Co brání premiérovi odvolat ministra Mládka?

15. 2. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek před druhým kolem senátních voleb loni na podzim prohlásil, že pokud se nedostane do Senátu, odejde z vlády. Ve druhém kole senátních voleb prohrál, ale ve vládě bezostyšně zůstal. Premiér neviděl důvod k jeho odstoupení (samozřejmě: veřejný slib voličům není vůbec žádný důvod… tohle bychom měli mít na paměti, až nám ČSSD začne něco slibovat v předvolební kampani).

Pár týdnů poté tentýž premiér, Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD, pocítil potřebu udělat rekonstrukci vlády, což nakonec dolehlo jen ministry za jeho stranu, neboť koaliční partneři potřebu změny odmítli. Hledání obětních beránků bylo poměrně dramatické, dělo se tak téměř v přímém přenosu a opět nepostihlo ministra Mládka. V rámci promyšlené strategie sociálních demokratů cílit na městské liberální voliče byl odejit ministr Jiří Dienstbier.

Tím to ovšem zdaleka nekončí. Potenciál ministra Mládka je nevyčerpatelný. Prasklo na něj, že v Bruselu zastával zájmy velkých telekomunikačních společností proti zájmům veřejnosti. Mládek dokonce posléze prohlásil roaming za elitářský. Poté jmenoval náměstkem člověka, který veřejně vyzval obyvatele Česka, kteří chtějí stejné tarify pro telekomunikační služby, jaké jsou v Polsku, aby se do Polska přestěhovali.

Čekali byste bryskní odvolání tohoto náměstka? Nikoli, odvolán byl šéf komunikace ministerstva průmyslu a obchodu za to, že náměstka nepřipravil na rozhovor, v němž náměstek svá neuvěřitelná slova vyslovil. A premiér ministra Mládka stále neodvolá. Proč? Proč je pozice tohoto člověka, který veřejně páchá sebevraždu ČSSD před sněmovními volbami, tak pevná? Může se volič zbavit narůstajícího pocitu, že v ČSSD prostě vůbec nejde o schopnosti, věrohodnost, program, ale že ve skutečnosti jde o mocenskou rovnováhu různých zájmových frakcí, regionů a mafií?

Mládek může velmi snadno dalšími skandály stlačit preference ČSSD pod 10%. Je před volbami. Aspoň v tomto období by člověk čekal od vedení politických stran pud sebezáchovy a akceschopnost. To, že Mládkovi bezostyšně všechno prochází, ukazuje na naprostou bezmoc ČSSD se sebou něco dělat.

‚Těžké váhy‘ ČSSD ve volbách neuspěly. Sobotka rezignaci neúspěšného Mládka nebude otvírat Zdroj: ZDE

Ministerské posty opustí Němeček a Dienstbier, oznámil Sobotka ZDE

Mládkův úřad prosazoval v Bruselu dražší roaming. Chtěl pomoci operátorům i spotřebitelům zároveň ZDE

Ministr tvrdě zaútočil: Za drahá data může ČTÚ a roaming je elitářský Zdroj: ZDE

"Jestli chcete polskou cenu dat, jeďte do Polska." Mládek dal náměstkovi důtku a vyhodil šéfa komunikace ZDE

0
Vytisknout
7959

Diskuse

Obsah vydání | 17. 2. 2017