Ukrajinská rozvědka tvrdí, že se nabourala do serverů ruské daňové služby

13. 12. 2023

čas čtení 2 minuty


Jednotky Hlavní zpravodajské služby (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny provedly na území Ruské federace úspěšnou speciální operaci, při níž napadly daňový systém agresorského státu, píše server Interfax Ukraine.

"Během speciální operace se příslušníkům vojenské rozvědky podařilo proniknout do jednoho z dobře chráněných klíčových centrálních serverů Federální daňové služby (FTS Ruské federace) a následně do více než 2 300 jejích regionálních serverů po celém Rusku a také na území dočasně okupovaného Krymu. V důsledku kybernetického útoku se na všechny servery dostal škodlivý software," uvedl v úterý web GUR.

 
Souběžně byla stejným způsobem napadena ruská IT společnost Office.ed-it.ru, která sloužila financím Ruské federace.

"V důsledku dvou kybernetických útoků byly zcela zlikvidovány konfigurační soubory, které po léta zajišťovaly fungování rozsáhlého daňového systému Ruské federace - byla zničena celá databáze i její záložní kopie. Komunikace mezi centrálou v Moskvě a 2 300 ruskými územními správami je ochromena, stejně jako mezi Federální daňovou službou Ruské federace a Office.ed-it.ru, která byla datovým centrem (datovou bankou) daňové služby," uvádí se ve zprávě.

GUR tvrdí, že došlo k úplnému zničení infrastruktury jednoho z hlavních státních orgánů Ruské federace a četných souvisejících daňových údajů za dlouhou dobu. Uvádí se také, že internetový provoz daňových údajů v celé Ruské federaci skončil v rukou vojenské rozvědky Ukrajiny.

"Rusové se již čtvrtý den po sobě neúspěšně snaží obnovit činnost daňové služby. Podle odborníků bude ochromení práce Federální daňové služby Ruské federace trvat nejméně měsíc. Přitom úplné znovuoživení daňového systému agresorského státu je nemožné. Kybernetický útok na ministerstvo obrany Ukrajiny byl další vážnou ranou pro režim v Kremlu, který dočasně ztratil kontrolu nad daněmi a poplatky," uzavřelo oddělení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2301

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2023