Noví Ruskem oblíbení džihádisté: Talibán

4. 1. 2017

čas čtení 2 minuty


Více jak patnáct let po zahájení americké války v Afghánistánu se ruská vláda veřejně zastává Talibánu.


Minulý týden navštívili Moskvu čínští a pákistánští vyslanci, aby jednali o válce v Afghánistánu. Je výmluvné, že nebyl pozván žádný z afghánských představitelů. Nicméně trojice států vyzvala svět k "pružnosti" v jednání s Talibánem, který zůstává nejnebezpečnějším protivníkem afghánské vlády. Rusko dokonce tvrdí, že jde o údajně nezbytný nárazník ve válce s "islámským státem".

Americká armáda považuje ruské prosazování Talibánu za další z kroků směřujících k podkopání NATO, které bojuje s Talibánem, al-Kájdou i IS.

Po moskevské konferenci tisková mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová řekla novinářům, že "tři země vyjádřily obzvláštní obavy z rostoucí aktivity extrémistických skupin v zemi, včetně afghánské odnože IS".

Podle Reuters Zacharovová sdělila, že Čína, Pákistán a Rusko se shodly na "pružném přístupu" spočívajícím v odstranění některých představitelů Talibánu ze sankčního seznamu OSN, aby "podpořily mírový dialog" mezi Kábulem a Talibánem. Ten rychle pochválil "moskevskou tripartitu" v prohlášení publikovaném 29. prosince.

Skupina si ovšem přeje zvítězit v afghánské válce a využívá mezinárodní jednání k vylepšení svého postavení v regionu. Talibán se dlouho snažil zmanipulovat jednání s USA a Západem tak, aby jeho představitelé mohli cestovat do zahraničí na fundraisingové cesty, aniž by hnutí přispělo k uklidnění situace v zemi.

Obamova administrativa se opakovaně snažila dosáhnout míru, ale marně.

Rusko teď otvírá Talibánu dveře z izolace když předstírá, že IS je horší hrozbou.

V prosinci 2015 Zamir Kabulov, zvláštní vyslanec Vladimira Putina pro Afghánistán, dokonce prohlásil, že "zájmy Talibánu se objektivně shodují s našimi", pokud jde o boj s IS. Američtí velitelé v Afghánistánu ruskou argumentaci naprosto odmítají.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7805

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2017