Rusko: Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že pokusy vyjednávat s tureckými bankami o obnovení plateb selhaly

21. 2. 2024

čas čtení 2 minuty
Problém, který vznikl asi před dvěma měsíci s tureckými bankami, které masivně přestaly přijímat platby z Ruska a blokovaly dodávky zboží z Turecka na ruský trh, dosud nebyl vyřešen. Oznámil to v neděli ve vysílání televizního kanálu Rossija-24 ruský velvyslanec v Ankaře Alexej Jerchov.

Ruští diplomaté podle něj jednají s tureckou stranou. Zatím však rozhovory nepřinesly výsledky. Problém je stále přítomen a je "velmi vážný", uvedl Jerchov.

Podle velvyslance odmítnutí bank spolupracovat s ruskými společnostmi, které nakupovaly zboží v Turecku, "vzniklo v důsledku zpřísnění protiruských sankcí". Turecké banky jsou nuceny vzít v úvahu rozhodnutí amerického ministerstva financí, vysvětlil Jerchov: "Tím, že to dělají, jak říkáme, foukají na vodu, i když je zima, praktikují takzvanou nadměrnou poddajnost." "Z naší strany spolupracujeme s tureckými úřady, aby tato opatření nepoškodila účastníky zahraniční ekonomické činnosti v dobré víře, a to jak ruské, tak turecké. Práce jsou v plném proudu," dodal velvyslanec.

Skutečnost, že turecké banky přestaly přijímat platby z Ruska, vešla ve známost v polovině ledna. V důsledku toho došlo k ochromení dovozu z Turecka, jehož objem se po začátku války zdvojnásobil, na svém vrcholu dosáhl rekordní 1 miliardy dolarů měsíčně a v prosinci 2023 klesl na 792 milionů dolarů.

Zdroj RIA Novosti obeznámený se situací uvedl, že problém měl být vyřešen do 25. ledna. Ve skutečnosti se však situace zhoršila: V únoru se ruské společnosti potýkaly s uzavřením účtů v tureckých bankách a ve druhé polovině měsíce se objevily potíže pro jednotlivce. Denizbank, jedna z největších v Turecku a nejloajálnější k Rusům, zahájila hromadnou kontrolu klientů z Ruské federace, požaduje povolení k pobytu a doklad o pobytu v Turecku a při absenci dokumentů i uzavření účtů.

Ruský prezident Vladimir Putin zrušil návštěvu Turecka, která se měla uskutečnit v polovině února a mohla to být jeho první cesta do země NATO od začátku války. Podle zdroje RIA Novosti v Ankaře může být návštěva odložena na duben až květen.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
1675

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2024