozmanité potíže třeba hned teď lékárníkům v blízkosti lékáren "krajských" nemocnic, anebo později vzniknou při papírování a poštovném za vracené "dary", které byly nejdřív "regulačními poplatky" , a následně na ně oklikou přispějeme všichni z daní, aby se mohlo říci, jak jsou krajští hejtmani velkorysí.)

Kuba 1. ledna oslavila tentokrát zaokrouhlené, již 50. výročí své "revoluce". Spekuluje se o tom, jaká je pro lid Kuby celková bilance po tom půlstoletí a zda B. Obama ukončí obchodní embargo s Kubou.

Pár dalších námětů "jednou větou": Pohonné hmoty díky rapidnímu poklesu cen ropy jsou teď na několikaletém minimu. (26. 12. 2008 byl barel ropy "jen" za 36 dolarů!) V "melaninovém" procesu v Číně padly první tvrdé rozsudky. Epidemie cholery v Zimbabwe neustává. Deutsche Bank vykázala za rok 2008 ztráty ve výši 3,9 miliard euro. V Moskvě byl na ulici zastřelen advokát S. Markelov, angažovaný ve při z roku 2000, v níž hájil zájmy jedné čečenské rodiny (a vrahem jejich děvčete byl bývalý ruský plukovník, mezitím již puštěný na svobodu). V ČR se teď inzeruje prodej rodinných domů v Praze (za 6 -- 7 milionů), nádavkem s "mercedesem zdarma"!

Třikrát "prezidentsky": Bývalý prezident ČSFR a ČR V. Havel se musel opět uchýlit do nemocnice; a už je zase doma. Prezident V. Klaus podrobil knižní kritice "Lisabonskou smlouvu" (přičemž ODS zatím stále odkládá její projednání a ČSSD -- spoléhající mj. také na průzkumem zjištěný pozitivní vztah k jejímu odsouhlasení u voličstva -- tlačí na hlasování ve sněmovně). Prezident SR Gašparovič koncem ledna prohlásil, že se hodlá v březnu ucházet o své znovuzvolení.

Drobné informace na okraj "duchovní" scény (i když dvě z nich mají přízemní přídech): V USA byl v čele Národní asociace evangelikálů (30 milionů členů) zakladatel Církve Nového života Ted Haggard. Po sexuálním skandálu už je stranou funkcí v těchto dvou institucích, ale 29. ledna se má objevit ve filmovém dokumentu a bude dále podnikat. --- V ČR působil před časem nemalý hluk jako "Parsifal" předák malé sekty Dietrich Dvorský. Řadu let nebylo známo, kde a jak žije s dcerou známé herečky Mileny Dvorské, jako otec stále četnější rodiny. Dvorského dcera Julie je již ovšem ve věku, kdy navázala známost. Většina potomků Dvorského nemá ani křestní list; Julie neměla přijatelný doklad o občanství. Potenciální snoubenec dal nakonec echo policii. (Rodina žije v Belgii.) --- V září má navštívit ČR papež Benedikt XVI. (Teď v lednu uznal čtyři biskupy "tradicionalisty" za církevně rehabilitované; ačkoli jeden z nich také nevěrohodně popíral fakt holocaustu, takže tento papežův krok vzbudil nelibost v židovských kruzích.)

Rok 2009 je také "Rokem astronomie". Připomíná se, že roku 1609 Galileo poprvé zaměřil k nebesům dalekohled. --- V noci na 26. ledna v Číně oslavili začátek Roku buvola (anebo "býka"; fakticky započavšího už 21. 1., po roku "myši" [anebo líp: "krysy"?]). Bylo hned konstatováno, že také prezident Obama se narodil v Roce buvola, který bývá vztahován k tvrdé a trpělivé práci...

                 
Obsah vydání       3. 2. 2009
3. 2. 2009 Sarkozy se probudil: Le Figaro píše o "velké evropské prázdnotě" Josef  Brož
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci
3. 2. 2009 Dobře jim tak!
3. 2. 2009 Pornografie
3. 2. 2009 Zelená představa o řešení ekonomické krize: Rodiny špinící ovzduší by měly platit vyšší daň
3. 2. 2009 Úžasný ostravský vzduch a moje astma
3. 2. 2009 Fištejnova nenávist Daniel  Veselý
3. 2. 2009 Kde je Člověk v tísni, když jsou lidé v tísni?
3. 2. 2009 Umění žít svobodně -- z deníku nastupující normalizace Michal  Petřík
3. 2. 2009 Kdopak mezi námi takhle ještě pochodoval "s láskou" k přísaze? Miloš  Dokulil
3. 2. 2009 Sníh v Británii
3. 2. 2009 Ani Luftwaffe nezabránila londýnským autobusům, aby přestaly jezdit... Sníh ale ano
3. 2. 2009 Ivan Vosecký protestoval proti násilí v Gaze
3. 2. 2009 Vsadíme na "změnu"? "Ano, můžeme!" Miloš  Dokulil
3. 2. 2009 Dvojí metr české justice Josef  Vít
2. 2. 2009 Dvě tváře Zelených: Pouze šestinu zajímá program
2. 2. 2009 Máme na "to" také my v ČR? Miloš  Dokulil
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics
3. 2. 2009 I jiné pacienty probírají z umělého spánku. Kdo se o to zajímá? Štěpán  Kotrba
3. 2. 2009 Už je to tady: trh s videoobsahem se začíná pomalu hroutit
3. 2. 2009 Občanské protiradarové hlídky před poslaneckou sněmovnou
2. 2. 2009 Havlův dopis Johaně, pohyblivé Warholovy obrazy a další příběhy, nejen Benjamina Buttona Josef  Brož
3. 2. 2009 K financování české vědy Boris  Cvek
3. 2. 2009 Internetová Edice hostů do pátého ročníku Miroslav  Vejlupek
3. 2. 2009 Mise na Mars? Ani náhodou Petr  Litoš
3. 2. 2009 Mr. 10 Vít  Klíma
2. 2. 2009 O Zlém systému, slepotě intelektuálů a podivuhodné zradě Bohuslav  Binka
2. 2. 2009 O freudovské cestě k univerzáliím aneb Nezobecňuj z jednoho případu, zobecňuj ze dvou Karel  Dolejší
2. 2. 2009 Theodore Dalrymple
2. 2. 2009 Davos 2009: vyhne se svět protekcionismu? Ludmila  Štěrbová
2. 2. 2009 Červivé plody davoského konsensu Radovan  Baroš
31. 1. 2009 Iluze o hospodářském růstu Jaroslav  Ungerman
31. 1. 2009 Černý scénář mediálního trhu se začíná naplňovat Štěpán  Kotrba
3. 2. 2009 Znojemskou učitelku vlastně znásilnili
3. 2. 2009 Mravní zpustlost učitelek a mravní zpustlost společnosti aneb právo na orgasmus Štěpán  Kotrba
3. 2. 2009 Sadomasochismus to tedy nebyl Jan  Čulík
31. 1. 2009 Hospodaření OSBL za leden 2009