27. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
27. 9. 2007

Podělaná návštěva ministra v zemědělském družstvu

(Lehká delší legrace)

U nás v zemědělském družstvu na Vysočině byla před čase ohlášena návštěva ministra zemědělství. Už ani nevím, jak se jmenoval. Dnes se ministři střídají jako počasí. Dříve, když táhnul vítr z východu, tak vydrželo stejné počasí třeba týden, dva, někdy i tři. V zimě mrzlo, jako když praštělo. Dnes se střídá počasí tak rychle, že ráno máte třeba podzim, dopoledne jaro a odpoledne zimu. Vždyť to znáte. Člověk neví, co by si měl na sebe přes den obléci. Zvláště, když dělá na poli. Meteorologové to vysvětlují tím, že dnes vanou euro-atlantické větry a nikoliv pevninské, jako tomu bývalo dříve. My, burani a nevolníci, na vsi však dobře víme odkud ty větry pocházejí -- přece ze zadnice.

Přímořské národy jsou proměnlivé a jde jim jenom o peníze. Na moři brambory totiž nevypěstujete. Musíte si je koupit a navíc na tom musíte ještě řádně vydělat. Nakonec vás ti šejdíři okradou o vlastní půdu pod nohama.

Zato na pevnině, tam je hej. Tedy alespoň by tam mělo být. Každý sedlák se tam drží rodné hroudy. Moc dobře ví, že až se něco semele a tady se pořád něco mele, že se peněz nenají, kdežto pytel brambor ve sklepě je ten pravý kapitál. Dobrou radu dá ti každý dobrý přítel, ale málokterý dá ti brambor pytel. Ti naši dobří přátelé poslední dobou nestojí vůbec za nic. Proto to jde s námi od Bílé hory pořád jenom z kopce. A navíc nám ti kupečtí kramáři namlouvají, že čím hloupější sedlák, tím větší brambory. To proto, abychom se za sebe styděli a nechali se o ten pytel brambor okrást.

Podle tohoto pravidla by potom znamenalo, že největší blbci jsou třeba i v Egyptě, Itálii a jinde v přímořských oblastech, odkud se k nám často dováží brambory, které jsou větší, než ty naše. Nevím? Nebo nám někdo tu srandu organizuje, zatímco my, sedláci a kluci český, italský a bůhvíjací se spolu pereme. Není to postavené na hlavu? My jim tam zase vozíme ryby. Buď kapry nebo, když tam jedeme na dovolenou, tak s sebou taháme mořské ryby a potvory, protože jsou v našich obchodech levnější, než tam.

Stará bába Jabůrková u nás na vsi je pěkná čarodějnice. Léčí lidi a krávy. To druhé jí jde líp. Zajímá se celý život o tu alternatývu, nebo jak se tomu dneska říká. Já se zajímám jen o pivo a fotbal. Naši kluci minulý týden prohráli s Dolním Bukovskem. Jo, tak ta bába tvrdí, že podle starověkých čínských věštců, energie nebe, země a člověka prý spolu nějak souvisejí, až se vzájemně mohou ovlivňovat. Taková blbost! Dnes máme přece vědu. Dávno víme, že když chceme ovládnout člověka, že mu musíme napřed zamořit a zabrat nebe nad hlavou a zem pod nohama. Je to jistě nějaký nesmysl. Takových zde bylo, co chtěli poroučet větru a dešti, a jak dopadli?

Například můj děda, kovář na vsi, tvrdil, že za Hitlera, když měli Němci parády, tak prý bylo vždycky hezky a říkalo se tomu "Hitlerovy slunečné dny". U Stalingradu se však ukázalo, že počasí fašisti zas tak dobře neovládají. Rusové je vypekli. Pak se s tím podobně vytahovali komunisté. Jak dopadli, víme. Místo poroučení větru, dešti a kapitalistům, se s kapitalisty raději domluvili. No a dneska je na pořadu dne zase oteplování. Něco na tom je. Člověku se zdá, jako by všichni dneska byli teplí. Člověk,aby se styděl za to, že je normální a že chce normální počasí. Pak má něco zdravého vyrůst?

