Polsko jen pro Poláky, Anglie pro Angličany i pro Poláky!!

6. 9. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 6 minut



Po vraždě polského občana v Harlow motivované rasistickou nenávistí přicházejí zprávy o dalších rasistických incidentech v Británii. Polští ministři zahraničí, vnitra a spravedlnosti se rozhodli podniknout expedici do Velké Británie. Chtějí tam vyřešit problém nenávisti vůči imigrantům. Nikdo ale vlastně neví, co tam plánují dělat, a nepředpokládám, že bude jejich cesta příliš úspěšná - ze dvou důvodů:

Zaprvé: Britská vláda nebyla o této cestě informována a není si zcela jista, jak má na ni reagovat anebo co vlastně chce polská delegace v Británii dělat.

Zadruhé: stručný pohled na "úspěchy" ministrů Błaszczaka, Waszczykowského a Ziobra na domácí polské scéně vyvolávají pochybnosti, zda mají vůbec nějakou kvalifikaci pro takovou cestu. Právě jejich strana, Právo a spravedlnost, vyvolává v Polsku nenávist a rasistické předsudky, aby získala volební podporu. Vytvořila nacionalistického Golema a zneužívá ho pro své politické cíle. Strana Právo a spravedlnost chytře zvládá nacionalisty tím, že jim ukazuje, že pokud budou jejich zájmy v souladu se zájmy strany Právo a spravedlnost, budou mít zaručenu beztrestnost. Ministr spravedlnost Zbigniew Ziobro požadoval osvobození nacionalisty, který zaútočil na policistu. Ministr vnitra Mariusz Błaszczak zahájil vyšetřování poté, co jeden policista zatkl dceru aktivisty ze strany Právo a spravedlnost, která se pokoušela zablokovat demonstraci za rovná práva - protidiskriminační průvod. Je ironické, že jedním z Błaszczakových argumentů bylo, že použít síly ve snaze zatknout osobu, která se snaží bránit protidiskriminační demonstraci za rovná práva pro všechny, je, že je to nepřijatelné, pokud je taková osoba žena. Nenávistné zločiny, páchané nacionalisty, jsou v Polsku nejen tolerovány, ale otevřeně podporovány - příkladem takového chování byl zásah policie, která odstranila ze státního pohřbu aktivisty hnutí KOD, Výboru na obranu demokracie, poté, co jim začali jiní účastníci pohřbu nadávat. Ano, četli jste to správně: oběti verbálních útoků byly z pohřbu odstraněny, zatímco agresor jim dál za přítomnosti policie hrubě nadával.

Ovšem, ano: nápad dostavit se na státní pohřeb s vlajkami KOD bylo naprosto stupidní. Jestliže protestujete proti tomu, že jsou zneužívány vlastenecké akce k politické manipulaci, neměli byste dělat totéž. Zejména, pokud je vašich odpůrců daleko více než vás a pokud na rozdíl od vás považují agresi za přijatelnou, žádoucí metodu politického diskursu. Avšak pokud premiér vidí oněch několik vlajek hnutí KOD jako "provokaci a pokus manifestovat svou politickou příslušnost", jakých slov by mělo být použito, pokud někdo promění pohřeb obětí totalitního stalinského režimu, které bojovaly proti nacismu, ve fašistické shromáždění? A to právě udělala ONR, faistická ultrapravicová nacionalistická organizace, jejíž členové verbálně zaútočili na aktivisty z KODu při plném vědomí vládnoucí strany.

Jarosław Kaczyński sám přilévá oleje do ohně, když říká, že uprchlíci šíří nemoci a parazity - jeho odpůrci to přirovnali k nacistické propagandě o tom, že židé šíří tyfus. Proto není nikdo překvapen, když nikdo neprotestuje proti rasistickým incidentům v Polsku, jako byl útok na černocha ve vlaku v Gdaňsku anebo zničení multikulturní malby dětí všech ras, držících se za ruce, ve Varšavě.

Takže co je skutečným důvodem cesty všech tří polských ministrů do Británie? Zřejmě se Polsko zase zesměšní v mezinárodních médiích. Cizinci, jsou, bohužel občas zabíjeni v různých zemích světa, k rasistickým incidentům dochází v mnoha státech. Avšak poslat tři ministry, aby to vyřešili, jen odhaluje jejich pokrytectví.

Možná ale existuje jiný důvod. Možná, že ti ministři necestují do Británie, aby tam Angličany poučovali, ale aby se od nich naopak poučili. Možná, že se obávají, že jejich nacionalistický Golem, poháněný v Polsku nenávistí vůči cizincům, se začíná vymykat kontrole, a tak se chtějí přesvědčit, jak pobrexitová Británie vyřeší protimigrantskou hysterii, kterou v Anglii vytvořili stoupenci brexitu.

Protože tento brexit nevypadá tak, jak si to polští přátelé Borise Johnsona a Nigela Farageho představovali. Ve vlhkých snech polských nacionalistů byly Polsko a Velká Británie posledními výspami mapy Evropy, ohrožené muslimskou invazí. A kdo jiný má být schopen lépe hájit křesťanskou civilizaci než národ, který má takové slavné stránky ve své historii jako Bitvu o Vídeň z roku 1683, Bitvu o Varšavu z roku 1920 anebo jehož synové patřili k nejlepším a nejodvážnějším pilotům stihaček během Bitvy o Británii za druhé světové války?

Problémem ovšem je, že údajný nejvýznamnější spojenec Polska v Evropě, Británie, se nejen obrátila zády vůči Evropské unii, ale namísto, aby zahájila válku proti muslimům, se rozhodla bojovat proti Polákům žijícím v Británii. A mozečky lidí, jako jsou Ziobro, Waszczykowski a Błaszczak, tomu vůbec nerozumějí. Avšak i kdyby se do Británie vydala celá polská vláda i s prezidentem Dudou, a se všemi poslanci, senátory a místními aktivisty strany Právo a spravedlnost, s osobním požehnáním Jarosława Kaczyńského, pravda může být jen jedna: současný svět není takový, jak si ho představuje strana Právo a spravedlnost a hrát si s ohněm nacionalismu nikdu neskončilo dobře.

Tak dobře, pánové, jeďte do Británie, poučte se z chyb druhých a jednejte, než dojde v Polsku k podobné tragédii.

Komentář v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11032

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2016