6. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 3. 2006

Komedie v Karlátkách

Minulý týden uvítalo město Karlovy Vary stranické lídry, lapené za flígry panem vychovatelem Moravcem, vydatně excelujícím nad ochablými vystupujícími před veselým publikem -- skoro jako na divadle. Pan Moravec si má uvědomit, že národ potřebuje poznat hlavně budoucí odpovědné za chod našich pošramocených politických orlojů a jeho bohorovnost se hodí spíše ke stolu s přáteli u zlatavého moku. Nu, někdy působí jako pedagog i demagog, co všechno zná, všude byl, nic ho nezaskočí -- a pokud žactvo neposlouchá, pokárá jej otcovsky a kvůli zvídavé třídě dokáže neposluchu i zesměšnit. Konečně, předvedl nám toho v den komediální rádobypolitické jednoaktovky dostatek, včetně okřiknutí nezvedených lídrů stran nedosahujících potřebných procent. Ti klidnější z nich rozvinuli transparent a nevolali internetové spojení. V té straně asi vládne železná disciplina.

Člověka napadne, že ve státech nám přátelských a nakloněných mívají výstižná hesla k dosažení cílů společenských, kulturních, historických a politických. V Karlátkách toto drobátko skřípalo a přitom stačí jednoduše vyslovit: Naše svobody ceníme si vysoce a naše práva budeme udržovat. Moudrost, spravedlnost a umírněnost. Připravený v mysli a prostředcích. V tom málo povedeném loutkovém divadélku však alespoň jeden z navrhovaných kandidátů vypadal, jako by se mu hlavou honila myšlenka: Dokud dýchám, doufám.

Budoucí lídři mají vzít v úvahu varování vysílající voliči a znějící SOS už jejich předchůdcům. Zachycené společností trpějící zatímní nechutí a slabostí ze silných skutků postrádajících jemná slova; inspirativní zmapování dalších výprav na cestách křivolakých je nám potřeba!

Pro jistotu v nejistotě několik krátkých a inspirativních slov: Moudrost, spravedlnost a umírněnost. Prospěch lidí, bude nejvyšší právo. Rovnost před zákonem. Svoboda a Prosperita. Žít volně nebo zemřít. Připravený v mysli a prostředcích. Svoboda a nezávislost.

Školní jednotřídka v Karlátkách vzkazovala nepokrytě do publika, kromě vybraných amatérských lahůdek, důvodné podezření, že ne všechny strany si voličů považují; vyslaní lídři k veřejnému prokádrování, žel, propadli výběrovým sítem a spíše se v daný večer hodili do seriálu -- Bylo nás pět, ale možná už nebudeme. Jinak bychom nemohli být svědky úsměvných odpovědí na otázky úřadujícího televizního podučitele a kandidáta na cenu Pán všechno. Vyvolaní žáci nepřesvědčili o kvalitách politických vůdců. Jejich předvolební veřejné vystoupení dosahovalo mlhavých kvalit a diváci v sále, i ti dosud přítomní přihlížející odmítnutí nasupení straničtí kádři, se na večírku konaném ČT za peníze daňových poplatníků ocitli v nepovedené reality show -- ještě, že se některý z tázaných nesvlékl nebo neposlal vtipného pana učitele do míst nevhodných k veřejné citaci.

Kandidáti na dobré bydlo a jejich ocenění v první třídě politických zbytečností je následující:

Růžový - nevýrazný, nepřesvědčivý, nevýmluvný, citově trpící. Potřeba dotažení domácích úkolů ve stranické sociální družině, častější návštěvy a konzultace v Hybernské ulici, větší kontrola mluveného projevu. Pevné slovo, pevný pohled!

Modrý: Protřelý, promořený suverénními řečmi a výklady stranických kolegů, výmluvný, dobře proškolený do dalšího klání -- v budoucnu pozor na chyby typu: ano, já v KSČ byl, ale nesouhlasil jsem s jejím učením, včetně trapných pomýlenosti a neznalostí historických faktů s nocemi křišťálovými a nocí dlouhých nožů a podobných výlevů malodušné gramotnosti.

Červený: Všemi mastmi mazaný, stylově vybroušené odpovědi, odpovídající dávka sebevědomí, smysl pro humor, stranicky jednotný, lidsky přizpůsobivý, vědomí si síly slova a obratného štrikování v rytmu hladce obrace. V budoucnosti domácí úkol: napsat stokrát, nevím všechno, tisíckrát k tomu připsat, nejsem nejchytřejší na celém světě, protože nejchytřejší je náš Míla. Nejednou již ukáznil nedovzdělance i maloopeřence na frontových liniích doma i cizině.

Černý: Hráč vabank, co nevím, vymyslím, když nevymyslí počkám. Velký tah na branku, často v ofsajdu. Při bránění výpadky taktického uvažování, podceňování soupeře a neochota uznat, že hrušky a jablka jsou plody rozdílné i jinak chutnající. Politický zadák se vším všudy. Matka strana vícebolestná musí kandidáta doškolit v malé politické násobilce a vyslat jej na doučování mluveného projevu. Vrozená asertivita mu nechybí, chování halabala.

Zelený: Obehrané a známé písně. Pravicová úchylka dosud zřejmě skrývaná. Potřeba větší a bystřejší reakce na otázky, méně intelektuálního rozjímání. Více dbát na vysvětlování programu v bodech týkajících se mj. poškozování krajiny těžbou, ukládáním odpadu všeho druhu, zajištění kontroly na vyloučení devastace krajiny, větší úsilí při prosazování komunikací, včetně vodních cest. Zelení musejí dbát, abychom se po jejich zvolení, díky jejich malému boji za udržitelnost života, nezměnili v mutanty s jejich stranickou barvou.

