Arménie poprvé od začátku války poskytne pomoc Ukrajině

8. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
Poprvé od začátku ruské totální invaze na Ukrajinu poslal Jerevan do Kyjiva humanitární pomoc.

Je však známo, že Anna Hakobjan, manželka arménského premiéra Nikola Pašinjana, pomoc osobně dopraví do Kyjiva. Do ukrajinské metropole přijede, aby se zúčastnila třetího summitu prvních dam a pánů, který začal 6. září.

Akce se účastní manželky a manželé vedoucích představitelů Velké Británie, Japonska, Turecka, Španělska, České republiky, Dánska, Izraele a dalších zemí, stejně jako vysoce postavené úřednice Evropské unie.

Jméno Anny Hakobjan zároveň není uvedeno na oficiálních stránkách summitu na sociálních sítích. Ministerstvo zahraničních věcí a vláda Arménie nekomentují informace o humanitární pomoci.

Dříve arménské ministerstvo obrany oznámilo společné vojenské cvičení Eagle Partners 2023 se Spojenými státy, které se bude konat od 11. do 20. září. Účelem cvičení je zvýšit připravenost ozbrojených sil na plánované hodnocení v rámci programu NATO Partnerství pro mír, ke kterému se Arménie připojila v roce 1994.

Společné cvičení se Spojenými státy vešlo ve známost den poté, co ruské ministerstvo zahraničí pohrozilo Jerevanu důsledky prostřednictvím uzavřených kanálů v souvislosti s rozhodnutím připojit se k Mezinárodnímu trestnímu soudu, který vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina.

1. září arménská vláda poslala Římský statut parlamentu k ratifikaci, což Moskva považovala za "nepřijatelné", řekl zdroj na ministerstvu zahraničí agentuře RIA Novosti.

Poté Arménie odvolala stálého zástupce z Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (OSKB), prokremelského vojenského bloku tvořeného loajálními republikami bývalého SSSR. Na začátku roku Jerevan odmítl pořádat cvičení OSKB a v květnu varoval, že by mohl zmrazit své členství v organizaci.

Arménský premiér Nikol Pašinjan označil závislost na Rusku ve vojenské sféře za "strategickou chybu" a také uznal selhání ruské mírové mise v Náhorním Karabachu.

Nároky Jerevanu na OSKB a Rusko vznikly po zhoršení konfliktu s Ázerbájdžánem. Jerevan požádal organizaci o pomoc v souladu s chartou, která zajišťuje kolektivní obranu v případě ohrožení. OSKB však odpověděla, že je pro nenásilné řešení problému. V důsledku toho musela Arménie, čelící agresi Ázerbájdžánu, postoupit Náhorní Karabach, kde Baku zablokovalo Lačinský koridor spojující Arménii s neuznanou republikou.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
2994

Diskuse

Obsah vydání | 12. 9. 2023