28. 11. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 11. 2008

Že by jen "na okraj" měsíce listopadu roku 2008?

Začít před 90 lety? Tedy: inspirovat se taky třeba těmi populárními osmičkami v letopočtu? (Kupodivu lze už inzerovat také "osudové devítky"!) Roku 1918 začala řádit v řadě zemí tzv. "španělská" chřipka. (Dokonce během jediného měsíce května 1918 přišlo ve Španělsku o život snad osm milionů lidí.) Už brzy na jaře roku 1918 se tato zhoubná varianta chřipky objevila ve vojenských táborech v USA. Zachvátila miliony lidí, bez ohledu na hranice států. Válčící mocnosti utajovaly, že nemálo vojáků přišlo o život kvůli chřipce dřív, než mohli odejít bojovat na frontu. Pětina obyvatelstva planety byla touto chřipkou nakažena. Celkem takto přišlo o život 40-50 milionů lidí, nesrovnatelně víc, než kolik jich zahynulo v důsledku světové války (jejíž konec před 90 lety jsme si právě teď připomínali). Vždy za nějakých 30 až 40 let -- s pravděpodobností onoho malovaného čerta na zdi -- by se měla opět objevit nějaká další zhoubná varianta této chřipky. Zrovna teď bychom měli mít před sebou další možný "termín" této hrozby. --- Uvažme výskyty té pandemie chřipky: "asijská" (také "ruská", 1889-90; 1 milion obětí, asi typ H2N2), "španělská" (1918-20; 40-50 milionů obětí, typ H1N1), opět "asijská" (1957-58, až 1,5 milionu mrtvých, typ H2N2), a nato jako zatím poslední, "hongkongská" (1968-69, až 1 milion obětí, typ H3N2).

Z jiného soudku: V USA byl -- možná nečekaně? -- zvolen vůbec první prezident nikoli tradičně "bílé" pleti. Íránský prezident Mahmúd Ahmadinežád ještě během kampaně, hned v březnu 2008, prorokoval na adresu Američanů, že už "najdou způsob, jak ho vyloučit z Bílého domu, i kdyby celý americký národ pro něho hlasoval". Samozřejmě že se po volbě (4. 11.) zcela zásadně změnily podmínky života rodiny nově zvoleného prezidenta. Nejedná se snad jen o to, jakého psa budou nakonec mít obě dcery prezidentského páru, anebo s jakou elegancí se bude vyjímat následující první dáma. Snad nikdo mezi námi nemá těžkou hlavu z toho, zda se v Bílém domě najde také místo pro prezidentovu tchýni. (Těch místností tam je 132, z nichž je 35 koupelen, 11 ložnic a 3 kuchyně.)

Už se píše, do jaké míry Barack Obama se již inspiroval mezi svými předchůdci Abrahamem Lincolnem nebo F. D. Rooseveltem. --- Nezapomíná se snad také na to, že nastupující prezident slíbil "změnu". Přesto Robert M. Gates, stávající ministr obrany, zřejmě zůstane v úřadě, i když je republikán a moc převezmou demokraté. Má právě to být jedním z oněch gest, jež Obama naznačoval během celé své kampaně a znovu zdůraznil v Chicagu během té noci v Grantově parku, když slavil před nadšeným davem své vítězství? Prohlásil: "Nejsme nepřáteli, ale přáteli... I když nás mohla strhávat vášeň, nesmí zlomit naše pouta vzájemné náklonnosti." --- Také teď koncem listopadu bylo 45. výročí od atentátu na J.F. Kennedyho (22. 11. 1963). Nejen ve stínu této reminiscence nově zvolený prezident nemůže už udělat krok bez početné ochranky.