Osobně si myslím, že počasí dělají v televizi. Tam balamutí lidi ohledně všeho. Nakecají lidem, jaké bude zítra či pozítří počasí a lidé se buď těší nebo trápí, a proto je podle toho buď škaredě nebo hezky. Jestli tomu tak není, tak tomu tak jistě brzy bude. Vždyť dobře víme, jak to dříve chodilo. Všichni jsme přece museli říkat soudruhům, že si nestěžujeme, že černý čtverec je bílým kruhem, a že je peklo ráj. Nevšimli jste si, že už to zase začíná? Dříve jsme byli povinně nadšenými budovateli socializmu a dnes musíme pozitivně myslet. Dříve vám vynadal šaman místního KSČ, dnes vás léčí firemní psycholog. Plány se plní podle grafů stejně jako dříve. Pouze ti dnešní páni to fakt asi myslí vážně. S námi to však nevyhrajou. Čekáme, až se počasí vybere, a mezitím nás obírají.

Jo, tak když měl přijet ten ministr, tak nám všem zaměstnancům družstva, dali nové pracovní oděvy a řekli nám, jak se mám chovat a co mluvit, kdyby se u nás pan ministr náhodou zastavil. Měli jsme se mu představit a abychom nic nezkazili, tak mluvit jenom zásadně o své práci. Té prý pan ministr určitě rozumět nebude. Za nic světě jsme nesměli vykládat, jak to u nás na vsi a ve státě doopravdy chodí.

Ten slavný den přišel a co čert nechtěl, ořu pole a najednou koukám, že u silnice, vedle příkopu, u velikého šípkového keře, stojí bourák jako kráva. Takový ten terénní vůz, s pohonem na všechny kola, co s ním dnes jezdí všichni hlavně ve městě. Hned to ve mně hrklo. Avšak, nikde nikdo. Auto bylo prázdné.

"Ministr," říkám si, "a jak se patří, když zajel úplně sám až na pole. A navíc má k tomu i pořádné auto. To nebude jen tak nějaký ouřada někde ze strojírenství, kde jej již nechtěli."

Koukám, ale nikoho jsem pořád nikde neviděl. Zastavil jsem tedy traktor a jdu k autu u velkého keře. A skutečně, pod keřem byl skrčenej chlápek a vztekle mne pozoroval. Bylo to jasné. Byl to on, ministr. Tajně mne sledoval při práci, jestli se neulejvám a byl ještě navíc nějakej vzteklej. No nic, mě může být nějakej nafintěnej panák z města ukradenej, ať se tváří jak se tváří. Byl zlostí celej rudej v obličeji, že nemohl ani mluvit.

"Dobrý den," povídám podle instrukcí našeho předsedy, "já jsem Franta Novák, traktorista a ořu tady tohle pole." Ale chlápek nic. Kouká a zle valí oči.

Povídám tedy znovu: "Franta Novák, traktorista. Ořu tady pole." Zase nic. Už jsem toho měl pomalu dost.

"Což mu nestojím, tomu ministrovi ani za slovo?! říkal jsem si, a hlasitě jsem na něj tedy spustil, až jsem skoro řval: "Novák, traktorista, ořu pole!"

Zabralo to. Chlápek se začal zvedat, nadávat si kalhoty a povídá: "No a co, já jsem Jiří Mrzena, podnikatel. Mám se snad podělat? Já tady ser.!"

Opodál po silnici přejela černá, obrovská a naleštěná limuzína. Doprovázely ji dvě auta s ochrankou a novináři a jedno auto s policajty. Dopadlo to dobře. Jirka Mrzena se rozesmál a pozval mne na oběd k nám do hospody, když jsem mu vysvětlil, o co jako šlo. To by žádný ministr určitě nikdy neudělal.

