Skutečně odradí progresivním zdaněním zaměstnanců Sobotka tzv. české "střední vrstvy"?

7. 3. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

K příspěvku Karla Dolejšího o "sobotkismu" mám několik drobných připomínek. Je asi pravda, jak píše Karel Dolejší, že "Hlavní politickou dělicí linií dneška ve světě už není levice versus pravice, ale globalisté versus antiglobalisté, respektive příznivci otevřené versus uzavřené společnosti". Není ale tak úplně pravda, jak píše Karel Dolejší, že "Tradiční levicoví voliči, američtí běloši z řad modrých límečků, vloni zvolili prezidentem xenofobního a ultrapravicového Donalda Trumpa, jenž jim nabízí to co skutečně chtějí bez liberální omáčky, o niž ztratili zájem. Tradiční levicoví voliči v Británii hlasovali pro brexit. Tradiční francouzští levicoví voliči se chystají volit Marine Le Pen."

URČITÁ ČÁST zhrzených amerických manuálních pracovníků skutečně hlasovala pro Trumpa a nikoliv pro Clintonovou. Nikoliv však zdaleka všichni. To je nepřípustná generalizace. V Británii hlasovala drtivá většina levičáků a labouristů pro setrvání Británie v Evropské unii. (Že labourističtí poslanci v Dolní sněmovně v tamější atmosféře hysterie nyní nejsou schopni najít odvahu, aby své voliče, kteří jsou proti brexitu, řádně zastupovali, je jiná věc.) Je značnou otázkou, do jaké míry bude francouzská levice skutečně hlasovat pro Le Penovou.

A odradí skutečně Sobotka od hlasování pro ČSSD tzv. "české střední vrstvy", pokud zavede progresivní daň a zdaní oněch 9 procent českých zaměstnanců, kteří vydělávají více než 50 000 Kč hrubého měsíčně, tedy pouhých 215 000 lidí z celkového počtu 3,7 milionů zaměstnanců v ČR? Bude případná zhrzenost těchto 215 000 lidí při podzimních všeobecných volbách opravdu rozhodující? Nenahradí ji podpora zbývajících 91 procent zaměstnanců, jimž chce Sobotka na daních ulevit?

Je dost dobře možné, že na podzim budou lidi hlasovat proti sociální demokracii a všechny hlasy (pro mě nepochopitelně) dají Babišovi, avšak pokud to učiní, zdá se mi, že to bude z jiných důvodů, než že Sobotka zdanil 215 000 osob.

Viz tento šokující graf rozložení příjmů zaměstnanců v České republice:

Poukaz Karla Dolejšího na to, že vedení sociální demokracie je v trvalém spiknutí s velkými nadnárodními i národními českými firmami proti obyvatelstvu, a že je skandální, že společně s jinými stranami ČSSD zablokovala zveřejňování smluv, to je jiná věc.

0
Vytisknout
7562

Diskuse

Obsah vydání | 7. 3. 2017