Čtrnáctiletý Afghánec, který měl právo pobytu v Británii, byl zabit v Calais

19. 9. 2016

čas čtení 2 minuty

"Zdvořilý a jemný" čtrnáctiletý chlapec z Afghánistánu byl usmrcen automobilem, který ujel, na dálnici vedoucí do přístavu v Calais. Upozornilo to veřejnost na obrovské riziko, které podstupují dětští žadatelé o azyl každou noc, jak se snaží připojit se k svým příbuzným v Británii.

Chlapec se snažil vylézt na střechu kamionu, který zpomalil, jak se v časných ranních hodinách v pátek podle svědků přibližoval k přístavu. Svědci uvedli, že se chlapce na střechu kamionu pokoušelo vytáhnout jiné dítě, ale neudrželo ho. Chlapec padl na silnici, kde ho přejelo jiné auto. Řidič z místa nehody ujel.

Charitativní organizace, které pracují v Calais, uvedly, že letos jde už o třináctého mrtvého a o třetí dítě které letos zemřelo. Chlapec měl bratra v Británii, a proto měl právo cestovat do Británie legálně. Zažádal o vstup do Británie už před mnoha měsíci, avšak britští úředníci nereagovali, takže se chlapec každou noc pokoušel dostat do Británie na vlastní pěst.

Jess Egan, dobrovolník působící v Calais, uvedl: "Chlapec byl v Calais asi šest měsíců. Rád byl ve společnosti svých kamarádů, hrál fotbal a poslouchal hudbu. Často jsme spolu mluvili o tom, jak hrozně chtěl dostat se do Británie, do školy, a pokračovat se svým životem. Avšak uvízl v děsivých podmínkách v táboře."

Podle průzkumu, který provedla charitativní organizace HelpRefugees, žije v Calais více než 900 dětských uprchlíků bez doprovodu rodičů. Mnozí mají příbuzné v Británii. Některým je jen osm let. Mnozí z nich se každý týden snaží dostat do kamionů směřujících do Británie.

Alf Dubs, labouristický člen Horní sněmovny, který přesvědčil letos britskou vládu, aby zavedla zákon přislibující útočiště pro některé uprchlické děti bez doprovodu rodičů, uvedl, že ho smrt chlapce šokovala. Přestože britská vláda přijala "Dubsův dodatek", žádné uprchlické děti do Británie stále nepřijala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7083

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2016