NATO oznámilo plán "neutralizace" Kaliningradu v případě války s Ruskem

10. 5. 2024

čas čtení 2 minuty
V případě ozbrojeného konfliktu mezi Ruskem a NATO budou muset jednotky Severoatlantické aliance "neutralizovat" Kaliningrad, řekl bývalý vrchní velitel NATO v Evropě James Stavridis.

"V případě války by Kaliningrad musel být neutralizován, aby ruské pozemní síly – pravděpodobně operující přes vazalský stát Moskvy, Bělorusko – nemohly převzít kontrolu nad kritickým koridorem Suwalki, který vede podél hranice mezi Litvou a Polskem".

Podle něj může NATO po vstupu Finska a Švédska do Severoatlantické aliance využít Baltské moře k vyvíjení tlaku na Kaliningrad, který je "geografickým klínem" mezi ostatními členy aliance. Dodal, že převážná část Baltské flotily má základnu v Kaliningradské oblasti a významné letecké a raketové síly jsou umístěny v samotném městě.

Podle Stavridise by se členové aliance měli mít na pozoru před hrozbou ruské invaze do pobaltských států.

"Někomu se tato hrozba může zdát přehnaná – jaká je šance, že Putin způsobí velkou krizi na moři nebo napadne některý z pobaltských států? Před třemi lety se myšlenka, že by zahájil útok na Ukrajinu, také zdála nepravděpodobná," zdůraznil bývalý vrchní velitel NATO v Evropě.

Již dříve se k podobnému prohlášení vyjádřil litevský velvyslanec ve Švédsku Linas Linkevičius. "Poté, co bylo Švédsko začleněno do aliance, se Baltské moře stalo vnitřním mořem NATO. Pokud se Rusko odváží vyzvat NATO, Kaliningrad bude první, kdo bude "neutralizován", napsal na sociální síti X.

Od vstupu Švédska do NATO provedlo Rusko několik cvičení v rámci příprav na válku v Baltském moři. 27. února posádky ruských lodí nesoucích protilodní střely Kalibr a Moskit nacvičovaly ničení nepřátelských cílů a o měsíc později posádky dvou ruských ponorek nacvičovaly podvodní souboj.

Ruský prezident Vladimir Putin zároveň řekl, že Moskva nemá "žádný důvod, žádný zájem - ani geopolitický, ani ekonomický, ani politický, ani vojenský" bojovat se zeměmi NATO. "Nechceme si s nimi zkazit vztahy. Máme zájem rozvíjet vztahy... S kým máme nějaké problémy? S nikým. Jsou to oni, kdo s námi uměle vytvářejí problémy, protože nechtějí mít takového konkurenta tváří v tvář Rusku. To je vše," řekl Putin.

Mezitím se válka Ruska s NATO stane nevyhnutelnou, pokud se západní země rozhodnou vyslat své vojáky na Ukrajinu, řekl tiskový tajemník prezidenta Ruské federace Dmitrij Peskov. Země, které se rozhodnou pomoci Kyjevu vysláním armády, by podle něj měly tuto situaci posoudit stejně.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
2436

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2024