Vyprávěl hospodský nádeník po dvanácti drtínkách griotky: Vono je to, přátelé, s mnoha těma všema politickýma bardama a bardámama jako v pohádce o chytré lišce a o silném, leč pitomém tygrovi. Ten nafoukanec ji chtěl sežrat, ale liška si poradila. Povídá: hele, tygře, nedělej to, nevydržel bys s ostatníma zvířatama, já mám totiž přirozenej respekt, já za to nemůžu, já už to mám v genech., Nevěříš? Dobře, koukni, tygře, pojď se mnou a sám uvidíš, jak voni mě všichni uctívají. Vyšli, zvířata koukají, liška se blíží, s ní pochoduje tygr a zvířata hned uhnula uctivě z cesty. A ten vůl, teda ten tygr, jí povídá: Sakra, měla si pravdu, kmotra, vidíš, to by mě nenapadlo, jakou máš úctu a respekt. Nebudete věřit, ten pitomec se jí ještě poklonil.

V hostinci toho dne veselo, pivo jako křen, guláš nešizený, knedlíky houskové, žádné kynuté těsto! A nádeník vedl přednášku: Potlačení vnitřní konkurence je nezbytné pro pochopení akumulace kapitálu vštěpování protestantské etiky s odložením odměny do budoucnosti. Soukromý zájem pohlcuje veřejný prostor, aby byly uchovány individuální svobody. Kolonizace veřejného prostoru soukromým zájmem je na vzestupu. Čeká nás možná privatizaci policie, soudů, špitálů, škol, sociálních ústavů, politických stran a společenských sdružení, vězeňství a celých územních celků -- takže nevlezeš nikam, a když, budeš platit a držet hubu v zájmu zachování nedoložitelných demokratických principů. Je třeba hlásat sebeobranu proti mafiánskému šíření nejistoty.

V příštích týdnech nám ČT připravuje další politická divadla, podobná plnému jílkovskému kotlíku demokratických pochutin. Obrazovka spolkne i moje poplatnické peníze. A já si budu muset klást otázku, zda můj přítel umělec hovořil pravdu, že mu jeden zvláště vyvedený pracovník ČT na jeho námitky, jak si rozdávají z cizího a nepustí k lizu jiné odvětil: Nás miluje a chce lid -- jestli to je pravda, říkám za sebe, že jako součást lidu nikoho z těch mistrů vlastní údržby nemiluju a nechci.

Chci za svoje malé peníze poplatníka profesionalitu. Voly z nás dělá kdekdo. Pravdě zdar i nazdar a televizi zvlášť.

                 
Obsah vydání       6. 3. 2006
6. 3. 2006 Při hladomoru v Keni už nezbývá mnoho času
6. 3. 2006 Film Crash zvítězil na Oskarech
6. 3. 2006 Amnesty International: Týrání vězňů v Iráku pokračuje
6. 3. 2006 Televizi nahradí internet jako dominantní médium nové éry
6. 3. 2006 Školství jako skanzen? Milan  Kulhánek
6. 3. 2006 Na lustru viseleček jmelí Petr  Štengl
6. 3. 2006 Jak prezident Světové banky navštívil Česko Rudolf  Převrátil
6. 3. 2006 Prznění češtiny v pražském Činoherním klubu Jan  Čulík
6. 3. 2006 Blair: Nejsem socialista. Ohledně Iráku bude mým soudcem Pánbůh
6. 3. 2006 Pochybná kariéra manžela britské ministryně
6. 3. 2006 Bushe přivítaly v Indii portréty Usámy bin Ladina
6. 3. 2006 Smyšlenky a pravda o Německém řádu Jan  Bartoš
6. 3. 2006 Michael  Marčák
6. 3. 2006 Sexistický útok na serveru Novinky.cz
6. 3. 2006 Čurdová: K emancipaci žen jsou potřeba "osvícení" muži Irena  Ryšánková
6. 3. 2006 Čechy krásné, Čechy mé... Ladislav  Žák
6. 3. 2006 Dozvuk prezidentské návštěvy: Dokopec, skopec Oldřich  Průša
6. 3. 2006 Michael  Marčák
6. 3. 2006 Díky za Tomáše Halíka Tomáš  Koloc
6. 3. 2006 Pozdravy a jejich význam Karel  Sýkora
6. 3. 2006 Když média pracují na něčí objednávku
7. 3. 2006 Michael  Marčák
6. 3. 2006 Omlouváme se -- pomáhali jsme ničit tuto planetu...
6. 3. 2006 Michael  Marčák
6. 3. 2006 Štěpán Kotrba: Budu-li si myslet, že je to špatně, mohu odejít Vlastimil  Růžička
6. 3. 2006 Komedie v Karlátkách Václav  Dušek
4. 3. 2006 USA přesunují zdroje z Evropy do Asie
6. 3. 2006 Lula -- začátek nebo konec jednoho historického procesu? Beat  Wehrle
5. 3. 2006 Skandalizace jako metoda Zdeněk  Bárta
3. 3. 2006 Podvodné emaily už i v češtině Filip  Rožánek
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil
3. 3. 2006 Pokračování útrap u Eurotelu Jan  Čulík
2. 3. 2006 Kafkovská zkušenost s Eurotelem Jan  Čulík
2. 3. 2006 Aktivismus a vulgárnost Jan  Čulík
3. 3. 2006 Bouřkové mraky mohutní Immanuel  Wallerstein
3. 3. 2006 Účelový a lživý článek, zaměřený proti KSČM
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce