Izrael v Gaze zničil kulturní dědictví mnoha staletí. Je to válečný zločin

21. 2. 2024

čas čtení 3 minuty


Channel 4: V jiném životě mohla být Gaza turistickým centrem, centrem kultury s bohatou historií a krásnými plážemi u Středozemního moře, ale roky blokád a krvavých konfliktů si vybraly svou daň.


Izraelská reakce na útok Hamásu ze 7. října způsobila, že Gaza je k nepoznání. 

Satelitní snímky odhalují rozsah zkázy, více než 70 % civilní infrastruktury Gazy bylo poškozeno nebo zničeno, včetně 22 míst kulturního dědictví označených organizací UNESCO, mešit a kostelů starých stovky let, muzea a několika archeologických nalezišť.

Palestinské ministerstvo kultury však konstatuje, že toto číslo je mnohem vyšší, a zdokumentovalo zničení a vážné poškození více než 200 památek. Vymazání kulturního dědictví obyvatel je jedním z mnoha válečných zločinů, které Jihoafrická republika   vytýká v žalobě Izraeli.



"Je to kulturní genocida. Nikdy jsme neviděli takový konflikt, jaký se odehrává v Gaze. Kulturní dědictví není jen o památkách o historických budovách, o muzeích. Je to také způsob života, víte, jak ti lidé žijí a jaká je také jejich kulturní identita."


Toto byl palác Pasha, kde prý Napoleon strávil několik nocí. Nyní už žádné místo k odpočinku. 


Velká mešita Amari byla nejstarší mešitou v Gaze, sahající několik století do minulosti. Kdysi to byl křižácký kostel a byla v něm knihovna se vzácnými rukopisy. Nyní hromady sutin. IDF tvrdí, že se zaměřily na bojovníky uvnitř.


Soubor budov včetně knihoven, galerií a ústředního archivu Gazy, v němž se nacházely dokumenty staré více než 100 let.

Tohle byl Hamam Al Samara, jehož stáří se odhaduje na více než 1000 let. IDF tvrdí, že budovu využívalo teroristické komando. Nyní je pryč.

Tento byzantský kostel se starobylými mozaikami z 5. století byl zničen v říjnu.


V muzeu v Chán Júnisu, kde se nacházejí artefakty z doby bronzové, s nimiž se kdysi pečlivě zacházelo, nyní leží roztříštěné na podlaze.


Je úmyslné útočení na místa kulturního dědictví válečným zločinem?


Ano, je to válečný zločin. Podle úmluvy z roku 1954, podle dodatkových protokolů k Ženevským úmluvám a podle Římského statutu i jinde. Takže ano, je to válečný zločin, když se cíleně zaměříte na kulturní majetek svých nepřátel. Pokud neexistuje. prvek toho, čemu se říká vojenská nutnost.

Jak těžké bude vyšetřit, co se stalo v Gaze a zda byly některé z těchto památek záměrně zaměřeny, nebo?

Ne, bude to nesmírně obtížné, v neposlední řadě kvůli způsobu, jakým jsou boje stíhány, a skutečnosti, že některé potenciálně kritické důkazy nemusely být včas shromážděny na správném místě a správným způsobem.

IDF nám řekly, že se řídí mezinárodním právem. Všechny univerzity byly nyní zničeny. Tato byla poslední, která zůstala naživu. Izrael údajně před zničením přeměnil kampus na vojenskou základnu a zadržovací zařízení. IDF nám sdělily, že schvalovací proces výbuchu se stále vyšetřuje. Gazané přicházejí nejen o svou minulost a současnost, ale i o budoucnost. Obávají se, že jde také o válku o místo a historii.

-1
Vytisknout
2189

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2024