Kvůli výrokům v rozhovoru s Carlsonem byla na Putina podána žaloba ohledně rehabilitace nacismu

14. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Sergej Antonov, zástupce sdružení Výbor-2024, se obrátil na Vyšetřovací výbor s požadavkem, aby se na prezidenta Ruské federace Vladimira Putina vztahoval článek o rehabilitaci nacismu. Důvodem byl Putinův rozhovor s americkým novinářem Tuckerem Carlsonem, ve kterém hlava ruského státu hovořila o událostech 2. světové války.

Během rozhovoru Putin řekl, že "Poláci si hráli a donutili Hitlera rozpoutat 2. světovou válku". Tyto výroky se staly základem Antonovova odvolání k Vyšetřovacímu výboru, protože podle jeho názoru obsahují "popření skutečností zjištěných rozsudkem Mezinárodního vojenského tribunálu pro souzení a potrestání hlavních válečných zločinců zemí evropské Osy, schvalování zločinů stanovených tímto rozsudkem".

Antonov uznal, že článek o rehabilitaci nacismu je často používán k politicky motivovaným účelům, ale poznamenal, že slova prezidenta Ruské federace spadají pod jeho znění. Tvrdí také, že Putin "spáchal tento zločin za přitěžujících okolností" tím, že šířil informace "s využitím svého oficiálního postavení" a prostřednictvím "médií nebo informačních a telekomunikačních sítí". Politik poznamenává, že jeho prohlášení již bylo zaregistrováno a čeká na reakci Vyšetřovacího výboru Ruské federace.

Výbor 2024 je sdružení ruských opozičních politiků v zahraničí. Během sběru podpisů na podporu nominace Vladimira Putina jako kandidáta na prezidenta Ruské federace podal Výbor 2024 320 stížností na porušení u ústřední volební komise Ruské federace. Všechny byly ignorovány.

Zdroj v ruštině: ZDE

1
Vytisknout
1897

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2024