Americký odvolací soud odmítl žádost Bílého domu o obnovení zákazu cestování do USA

5. 2. 2017

čas čtení 1 minuta

Brzo v neděli ráno odmítl odvolací soud v San Francisku žádost amerického ministerstva spravedlnosti o okamžitě obnovení Trumpova zákazu vstupu do USA pro uprchlíky a občany sedmi převážně muslimských zemí. Ministerstvo o obnovení zákazu zažádalo v sobotu večer. Soud v San Francisku vyzval strany, které právně bojují proti Trumpovu zákazu, aby do pondělí odpoledne vypracovaly další argumentaci.

Ministerstvo spravedlnosti se pokusilo argumentovat, že verdikt soudce Robarta ze Seattle vytvořil "bezprostřední hrozbu veřejnosti a zpochybnil úsudek amerického prezidenta ohledně množství rizika, zosobňovaného vpuštěním určitých druhů neobčanů do země a ohledně toho, jak to riziko minimalizovat". Ministerstvo spravedlnosti také kritizovalo Robarta, že zpochybnil prezidentovu autoritu jako vrchního velitele a argumentovalo, že "Kongres poskytl prezidentu nekritizovatelnou autoritu suspendovat právo vstupu do USA pro jakéhokoliv návštěvníka".

Trump v sobotu zaútočil na "takzvaného soudce Robarta" na Twitteru, tvrdil, že "extremní prověřování" uprchlíků a imigrantů je nutné a dál kritizoval Robartovo rozhodnutí po celou sobotu na Twitteru.

Trumpova kritika rozhodnutí soudců ztěžuje práci právníkům ministerstva spravedlnosti, upozornil Jonathan Turley, profesor práva na George Washington University.

Prezidenti se v minulosti vyjadřovali o vládních soudních sporech uměřeně. "Je obtížné pro prezidenta požadovat, aby soudy respektovaly jeho autoritu, když nerespektuje autoritu soudnictví. To vytváří pro soudní jednání velmi nepřátelské prostředí."

Je nezvyklé, aby americký prezident útočil na soudce, které americká ústava určuje jako brzdu moci exekutivní větve vlády a Kongresu..

"Přečti si 'takzvanou' Ústavu," doporučil Trumpovi Adam Schiff, čelný Demokrat v parlamentním výboru pro výzvědné služby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5721

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2017