Hitler, jak bylo řečeno

16. 2. 2024

čas čtení 3 minuty
Civilizace si musí uvědomit, že stojí před novým Hitlerem, píše Alexandr Skobov.

Morální tabu ospravedlňování Hitlera a jeho politiky bylo součástí jaltsko-postupimského světového řádu stejně, jako kategorický zákaz anexí, vyjádřený v základních mezinárodněprávních aktech.

V některých zemích bylo toto morální tabu posíleno zákonným zákazem, v jiných nikoliv. Ale v každém případě bylo jasné, že Hitler může být ospravedlněn a dáván za příklad zločinci "v garážích". Pokud to ale někdo dělá mimo "garážové prostory", riskuje, že se stane obětí přinejmenším "cancel culture".

Je to jako objevit se ve slušné společnosti jen s ponožkou, nebo dokonce bez ponožky. Všichni věděli, že aktivisté krajně pravicových stran a hnutí ve svých "uzavřených korporátních večírcích" Hitlera ospravedlňovali a dokonce schvalovali. Do "veřejného prostoru" jej ale nesměli vnést. Celkově vzato krajní pravice zůstala "politickými kriminálníky za garážemi".

Když se ruský diktátor několik let před totální invazí na Ukrajinu ve svých článcích a projevech na schůzích kremelské nomenklatury zabýval historickým výzkumem, okamžitě začal, zprvu spíše opatrně, "chodit v kruhu" na téma odpovědnosti Polska za rozpoutání 2. světové války. A pak na téma odpovědnosti "Západu". Ne, ne kvůli "Mnichovské dohodě", ale proto, že "ochablé liberální demokracie se po Versailles snažily udržet na uzdě silný německý stát se silnou vůlí".

V té době se usilovně snažili tomu nevěnovat pozornost. Nikdy nevíte, co šedý kompradorský autokrat periferní země se 2 % světového HDP řekne a napíše pro potřeby svých obdivovatelů. Ugandský diktátor Idi Amin (mimochodem sovětský klient) také ve svém hlavním městě postavil Hitlerovi pomník. Čistě na truc Izraeli poté, co se s ním rozešel. Ale toto je "garážové stání světa".

Ale tento šedý autokrat periferní země nejprve porušil zákaz anexe jako fyzický základ světového řádu a nyní upevňuje svůj úspěch na symbolické úrovni, když prolamuje morální tabu ospravedlňování Hitlera v přímém apelu na americké publikum. A svět jen šokovaně a zmateně otevírá ústa, ale nemůže nic dělat.

A to proto, že Rusko není světovým "garážovým prostorem". Je nejen formálním, ale i faktickým dědicem státu, jenž je spoluzakladatelem světového řádu z roku 1945. Jeden z garantů udržení tohoto světového řádu. A nyní nejenže odmítl tento světový řád podpořit, ale záměrně ho ničí.

Proto neexistuje cesta ven ze současné globální krize existujícího světového řádu v "ústavním" rámci tohoto světového řádu samotného. Všechna omezení uvalená tímto světovým řádem byla zrušena a ve skutečnosti již neplatí. Ti mezinárodní aktéři, pro které jsou principy světového řádu z roku 1945 stále drahé, musí projevit vůli a použít vojenskou sílu proti jeho narušiteli a zrádci.

Civilizace musí přestat strkat hlavu do písku u vědomí, že stojí tváří v tvář novému Hitlerovi. A jediný způsob, jak se ho zbavit, je způsob, jakým se zbavila starého Hitlera. Uvědomění si této tragické skutečnosti je nezbytnou podmínkou přežití civilizace.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2013

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2024