Kongresový výbor vydal obsílky pro Harvard a zintenzivnil vyšetřování antisemitismu na univerzitách

21. 2. 2024

čas čtení 4 minuty
Obsílky signalizují, že vyšetřování Sněmovny reprezentantů se nadále zaměřuje na diskriminaci Židů a Izraelců na Harvardu, píše Luke Tress.

Kongresový výbor předvolává představitele Harvardovy univerzity, aby požadoval dokumenty týkající se toho, jak univerzita zachází s antisemitismem.

Obsílky, které byly oznámeny v pátek, signalizují, že vyšetřování Sněmovny reprezentantů se nadále zaměřuje na diskriminaci Židů a Izraelců na Harvardu. Stalo se tak více než měsíc poté, co rektorka Harvardovy univerzity Claudine Gayová rezignovala po výpovědi v Kongresu, ve které odmítla sdělit, zda škola zakazuje vyzývat ke genocidě Židů.

Předvolání od republikány vedeného Výboru pro vzdělávání a pracovní síly požadují zprávy o antisemitských činech podané vedení univerzity a policii, jakož i interní komunikaci o incidentech z ledna 2021. Výbor požadoval dokumenty týkající se disciplinárních opatření pro studenty a zaměstnance, kteří se zaměřili na "Židy, Izraelce, Izrael, sionisty nebo sionismus".

Zákonodárci si také vyžádali zápisy ze schůzí harvardské administrativy, materiály týkající se harvardské poradní skupiny pro antisemitismus a pracovní skupiny pro antisemitismus a materiály týkající se protestů a kontroverzí na akademické půdě od útoku Hamásu na Izrael 7. října. Předvolání požadují dokumenty do 4. března.

"Důkazy naznačují, že škola brání tomuto vyšetřování a je ochotna tolerovat šíření antisemitismu ve svém kampusu," uvádí se v předvolání. "Výbor si nyní musí vynutit předložení všech responzivních dokumentů."

Předvolání byla vydána prozatímnímu rektorovi Harvardu Alanu Garberovi; Penny Pritzkerové, předsedkyni Harvard Corporation, správní rady univerzity; a N. P. Narvekarovi, generální ředitel Harvardské správcovské společnosti, která spravuje její nadaci ve výši přibližně 50 miliard dolarů.

Předvolání požadovalo, aby se Garber a další univerzitní úředníci dostavili před komisi a předložili dokumenty 4. března.

Kongresový výbor také minulý týden rozšířil své vyšetřování na Kolumbijskou univerzitu tím, že zaslal dopisy jejímu rektorovi Dr. Minouche Shafikovi a dalším představitelům univerzity. Dopisy nastínily nedávné protiizraelské a antisemitské incidenty a požadovaly informace a dokumenty týkající se reakce Kolumbie.

Shafik byl pozván, aby svědčil před Kongresem na prosincovém slyšení, ale odmítl se dostavit s odkazem na dříve naplánované angažmá v zámoří.

Výbor uspořádal prosincové slyšení, na kterém měla Gay spolu s rektory Pensylvánské univerzity a Massachusettského technologického institutu svědčit. Rektoři dalších dvou škol také přímo neřekli, že výzvy ke genocidě Židů jsou zakázány pravidly chování v kampusu, a rektorka Penn v důsledku toho také rezignovala.

Výbor stále vyšetřuje všechny tři univerzity, ale Harvard je první, kdo obdržel předvolání. Předsedkyně výboru, republikánka Virginia Foxx z Virginie, uvedla, že předvolání bylo nezbytné, protože Harvard nepředložil dokumenty požadované výborem.

Foxx tvrdí, že univerzita vytvořila více než 2 500 stran dokumentů, ale že nejméně 40 % z nich je již veřejně dostupných. Řekla, že Harvard obdržel varování minulý týden a nedokázal adekvátně reagovat na poslední čtyři žádosti výboru o dokumenty.

"Pokračující neschopnost Harvardu vyhovět požadavkům výboru je nepřijatelná," uvedla Foxx ve svém prohlášení. "Nebudu tolerovat zdržování a vzdorování našemu vyšetřování, zatímco židovští studenti Harvardu budou nadále snášet bouři antisemitismu, která zachvátila kampus." Harvard na žádost o komentář k předvolání bezprostředně nereagoval.

Představitelé Harvardu, včetně Gay, uvedli, že univerzita ve jménu svobody projevu povoluje tvrdou protiizraelskou rétoriku, která podle kritiků přechází v antisemitismus a obtěžování. Tento týden Nadace pro individuální práva a projev (FIRE), skupina hájící svobodu projevu na akademické půdě, ve své zprávě uvedla, že Harvard je "nejhorší americkou vysokou školou pro svobodu projevu" a uvedla, že má "dlouhou historii cenzury".

Zpráva cituje žalobu pro pomluvu podanou proti New York Post kvůli článku, který tvrdí, že Gay plagiovala část svého stipendia; průzkum, který zjistil, že 30 % studentů se domnívá, že násilí je někdy přijatelné k blokování projevu v kampusu; odpor vůči vyučujícím a řečníkům za jejich názory na gender a dočasné zrušení stipendia pro bývalého šéfa organizace Human Rights Watch kvůli jeho protiizraelským názorům.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1343

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2024