V demokracii mají voliči plné právo i nechat se ke své škodě zmanipulovat nesmysly

16. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut

Lidé prostě chtějí to, co chtějí, bez ohledu na fakta, a mají právo to prosadit, přestože to tvrdě poškodí jak je osobně, tak jejich zemi. To je demokracie.

Mám určité pochybnosti nad vášnivým apelem Jakuba Patočky, požadujícím, aby Evropská unie razantně zasáhla proti hrozícímu propadu středoevropských zemí do obnoveného autoritářství. Tato nebezpečná tendence v zemích středoevropské visegrádské čtyřky skutečně existuje, jenže, jak se nyní ukazuje, zejména na případě britského hlasování pro brexit, které zviditelnilo tendenci přítomnou nyní po celém světě, voliči v demokracii mají plné právo prosadit, co chtějí, bez ohledu na to, že to odporuje faktům a že je to v blízké budoucnosti drasticky poškodí. Je to vůle lidu.

Rychlá fašizace veřejného diskursu ve středoevropských zemích má zjevně celou řadu příčin, jimž dost dobře nerozumíme, a jen jednou z nich zřejmě je, jak píše Patočka, frustrace veřejnosti ze zkorumpovaných politiků, prosazujících neoliberalismus. Pozor však, v tomto argumentu Patočka prosazuje názor zhrzené pražské intelektuální menšiny, kterou nikdo neposlouchá - naopak mám pocit, že docela značná část českého obyvatelstva si v ultrapravicovém neoliberalismu velmi libuje. Patočka varuje před Andrejem Babišem jako nebezpečným oligarchou - jak ale vysvětlit, že Babiš a jeho strana ANO je v České republice rekordně nejúspěšnějším politikem a politickým hnutím? Proč českým voličům nevadí mnoho pochybných rysů Andreje Babiše a jeho strany a hromadně ho podporují?

Drtivá většina českých médií nedodržovala základní principy etické práce po celé postkomunistické období posledních pětadvaceti let, jak jsme na to systematicky poukazovali. Nyní, ve vzniklé krizi, přinesla tato situace svůj jedovatý květ a plod. Jak víme už dávno (vždycky, když vyjde nějaký článek o Romech, reakcí české veřejnosti je vlna neuvěřitelného, nenávistného protiromského rasismu - jak v takové situaci Romové mohou v ČR vůbec žít, je nepochopitelné, a svědčí o jejich pokojné, mírumilovné povaze, že na tuto nenávist dávno nereagují teroristickými útoky, jak by to činila jakákoliv jiná menšina).

Čeští politikové a česká média si za poslední rok uvědomila, že pro jejich komerční a politické zisky je nesmírně jednoduché vyvolávat na svou podporu rasistickou hysterii a nenávist, proti Romům, ale nyní také proti nevinným muslimům a jejich náboženství, a že tím budou občané stoprocentně mesmerizováni a zapomenou na vážné, neřešené problémy České republiky.

Že to postihuje především chudé, nevědomé a bezbranné Čechy, kteří jsou tímto proměňováni v oběti zlovolnými politiky a majiteli médií, není sporu. Vyslechl jsem minulý týden svědectví jedné středoškolské učitelky v městě nedaleko Prahy, která vyučuje němčinu. "Kdy vyženeme slimáky?" ptají se jí na její škole gymnazisté. Nenávist vůči muslimům je prý mezi mladými lidmi na její škole absolutní. Jsou to mladí lidé z rodin, kteří nikdy žádného muslima neviděli, nikdy se v důsledku nedostatku finančních prostředků nedostanou mimo Českou republiku, a protože je české školství neučí kritickému myšlení, berou to, co jim nalžou sdělovací prostředky, jako pravdu pravdoucí.

Výše zmíněné učitelce se podařilo zorganizovat exkurzi své třídy do jednoho západoněmeckého města, kde její žáci pár dnů chodili do tamější, německé střední školy a v německé třídě tam byli spolu s uprchlíky. Následovala dramatické prozření:

"Paní učitelko, proboha, oni tady pracují v té škole daleko intenzivněji než my v ČR!"

"Paní učitelko, proboha, oni všichni ti uprchlíci mluví dokonale anglicky!"

Ano, to je pravda. Většina lidí v ČR to asi nevnímá, protože angličtině řádně nerozumí, ale pamatujete na "reportáže" televize Nova z loňské uprchlické krize, kdy primitivní reportér na srbsko-maďarské hranici horko-těžko dával dohromady otázky v lámané angličtině typu "massa Bob" a syrští a afghánští uprchlíci mu odpovídali dokonalou oxfordskou angličtinou. Jaká to byla ostuda. V ČR nezaznamenaná. "Lidi s dokonalou znalostí angličtiny v ČR nechceme"!

Středoškolská učitelka poukázala na to, že kdyby čeští středoškoláci měli možnost jezdit do západní Evropy na stáže do tamějších škol, intenzivní nenávist vůči neexistujícím uprchlíkům by se rozložila a lživá česká média by ztratila svůj vliv, protože by mladí lidé z ČR rychle poznali, že situace je naprosto odlišná od toho, co jim lžou v televizích Nova, Prima a v denním tisku. Bohužel na takové stáže nejsou peníze, a tak k nim nikdy nedojde a situace se nezlepší - lidé budou dál věřit blbostem.

Jenže - a to je nepříjemným odhalením posledních týdnů a zajímavé je, že na to především poukázala Británie - občané mají právo se nechat zmanipulovat lživými a faktům protiřečícími informacemi a v demokracii mají právo prosadit to, co chtějí, přestože fakta nesporně varují, že na to dojedou.

To je nynější postoj vlády konzervativní premiérky Theresy Mayové v Londýně. Jak na to v deníku Guardian dnes poukazuje Gaby Hinsliff, Mayová si z referenda o brexitu vzala poučení, že je nutno výsledek referenda respektovat navzdory tomu, že lidé rozhodli se odchodem z Evropské unie tvrdě poškodit.

Jak konstatoval jeden mluvčí premiérského úřadu Mayové v Downing Street, britské referendum bylo především o tom, že občanům jde na nervy, když jim znalí lidé neustále říkají, že věcná fakta dokazují, že nemají pravdu. Lidé prostě chtějí to, co chtějí, bez ohledu na fakta, a mají právo to prosadit, přestože to tvrdě poškodí jak je osobně, tak jejich zemi. To je demokracie. V této situaci můžeme - a musíme upozorňovat, že se lidi chovají jako blázni a že na to dojedou, ale v konečné instanci mají v demokracii občané právo prosadit si jakoukoliv blbost. I poškodit či dokonce zničit svou zemi.

0
Vytisknout
7933

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2016