Trumpův zákaz vstupu do USA postihne i držitele trvalého povolení k pobytu. Je však porušením zákona

28. 1. 2017

čas čtení 4 minuty

- Exekutivní příkaz zakázal vstup do USA i držitelům tzv. green card, tedy mnohokrát přísně prověřeného povolení k trvalému pobytu v USA pro občany ze sedmi Trumpem nyní diskriminovaných zemí, tedy z Íránu, z Iráku, ze Sýrie, z Jemenu ze Súdánu, z Libye a ze Somálska. Mluvčí amerického ministerstva vnitra to potvrdila tiskové kanceláři Reuters.

(Zákaz kupodivu nepostihuje Saúdskou Arábii, přestože ta šíří terorismus do světa a útočníci z 11. září byli ze Saúdské Arábie, pozn. red. BL.)

Anne Applebaum: Trump zakázal vstup do USA občanům jen těch muslimských zemí, v nichž nepodniká:

- Expert na imigrační politiku David J. Bier z Centra pro Globální svobodu a prosperitu na Cato Institute, upozorňuje v deníku New York Times, že Trumpův exekutivní příkaz zakazující vstup imigrantům a uprchlíkům do USA je porušením zákona. Před více než padesáti lety Kongres totiž zakázal diskriminaci imigrantů na základě národního původu. Jde o Zákon o imigraci a státní příslušnosti z roku 1965, který zakázal diskriminaci imigrantů na základě jejich národnosti. Byl to zákon, který anuloval předchozí zákony vytvářející tzv. Zakázanou asijskou zónu a bránící tak imigraci z Číny, z Japonska a z dalších asijských zemí.

- - Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel: USA a Evropa sdílí západní myšlenky svobody a demokracie, včetně ochrany těch, kdož prchají před pronásledováním a násilím. "Myslím, že to je to, co nás na Západě svazuje a to je to, co chceme dát najevo Američanům, jsou to, jak jsem přesvědčen, naše společné základy."

- Právníci zastupující dva Íránce, zadržené na letišti v New Yorku, podali proti Trumpovu exekutivnímu příkazu žalobu, a to ve spolupráci s čelnými americkými lidskoprávními organizacemi.

- Činitelé letiště v Káhiře potrvrdili, že sedmi migrantům, šesti z Iráku a jednomu z Jemenu, bylo zabráněno nastoupit do letadla společnosti EgyptAir.

- Národní íránsko-americká rada (NIAC) varovala íránské občany, kteří mají trvalý pobyt v USA, aby ze země neodjížděli, dokud nebude věc více objasněna.

- Firma Google naléhavě vyzvala 100 svých zaměstnanců, aby se bezodkladně vrátili do USA, i když to veřejně odmítla potvrdit.

- Americko-arabský protidiskriminační výbor (ADC) uvedl, že dostává zprávy, že držitelúm povolení trvalého pobytu v USA a dalším držitelům víz bylo zabráněno na různých letištích ve vstupu na americké území. Potvrdil to také Výbor pro americko-íránské vztahy.

- Mezinárodní projekt pro pomoc uprchlíkům (IRAP), jedna z organizací, které podaly žalobu proti Trumpovu exekučnímu příkazu zakazujícímu příchod uprchlíků z určitých zemí, varoval, že toto rozhodnutí je "neodpovědné a nebezpečné":

"IRAP pracuje se stovkami nejzranitelnějších uprchlíků - s dětmi, kteří potřebují naléhavou lékařskou pomoc, obětmi genderově motivovaného násilí a mučení, s afghánskými a s iráckými spojenci americké amrády a ti všichni se nyní octli v ohrožení života. Pro mnoho z nich je příchod do USA jedinou možností jak žít bezpečně a znovu získat lidskou důstojnost."

- Dvanáct nositelů Nobelovy ceny je mezi mnoha tisíci signatářů požadujících, aby Trump zrušil zákaz vstupu do Ameriky pro uprchlíky. Petice je ZDE

- Do USA nebude vpuštěn mj íránský filmový režisér Asghar Farhadi na ceremonii udílení Oskarů, přstože jeho film byl na tuto cenu nominován:

- Množství lidí se obrací na lidskoprávní organizace s obavami, že ačkoliv jsou držitelé povolení k trvalému pobytu v USA, bude jim nyní zabráněno se tam vrátit.

0
Vytisknout
5844

Diskuse

Obsah vydání | 30. 1. 2017