Na pole jsem se vy....., tedy vykašlal. Ať si ho obdělává vrchnost sama. To dá rozum i takovýmu volovi jako jsem já, že jediný člověk neuživí takové procesí potentátů a sluhů, kteří kolem toho pole jen pompézně objíždějí a občas i spolu s mlsnými vlky, kteří neví, jak by jej cizákům střelili

(Poznámka: Původ slova "legrace" je obecně neznámý. Podobně jako původ smíchu. Proto je náš život tak smutný. Zadáte-li výraz do vyhledávače, např. Vševědu (http://www.vseved.cz/index.php ), tak vám sdělí, že je to merenda, zadek, zadnice, sranda. Tedy vše co souvisí s vyměšováním strávené potravy. Zde bychom měli tedy hledat původ smíchu a všeho. Možná by se s tím snížila ta všeobecná hltavost a nenažranost.)

                 
Obsah vydání       27. 9. 2007
28. 9. 2007 Schröder vyzval EU, aby odpověděla na "ruské výzvy" východní politikou Německa a EU
27. 9. 2007 Pozměňovací návrhy k diginovele obsahují chyby Filip  Rožánek
28. 9. 2007 Velká vítězství proradarové propagandy Pavel  Čámský
28. 9. 2007 Také učitelé potřebují dobré vzdělání! Michal  Giboda
30. 9. 2007 Svatý Václave, oroduj za někoho jiného Zdeněk  Bárta
28. 9. 2007 Praha Vít  Hinčica
28. 9. 2007 Myšlenka dne (včerejšího)
29. 9. 2007 "Seriózní" Lidové noviny: Topolánkova Talmanová není doma feministka
27. 9. 2007 Co jsem zač, kádrováku Klvaňo? Jan  Neoral
27. 9. 2007 Propagandistický průzkum STEM pro Tomáše Klvaňu: Míchat jabka s hruškami Jakub  Rolčík
27. 9. 2007 Stokrát opakovaná lež se stává pravdou Tomáš  Gawron
27. 9. 2007 Místo Dany Kuchtové Jiřího Zlatušku Pavel  Pečínka
27. 9. 2007 Nezajímá mě, zda je radar zdraví škodlivý, nechci ho
27. 9. 2007 Siromacha vyšla v nakladatelství Mladá Fronta Alex  Koenigsmark
27. 9. 2007 Katolický arcibiskup: V Evropě záměrně napouštějí kondomy virem HIV
27. 9. 2007 Americký pravicový komentátor "překvapen, že černošská restaurace byla slušná"
27. 9. 2007 OSN požaduje od Barmy mírnost
27. 9. 2007 Zadluží se i Praha olympijskými hrami na mnoho desítek let?
27. 9. 2007 Aféra jménem Andula (I. část) Josef  Brož
27. 9. 2007 O pejorativnosti slova "podnikání" Stanislav A. Hošek
27. 9. 2007 Český prezident nezná programové prohlášení vlády... nebo lže
27. 9. 2007 V Gaze trpí statisíce dětí Daniel  Veselý
27. 9. 2007 Ďábel přistál Petr  Glivický
27. 9. 2007 Osvětimská lež a počet mrtvých v Iráku Michal  Rusek
27. 9. 2007 Stejný čin, rozdílný trest, anebo globalizace zločinnosti Uwe  Ladwig
27. 9. 2007 Klapka, Sarajevo potřetí!
27. 9. 2007 Fanatický tón Jana Bláhy
27. 9. 2007 Podělaná návštěva ministra v zemědělském družstvu Wenzel  Lischka
27. 9. 2007 Všechno je pryč Luděk  Toman
26. 9. 2007 Iniciativa Ne základnám reaguje na vládou zadaný průzkum o radaru
26. 9. 2007 Cenzura v Americe Fabiano  Golgo
26. 9. 2007 Meyerovi to patřilo
26. 9. 2007 Co Golgo opomněl a Kerry nestihne Vítězslav "Vitex" Dvořák
26. 9. 2007 Proč vadí Jan Kavan Milan  Daniel
25. 9. 2007 Odpověď na "Velké loučení Jana Kavana": Jan Kavan se ještě neloučí Jan  Kavan
25. 9. 2007 Dopis Daliboru Balšínkovi, který v Týdnu nevyšel Jan  Kavan
26. 9. 2007 Poradci Georgi Bushovi dávají taháky, jak vyslovovat jména zahraničních politiků, zemí a měst
25. 9. 2007 Amerických základen bude v ČR víc? Jan  Neoral