Turecko blokuje odjezd více než 1000 syrských uprchlíků do USA, protože mají univerzitní vzdělání

19. 9. 2016

čas čtení 1 minuta

Více než 1000 syrských uprchlíků v Turecku zabránily turecké úřady v odjezdu do USA a do dalších zemí, protože mají univerzitní vzdělání. Přijetí uprchlíků schválily americké úřady, avšak turecké úřady zablokovaly jejich odjezd, často jen pár dní před určeným datem. Turecko si stěžuje, že západní země si vybírají jen vzdělané uprchlíky.

"Potřebujeme, aby západní země v první řadě pomáhaly nejzranitelnějším osobám," sdělil jeden turecký činitel.

Uprchlíci však zpochybňují, zda univerzitní vzdělání znamená, že nejsou zranitelní.

Loreen a Shero, manželská dvojice dvou syrských Kurdů, jejichž dům v Aleppu byl zničen, požádala v dubnu 2014 o přijetí do USA, spolu se svými třemi dětmi. Proces trval téměř dva roky a jeho součástí byla řada bezpečnostních prověrek a pohovorů s americkými činiteli a dalšími institucemi. V důsledku dlouhého čekání se rodina dvakrát rozhodla vydat se do Evropy na člunu, avšak telefonáty z Úřadu OSN pro uprchlíky je ujistily, že budou do USA přijati.

V únoru 2016 americké úřady konečně přijaly jejich žádost a Mezinárodní organizace pro migraci jim zakoupila letenky do Chicaga na 31. května. Turecké úřady však opakovaně tvrdily, že jejich žádost nebyla vyřízena a nakonec se ukázalo, že Turecko jejich odjezd blokuje, protože Shero má profesní kvalifikaci v bankovnictví.

V Turecku uprchlíci nesmějí pracovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6039

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2016