Světový soud zamítl žádost o další opatření pro Gazu

19. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Nejvyšší soud OSN, Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), zamítl žádost Jihoafrické republiky o vydání dodatečných mimořádných opatření před plánovanou izraelskou operací v Rafáhu.

V lednu ICJ nařídil Izraeli, aby přijal veškerá opatření, která jsou v jeho silách, aby zabránil svým vojákům páchat genocidu proti Palestincům v Gaze. Nařídila také Izraeli, aby podnikl kroky na ochranu palestinských civilistů před dalším poškozením a umožnil vstup humanitární pomoci na území.

V úterý Jihoafrická republika podala další podnět, v němž žádá Mezinárodní soudní dvůr, známý také jako Světový soud, aby přezkoumal legálnost plánované izraelské vojenské ofenzívy v Rafáhu.

Izrael požádal Mezinárodní soudní dvůr, aby zamítl "naléhavou žádost" Jihoafrické republiky, a označil ji za "neospravedlnitelné" odvolání.

V pátek ICJ uznal, že operace "exponenciálně zvýší to, co je již nyní humanitární noční můrou s nevýslovnými regionálními důsledky", ale nepožadoval "indikaci dalších provizorních opatření". Požadoval realizaci opatření, která už Izraeli nařídil.

Mezinárodni soudní dvůr nemá žádné nástroje, jimiž by mohl přimět Izrael či jakoukoliv jinou zemi, aby plnil jeho příkazy.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
1549

Diskuse

Obsah vydání | 21. 2. 2024