Samozřejmě že se v těchto podzimních dnech letos nelze vyhnout ekonomické problematice. V Newsweeku N. S. Taleb jako v Americe známý praktik ve stelážních (prémiových burzovních) obchodech radí, abychom nikdy nevěřili finančním plánovačům. Uvádí, že kapitalismus každého nutí k tomu, aby přeháněl optimismus; takže systém pak nemá dost prostoru k manévrování. Nejeden teoretik si činí starosti s tím, do jaké míry má být v ekonomice (a přímo ve finančním sektoru) "více státu", jak se stručně říká "levicově" orientovanému programu. Má se totiž za to, že "méně státu" dává více svobody, zvyšuje osobní odpovědnost, a snad také brání rozmařilosti, pokud jde o veřejné zdroje. (Zůstává faktem, že ani za vděčně vzpomínaných "pravicových" vlád -- v USA během Reaganova prezidentství nebo ve Velké Británii během premiérství Margaret Thatcherové -- státní výdaje nebyly pronikavě nižší než za předchozí "levicovější" éry.)

Zrovna teď máme období, kdy je na finančních trzích (ale i ve významných výrobních sektorech) málo disponibilních peněz. Je otázka, zda právě proto mají komerční banky udržet přijatelnou dostupnost peněz (relativně nízkými úrokovými sazbami), jako to bylo donedávna. Vyvstává tím zároveň možná hrozba rostoucí inflace. (Přesto např. ve V. Británii inflace proti říjnovým 5,2 % poklesla na 4,5 %.) Také může být v řadě zemí na programu, zda se nemá změnit daňová politika. Problémy jsou přímo s odbytem vyráběného zboží. Nejde jen třeba o automobily a u nich o nízkou spotřebu pohonných hmot. V Číně letos už od počátku roku došlo např. k dramatickému omezení výroby hraček! Dokonce prý jen na polovinu vůči předchozí jejich produkci. I v tamním "řízeném" hospodářství roste tudíž nezaměstnanost. V ČR již došlo k omezování výroby aut. Postihne to samozřejmě také řadu doplňkových výrob. Dříve proslulá výroba zápalek v Sušici se přestěhuje na daleko na východ za levnější pracovní silou. V USA již byl přislíben málem bilion dolarů jako injekce do ekonomiky. V Obamově ekonomickém týmu se již horečně zvažuje, do jaké míry by bylo napomoci zčásti ochromenému hospodářství investicemi do programů k získávání energie způsobem šetrným k životnímu prostředí...

A v ČR? Možná začne ohnivá debata o tom, zda a do jaké míry je vůbec (je-li) omezována suverenita státu regulemi Lisabonské smlouvy. Podle Ústavního soudu (usnesení z 26. 11.) ta smlouva -- v posuzovaných pasážích -- není v rozporu s českou Ústavou. Dobře se ví, že posuzovaný dokument není jednoduché a stručné počteníčko; přesto je opakovaně slyšet hlasy, že konečný verdikt nad uvedenou smlouvou má být vynesen referendem. (Kolik práce měli s tím textem experti z oboru ústavního práva, když zvažovali jenom jeho část! Ať "kompetentně" o něm raději v jeho celku hlasuje lid?) Je hodno pozoru, že během přípravy nového dokumentu, kterým měla být nahrazena původní "Evropská ústava" (z roku 2004), zřejmě tolik naše kompetentní politiky z chystaného dalšího textu hlava nebolela. Pokud budeme uvažovat jaksi povšechně a nekonkrétně (spíše nad půllitrem piva), můžeme mít rychle pocit, že se v rámci vzájemného sbližování států EU ta ČR poněkud "nesuverénně" ztrácí.

