Přání do Nového roku

Aby vzdělávání přestalo být sprosté slovo

29. 12. 2016 / Kryštof Kozák

čas čtení 4 minuty

Rok 2016 byl velkou prohrou vzdělaných elit. Po Brexitu následoval Trump, a kdyby nebylo Justina Trudeau nebo Alexandra Van der Bellena, tak by svět vypadal hodně černě. Vzdělané elity udělaly klasickou chybu vzdělaných elit: byly arogantní vůči „vidlákům“, a to se jim šeredně nevyplatilo. Nic nevytočí „vidláka“ natolik, jako když mu někdo do očí vmete jeho omezenost a tupost: „vidlák“ dobře ví, že nemá ani ponětí o tom, jaké je hlavní město Rwandy. V jeho životě mu tato informace nijak nechybí – být spokojeným „vidlákem“ můžete být celý život, aniž byste zaslechli slovo „Kigali“. Problém je, že „vidlák“ volí. Volí politickou reprezentaci našeho státu. Podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, pokud už jde k volbám. Vzdělané elity tento faktor hluboce podcenily, neboť moderní politika jde úplně jiným směrem. „Vidláka“ bombardujete falešnými, vyhrocenými zprávami, a on na jejich základě volí. Zprávy, že za všechno mohou migranti či Romové, jsou bohužel tohoto druhu.

Proto si do Nového roku přeji, aby vzdělávání přestalo být ve veřejném diskurzu sprosté slovo. Mám „vidláky“ opravdu rád, řadu z nich znám osobně. Vzdělávání znamená, že se „vidlákům“ pečlivě vysvětlují rozdíly mezi Mosulem a Aleppem, protože to nakonec není tak těžké. A role vzdělaných elit rozhodně není shlížet dolů na „vidláky“ a snažit se je manipulovat. Vzdělávání je celoživotní postoj, a ve volbách se uplatní klíčově. Pokud člověk volí, dělá tak na základě svých znalostí a vědomostí. Pokud se nesnaží si svoje znalosti a vědomosti rozšiřovat, tak nutně jeho rozhodovací schopnost klesá. Vzdělaní lidé četli hodně knih a mluvili se spoustou lidí všude po světě. Je to hřích? Není, pokud jsou nabyté znalosti a vědomosti dobře uplatněné, například při správném rozhodnutí u voleb.

Náš školský systém byl na svou dobu ve světové špičce. Bohužel jeho nynější podoba neodpovídá požadavkům 21. století, a je to jeden z důvodů, proč mají tzv. „vzdělaní“ lidé ve společnosti tak špatnou pověst. Kulturní antropologové. Divadelní vědci. Filosofové. Kunsthistorici. Portugalisté. Sociální vědci. Důležité totiž není, jaké máte vzdělání, ale co právě teď děláte, a jestli jste pořád ještě neztratili schopnost naučit se něco nového. Evoluce není mýtus, černoši o tom vědí svoje.

Konkrétněji: kvalitní vzdělání vede ke kvalitnímu trollingu. Trollové jsou skřítci, kteří poučují, občas drsně. Češi jsou v trollingu mezi nejlepšími na světě, protože jsou relativně vzdělaní. Číňané a Indové trolling zatím nezvládají tak dobře. Trolling, což by Kurta Goedela potěšilo, totiž vyžaduje rekurzi, náhled, nadhled. Kvalitní vzdělávání tento nadhled poskytuje, a proto doufám, že vzdělaní lidé budou mít v roce 2017 trochu větší úctu než letos. Budeme to všichni potřebovat, i „vidláci“.

P.S. Můj dobrý kamarád má přezdívku „Vidlák“, a rád hraji Tractor Simulator 2015.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
9652

Diskuse

Obsah vydání | 3. 1. 2017