Bílý dům chce od všech cizinců požadovat kontakty z jejich mobilního telefonu a informace o tom, co navštěvují na internetu

29. 1. 2017

čas čtení 3 minuty

Iráčané, kteří stojí na frontové linii a bojují proti Islámskému státu, vidí Trumpův zákaz vstupu do Spojených států pro Iráčany jako zradu. Elitní irácké protiteroristické jednotky, vycvičené Američany bojují proti Islámskému státu bok po boku s Američany. Teď jim byl zakázán vstup do USA.

Trump: Amerika potřebuje silné hranice. Evropa je spoušť!

Trump se v neděli ráno probudil a napsal na Twitteru:

Naše země potřebuje silné hranice a extremní prověřování. TEĎ. Podívejte se, co se děje po celé Evropě a také po světě - strašlivá spoušť!"

- Steve Miller, šéf strategie v Bílém domě, sdělil činitelům amerického ministerstva zahraničí, americké imigrační služby a ministerstv a vnitra, že Trump bude i nadále pevně prosazovat svůj exekutivní příkaz zakazující vstup do USA občanům sedmi převážně muslimských zemí a že "veřejnost to plně schvaluje". Činitelé amerických institucí, řekl Miller, by měli ignorovat "hysterické hlasy" v televizi.

- Podle CNN je Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi zemí jen začátek. Jeho vláda uvažuje, že bude požadovat od všech přicestovavších cizinců, "aby uvedli všechny internetové stránky a sociální sítě, které navštěvují, a budou muset předat americkým úřadů všechny své kontakty ve svém mobilním telefonu".

- Trumpův zákaz vstupu do USA pro občany sedmi zemí, v nichž mají muslimové většinu, vyvolal celosvětové odsouzení a protesty.

- Evropští představitelé vyjádřili svou opozici proti tomuto opatření. Poukázali na to, že ochromuje Ženevskou konvenci, oslabuje Spojené státy a podporuje islamistický extremismus.

- V Británii se premiérka Theresa Mayová stala terčem kritiky za to, že zpočátku nechtěla zákaz vstupu muslimů do USA odsoudit. Teprve sobotu pozdě večer vydala Downing Street prohlášení, že se od Trumpova opatření distancuje a že bude hájit práva britských občanů. Mayová je pod tlakem, aby zrušila Trumpovu návštěvu Británie plánovanou na jaro. Petici požadující zákaz státní návštěvy Donalda Trumpa v Británii podepsalo od nedělního rána do nedělního odpoledne více než 300 000 britských občanů.

- Britská konzervatvní vláda chce od Trumpa požadovat výjimku ze zákazu vstupu do USA pro své občany. (Zákaz se totiž týká i osob s dvojím občanstvím, tedy i britských občanů např. iráckého původu.)

- Britský olympijský běžec Sir Mo Farah, který se narodil v Somálsku a žil v Británii od osmi let svého života, Trumpův zákaz odsoudil jako příkaz, který přichází "z místa ignorace a předsudků". Vyjádřil znepokojení, že bude muset říct svým dětem, že nebude moci přicestovat za nimi domů do USA z tréninku v Etiopii.

- Mnoho lidí vyjadřuje strach, že se nedostanou domů do USA v důsledku zmatku, který vyvolala Trumpova vláda

0
Vytisknout
5127

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2017