Podle posledních zveřejněných údajů je nás v EU 495 milionů; z toho ČR pouhých 10,3 milionu. Ekonomickým tahounem EU je nesporně Německo (SRN), jako největší ekonomika Evropy, s úctyhodným exportem v celosvětovém měřítku; SRN je největším světovým vývozcem zboží již od roku 2003; je druhým největším importérem na světě. Přitom ve stávající "sedmadvacítce" pro hlavní a závažné otázky nadále je vyžadována jednomyslnost (!). Až u méně závažných otázek má stačit k průchodnosti usnesení kvalifikovaná většina. Navíc nelze asi přehlédnout, že menším státům zůstanou jen 2/3 doby ke komisařské funkci; s nutností se střídat s jinými menšími státy. (Copak to zároveň nebude znamenat finanční úsporu v "rozmařilém Bruselu"?) --- Bohužel v České republice teď asi půjde zase nejednou o hesla ve stylu "Ukřižuj!", často s doprovodnou chválou (popularitou potenciálně přetavenou do voličské přízně) těch, kteří pro vágní poukaz na suverenitu malého Česka ignorují racionalitu příslušnosti k velkému politickému a kulturnímu soustátí, které je současně velkým a významným trhem. Stačí k tomu sehrát mediální divadlo zamlčující rozhodující fakta. Přitom v tom našem globalizujícím století nemáme šanci izolovaně (anebo "suverénně"?) s úspěchem ani provozovat hospodářskou činnost, ani z ní dosahovat přiměřený výnos; o potřebě kulturního a politického vzájemného propojení nemluvě.

                 
Obsah vydání       28. 11. 2008
30. 11. 2008 Vyšetřování útoků v Bombaji se soustředí na pákistánskou stopu
30. 11. 2008 Útoky v Bombaji a západní pokrytectví Zdeněk  Wognar
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Česká vláda se omluvila, že Reflex vydal "záznam" Sarkozyho rozhovoru s Topolánkem
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"
29. 11. 2008 Michael  Marčák
29. 11. 2008 Times of India: Spojené státy, Británie a Izrael poskytují Indii zpravodajskou pomoc
29. 11. 2008 Washington Post: Afgánský prezident požaduje plán odchodu západních jednotek
29. 11. 2008 Ruské námořnictvo oslavuje
28. 11. 2008 Stratfor: Možné geopolitické důsledky útoků v Bombaji
28. 11. 2008 Jordan Times: Směr Obamovy politiky
28. 11. 2008 ʹTen druhýʹ Lévi-Strauss se dožívá stovky
27. 11. 2008 Metro a Mafra lhaly, aby nemusely svým autorům zaplatit honoráře Fabiano  Golgo
1. 12. 2008 Veřejná služba v médiích
27. 11. 2008 Od Kundery k historické paměti Jiří  Holý
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rusko a PR John  Dunn
28. 11. 2008 Izrael provádí v pásmu Gazy pomalou genocidu Daniel  Veselý
28. 11. 2008 A jako autor a autentičnost, neboli Komu věřit co? Uwe  Ladwig
28. 11. 2008 "Když zhasne viržínko, je to, jako když umře chlap!" Jan  Paul
28. 11. 2008 Že by jen "na okraj" měsíce listopadu roku 2008? Miloš  Dokulil
27. 11. 2008 Pražský happening Karel  Košťál
28. 11. 2008 Panarin: další proroctví o těžkostech amerického dolaru
27. 11. 2008 Je to na Sněmovně. Senát schválil smlouvu o americkém radaru
27. 11. 2008 Senát zapsal do českých dějin "černý čtvrtek"
27. 11. 2008 Senát schválil smlouvy, o které většina Čechů nestojí
27. 11. 2008 Irácký parlament schválil odchod amerických vojsk
27. 11. 2008 Rozpočet Prahy na rok 2009 -- likvidace Dopravního podniku začíná?
28. 11. 2008 I po třicítce by člověk názory měnit měl Jan  Makovička
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Pohlaví je pro práci stále znevýhodňující faktor, myslí si skoro polovina Čechů a Češek Jitka  Kolářová
27. 11. 2008 Rodičům v České republice chybí více alternativ v řešení situace po narození dítěte Anna  Čurdová
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
27. 11. 2008 Radar jako metafora a koule v Brdech Ivan  David
27. 11. 2008 Snižování daní v době krize, aneb Kancléřka Merkelová se ještě brání Uwe  Ladwig
26. 11. 2008 Bushův ministr obrany zůstane v Obamově nové vládě ve funkci
25. 11. 2008 Použij své iluze Slavoj  Žižek
9. 11. 2008 Hospodaření OSBL za říjen 2008