Donald Trump řval do telefonu na australského premiéra a po 25 minutách zavěsil

2. 2. 2017

čas čtení 3 minuty

Malcom Turnbull, australský premiér, zastává názor, že Donald Trump je neurvalec a násilník a na takového člověka lze reagovat pouze stejně tvrdým způsobem.

Austrálie se snaží zachránit dohodu se Spojenými státy, podle níž odtamtud USA měly přijmout 1250 uprchlíků. Donald Trump veřejně zuřil, že je to "blbá dohoda" a telefonem řval na australského premiéra. Ve středu večer Trump na Twitteru zkritizoval dohodu o výměně uprchlíků s Austrálii a označil lidi, zadržované na ostrovech Nauru a Manus za "ilegální imigranty:

Trump: Věříte tomu? Obamova vláda souhlasila, že přijme tisíce ilegálních imigrantů z Austrálie. Proč? Budu tuto blbou dohodu studovat.

Jeho intervence přišla poté, co Washington Post informoval, že Trump v neděli "australského času" dohodu v telefonátu s australským premiérem Turnbullem odmítl. Řekl mu, že to byl nejhorší telefonní rozhovor se světovými politiky toho dne a zavěsil uprostřed hovoru. Turnbul se však odmítl podrobit Trumpovu vyhrožování a řekl v rozhlasových rozhovorech, že má osobní příslib od amerického prezidenta, že dohodu o uprchlících dodrží. Informace o tom, že Trump řval na Turnbulla, přišla jen několik hodin poté, co byla zveřejněna zpráva, že během Trumpova rozhovoru s mexickým prezidentem Trump vyhrožoval, že pošle americké vojáky přes hranici do Mexika, aby zasáhly proti "špatným hombres". Vyšlo najevo zcela chaotické chování Bílého domu, kdy odtamtud přicházely protikladné zprávy, zda republikánská vláda Obamovu dohodu s Austrálií o uprchlících splní. Uprchlíci zadržovaní na australských ostrovech Nauru a Manus jsou vězněni za děsivých podmínek už tři roky. Australské stráže páchají systematické sexuální i násilné zločiny proti uprchlíkům, bijí je a jeden uprchlík byl strážci zavražděn. Uprchlíci se sebepoškozují a snaží se páchat sebevraždy. V táborech je vysoká míra duševních chorob, tvrdé podmínky a nedostatečná lékařská péče, která vedla k několika úmrtím. V táborech jsou většinou drženi Iráčané, Somálci a Súdánci, jimž nyní byl zakázán přístup do USA. Podrobnosti v angličtině ZDE

Binyamin Applebaum: Dnešek působil jako víceméně normální den Trumpovy vlády. Ale teď jsme ve válce s Austrálií!

0
Vytisknout
9415

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2017